ΗΠΑ - ΚΟΡΕΑΤΙΚΗ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΣ
Στέλνουν βομβαρδιστικά ως «συνοδεία» κατασκοπευτικών...
Πέμπτη 6 Μάρτη 2003

Associated Press

Στρατιώτες των ΗΠΑ σε γυμνάσια στα σύνορα με τη ΛΔ Κορέας
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ-ΠΙΟΝΓΙΑΝΓΚ.--

Οι ΗΠΑ κλιμακώνουν τη στρατιωτική ένταση στην Κορεατική Χερσόνησο όχι μόνο με τις υπό διεξαγωγή μεγάλες στρατιωτικές ασκήσεις αλλά και με περαιτέρω ανάπτυξη των στρατιωτικών τους δυνάμεων στο δυτικό Ειρηνικό Ωκεανό.

Χτες, ανακοινώθηκε η ανάπτυξη τουλάχιστον 24 αμερικανικών βομβαρδιστικών τύπου Β-1 και Β-54 στη νήσο Γκουάμ του Ειρηνικού. Τα βομβαρδιστικά θα είναι σε «κατάσταση ετοιμότητας» και «επισήμως» θα χρησιμοποιηθούν ως στρατιωτική συνοδεία των αμερικανικών κατασκοπευτικών αεροσκαφών RC-135, που «προσεγγίζουν» εδώ και τρεις μήνες τον εναέριο χώρο πλησίον της ΛΔ Κορέας.

Οσοι είδαν την ανάπτυξη νέων αμερικανικών βομβαρδιστικών στην περιοχή ως «απάντηση» στο πρόσφατο περιστατικό «παγίδευσης» αμερικανικού κατασκοπευτικού αεροσκάφους από βορειοδυτικά «Μιγκ» έσφαλαν... Εως και ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, αντισυνταγματάρχης Τζεφ Ντέιβις, αποκάλυψε πως η σχετική απόφαση ελήφθη την περασμένη Παρασκευή -δηλαδή ένα 48ωρο πριν το περιστατικό πάνω απ' την Κίτρινη Θάλασσα...

«Είναι μία συνετή χειρονομία με στόχο την αύξηση της αμυντικής και αποτρεπτικής μας θέσης», είπε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, και κατέληξε: «...Οι αμερικανικές κινήσεις δεν είναι φύσει επιθετικές»(!)...

Αλλοι Αμερικανοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι υπαινίχτηκαν γενικότερο «ανασχεδιασμό» των στρατιωτικών δυνάμεων στην ευρύτερη περιοχή της Κορεατικής Χερσονήσου, μη αποκλείοντας περαιτέρω αύξηση των στρατιωτικών δυνάμεων...

«Μην το παρατραβάτε!»

«Κάνω έκκληση στις ΗΠΑ να μην παρατραβήξουν την αντιπαράθεση με τη ΛΔ Κορέας», διαμήνυσε χτες στην κυβέρνηση του Τζ. Μπους ο νέος Πρόεδρος της Ν. Κορέας, Ρο Μου-γιουν, σε συνέντευξη που παραχώρησε στους «Τάιμς του Λονδίνου».

Ο Ρο Μου-γιουν επισήμανε πως ο μόνος τρόπος εκτόνωσης της έντασης είναι ο άμεσος διάλογος ΗΠΑ-ΛΔ Κορέας, προσθέτοντας πως θα κάνει το παν για να πείσει σχετικώς τον Αμερικανό ομόλογό του κατά τη (σε τρεις μήνες) επίσημη επίσκεψή του στις ΗΠΑ.

«Σε τελευταία ανάλυση, αυτό το πρόβλημα πρέπει να λυθεί μόνον απ' τους Προέδρους Μπους και Κιμ Γιονγκ Β΄... Πρέπει να κινηθούν προς την κατεύθυνση επίλυσης του προβλήματος. Μ' αυτή την έννοια, πιστεύω πως ο ρόλος του Βρετανού πρωθυπουργού, Τόνι Μπλερ, είναι πολύ σημαντικός», είπε χαρακτηριστικά ο Νοτιοκορεάτης ηγέτης.

Σε άλλο σημείο, ο δημοσιογράφος των «Τάιμς του Λονδίνου» ζήτησε πιεστικά από τον Ρο Μου-γιουν τη γνώμη του για την πρόσφατη «παρενόχληση» αμερικανικού κατασκοπευτικού από τέσσερα βορειοκορεατικά αεροσκάφη. Ο δημοσιογράφος δεν έλαβε την απάντηση που περίμενε. Αντ' αυτού, άκουσε τον Νοτιοκορεάτη ηγέτη να υπογραμμίζει πως το όλο περιστατικό δεν ήταν παρά «μία πολύ προβλεπόμενη εξέλιξη σε μία αλυσίδα γεγονότων, δεδομένης της αύξησης των αμερικανικών κατασκοπευτικών πτήσεων πλησίον της ΛΔ Κορέας»!