ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ - Α' ΕΘΝΙΚΗ
Κρίσιμη και καθοριστική αγωνιστική

Τα ματς Ολυμπιακού - ΑΕΚ, ΠΑΟΚ - Ηρακλή και Πανιωνίου - ΠΑΟ κλέβουν την παράσταση

Κυριακή 9 Μάρτη 2003

Sportidea

Μεγάλο ντέρμπι στη Ριζούπολη ανάμεσα σε Ολυμπιακό και ΑΕΚ
Κρίσιμη και ίσως καθοριστική για τις εξελίξεις στις κορυφαίες θέσεις της Α' Εθνικής αλλά και στις θέσεις που οδηγούν στα ευρωπαϊκά... σαλόνια, είναι η 22η του πρωταθλήματος, που ξεκίνησε χτες και ολοκληρώνεται σήμερα με έξι συναρπαστικές αναμετρήσεις. Η ημέρα περιλαμβάνει δύο μεγάλα ντέρμπι σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, ενώ πολύ σημαντικούς αγώνες θα φιλοξενήσουν επίσης η Νέα Σμύρνη, τα Ανω Λιόσια και το Αιγάλεω.

Ωστόσο, το γήπεδο της Ριζούπολης αναμένεται να γίνει σήμερα μαγνήτης για τα περισσότερα βλέμματα, καθώς φιλοξενεί το μεγάλο ντέρμπι της αγωνιστικής, ανάμεσα στον Ολυμπιακό και την ΑΕΚ (19.00, ΑΛΦΑ). Στις αγωνιστικές στιγμές που θα ζήσει σήμερα η ομάδα του Ολεγκ Προτάσοφ, κρέμονται πολλές από τις προσδοκίες της φετινής χρονιάς, καθώς αν οι «ερυθρόλευκοι» ηττηθούν και ο πρωτοπόρος Παναθηναϊκός πάρει τους τρεις βαθμούς, τότε η κατάκτηση του τίτλου θα γίνει ένας επίπονος αγώνας. Ομως, ο Ολυμπιακός θα αναζητήσει τη νίκη και για λόγους γοήτρου, αφού η ανάγκη που έχει δημιουργηθεί στους κόλπους του για ψυχολογική ανάταση και σταθερότητα είναι μεγάλη. Στον αγωνιστικό τομέα, ο τεχνικός των «ερυθρολεύκων» είναι σχεδόν σίγουρο πως θα χρησιμοποιήσει τους Κατεργιαννάκη, Πατσατζόγλου, Βενετίδη, Ανατολάκη, Ζέτεμπεργκ, Αντζα, Γιαννακόπουλο και Τζόρτζεβιτς, ενώ για τις υπόλοιπες θέσεις θα αποφασίσει τελευταία στιγμή. Απόντες από το παιχνίδι θα είναι ο τιμωρημένος Καρεμπέ και ο Ζιοβάνι, ενώ η συμμετοχή του Ζε Ελίας είναι αμφίβολη. Στην αντίπερα όχθη, τη νίκη που θα «απαλύνει» τις πληγές της και θα σκορπίσει στιγμιαία χαμόγελα στο στρατόπεδό της, θα αναζητήσει η «Ενωση». Μετά τα όσα καταστροφικά για το ελληνικό ποδόσφαιρο διαδραματίστηκαν στους κόλπους της, η ΑΕΚ, προσπαθεί να σταθεί στα πόδια της και ένας σημαντικός παράγοντας που θα της δώσει ώθηση για να ξεφύγει λίγο από το «σκοτάδι» που την έχει περικυκλώσει, είναι να δείξει ένα καλό αγωνιστικό πρόσωπο. Σίγουρα κάτι τέτοιο μοιάζει ως παρηγοριά στον άρρωστο, όμως οι «κιτρινόμαυροι» νιώθουν πως στην κατάσταση που βρίσκονται μία νίκη επί του Ολυμπιακού θα τους χαρίσει λίγο «φως». Στο αγωνιστικό κομμάτι, ο Ντούσαν Μπάγεβιτς αναμένεται να χρησιμοποιήσει όλα του τα «όπλα».

Sportidea

Δύσκολο έργο έχει ο ΠΑΟ στη Νέα Σμύρνη
Στο μεταξύ, άλλη μια κόντρα με ευρωπαϊκό κυρίως ενδιαφέρον, θα φιλοξενήσει σήμερα η συμπρωτεύουσα. Στο γήπεδο της Τούμπας, ο πέμπτος μέχρι στιγμής στη βαθμολογία ΠΑΟΚ, υποδέχεται τον συμπολίτη του Ηρακλή (20.00, ΑΛΦΑ), στο κλασικό ντέρμπι του Βορρά. Στόχος του «Δικεφάλου» είναι να εκμεταλλευτεί τον παράγοντα έδρα και να κυνηγήσει με όλες του τις δυνάμεις την κατάκτηση των τριών βαθμών, προκειμένου να παραμείνει κοντά στις κορυφαίες θέσεις και σε τροχιά Τσάμπιονς Λιγκ, αν και εφόσον η ΑΕΚ γνωρίσει την ήττα. Ο τεχνικός των γηπεδούχων Αγγελος Αναστασιάδης, συνέστησε στους παίχτες του προσοχή, καθώς γνωρίζει πως σε ο,τι κατάσταση και αν βρίσκεται ο σημερινός αντίπαλός του, είναι πάντα επικίνδυνος. Στην άλλη πλευρά, τη νίκη που θα τον κρατήσει ζωντανό στο ευρωπαϊκό όνειρο θα επιδιώξει να πάρει ο «Γηραιός», ο οποίος πάντως ξέρει πως το έργο του δε θα είναι εύκολο. Γι' αυτό το λόγο, ο προπονητής της ομάδας Εγκεν Γκέραρντ, προσπάθησε να εμφυσήσει ηρεμία στους ποδοσφαιριστές του, ούτως ώστε να μπουν στο γήπεδο με ψυχραιμία.

Οσον αφορά στον πρωτοπόρο Παναθηναϊκό, το έργο του σήμερα αναμένεται να είναι εξαιρετικά δύσκολο αφού δοκιμάζεται στη Νέα Σμύρνη κόντρα στον Πανιώνιο (16.45, ΑΛΦΑ). Ο Σέρχιο Μαρκαριάν, γνωρίζοντας πως η... έξοδος της ομάδας του δε θα είναι εύκολη, προνόησε και κράτησε μακριά από τις υποχρεώσεις του Κυπέλλου τους βασικούς του παίχτες και έτσι εκτός εξαιρετικού απροόπτου το «τριφύλλι» θα παραταχθεί χωρίς ιδιαίτερα αγωνιστικά προβλήματα. Στην αντίπερα όχθη, το «μάτι» των παιχτών και του προπονητή των «κυανέρυθρών», έχει... γυαλίσει, καθώς το ευρωπαϊκό όνειρο είναι πιο κοντά όσο ποτέ, πράγμα που σημαίνει ότι και σήμερα θα παλέψουν με «νύχια και δόντια» για την κατάκτηση των τριών βαθμών.

Την ίδια ώρα, μια μεγάλη μάχη προκειμένου να διατηρήσει ζωντανές τις ελπίδες του για αποφυγή της επικίνδυνης ζώνης του υποβιβασμού, θα δώσει ο ΠΑΣ Γιάννενα, ο οποίος δοκιμάζεται στο γήπεδο του Αιγάλεω (16.45, ΣΟΥΠΕΡΣΠΟΡΤ) κόντρα στην ομώνυμη ομάδα. Δύσκολη αποστολή, όμως, στον αγώνα που δίνει για να διατηρηθεί στην κατηγορία, έχει και ο Ακράτητος, ο οποίος φιλοξενεί την Προοδευτική (15.00). Η ομάδα των Ανω Λιοσίων αν και γνωρίζει πως οι «βυσσινί» αποτελούν έναν δύσκολο και απρόβλεπτο αντίπαλο, ωστόσο ευελπιστούν πως με τη βοήθεια του κόσμου τους θα καταφέρουν να κάνουν την υπέρβαση και να πάρουν τους τρεις πολύτιμους βαθμούς. Σε άλλο παιχνίδι της αγωνιστικής, η 13η στη βαθμολογία Καλλιθέα φιλοξενεί στο «Ελ Πάσο» τον 6ο Αρη (19.00, ΣΟΥΠΕΡΣΠΟΡΤ), με στόχο να κάνει μια καλή εμφάνιση που θα προσθέσει βαθμούς στο δρόμο της σωτηρίας της.