ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Πρόοδο ανακοίνωσε η αμερικανική διαμεσολάβηση

Αναθέρμανση και εντατικοποίηση των ισραηλινο-παλαιστινιακών συνομιλιών

Πέμπτη 9 Μάρτη 2000

Associated Press

Απο την συνάντηση με την παρουσία του Ν.Ρος
ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΡΑΜΑΛΛΑ.-

Την αναθέρμανση των ισραηλινο-παλαιστινιακών διαπραγματεύσεων και μάλιστα σε εντατικούς ρυθμούς ανακοίνωσε, περιχαρής, χτες το μεσημέρι, ο Αμερικανός απεσταλμένος Ντένις Ρος. Ο Παλαιστίνιος ηγέτης Γιάσερ Αραφάτ και ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Εχούντ Μπάρακ συναντήθηκαν δύο φορές, μέσα σε λιγότερες από 14 ώρες, και, όπως δήλωσε η αμερικανική διαμεσολάβηση, «επανεπιβεβαίωσαν την αποφασιστικότητά τους να εργαστούν για την επίτευξη οριστικής συμφωνίας μέχρι το Σεπτέμβρη». Ηταν η πρώτη μετάβαση του Ρος, στην περιοχή, που απέφερε καρπούς, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Ουάσιγκτον, και μάλιστα μέσα σε μόνο λίγες ώρες, μετά από πολλούς μήνες στασιμότητα.

«Σημαντικότατη πρόοδος σημειώθηκε στην αντιμετώπιση πολλών από τα ενδιάμεσα ζητήματα που χωρίζουν τις δύο πλευρές» δήλωσε φανερά ικανοποιημένος ο Αμερικανός μεσολαβητής μετά τη δεύτερη 75λεπτη συνάντηση των Αραφάτ - Μπάρακ, στην οποία συμμετείχε και ο ίδιος. Ο Ρος, ο οποίος διευκρίνισε ότι μιλά εκ μέρους και των δύο συνομιλητών οι οποίοι αρνήθηκαν να κάνουν δηλώσεις, συμπλήρωσε ότι «συμφωνήθηκε η μεγάλη εντατικοποίηση των διαπραγματεύσεων», ενώ γνωστοποίησε ότι στα τέλη Μαρτίου οι δύο άνδρες θα μεταβούν στην Ουάσιγκτον για να συναντηθούν και με τον Αμερικανό Πρόεδρο Μπιλ Κλίντον.

Ο Αμερικανός μεσολαβητής απέφυγε να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες. Δημοσιογραφικές πηγές, όμως, υποστήριζαν ότι οι Αραφάτ και Μπάρακ συμφώνησαν σε δύο τρία βασικά σημεία για να επαναληφθούν οι διαπραγματεύσεις. Συγκεκριμένα, ο ισραηλινός στρατός φέρεται έτοιμος να αποχωρήσει από το εναπομείναν 6,1% του κατεχόμενου εδάφους «σύντομα», χωρίς, όμως, να προσδιορίζεται η ακριβής ημερομηνία, αλλά ούτε και τα εδάφη από τα οποία θα αποχωρήσουν οι Ισραηλινοί στρατιώτες, τα οποία ήταν και η αιτία του αδιεξόδου στις συνομιλίες του Φλεβάρη.

Στα τέλη Μάη, οι δύο πλευρές δεσμεύτηκαν ότι θα αρχίσουν συνομιλίες για το τελικό καθεστώς, έχοντας, ήδη, προετοιμάσει ένα βασικό προσχέδιο. Τον Ιούνιο, ο ισραηλινός στρατός θα προχωρήσει σε άλλη μία αποχώρηση από τα κατεχόμενα εδάφη (απροσδιόριστου μεγέθους και εδαφών). Στόχος, όπως τόνισε ο Ρος, είναι η τελική ισραηλινο-παλαιστινιακή ειρηνευτική συμφωνία να έχει υπογραφτεί μέχρι τις 13 Σεπτέμβρη. Λίγο πριν την τελική υπογραφή, αφέθηκε να εννοηθεί ότι ο ισραηλινός στρατός θα πραγματοποιήσει άλλη μία αποχώρηση. Στις συνομιλίες που θα αρχίσουν το Μάη παραπέμπεται και οριστική διευθέτηση των ζητημάτων της Ιερουσαλήμ, της επιστροφής των Παλαιστινίων προσφύγων και της απελευθέρωσης των κρατουμένων.

Αν και δεν επιβεβαιώθηκε, οι Γιάσερ Αραφάτ και Εχούντ Μπάρακ αναμένεται να μεταβούν, σήμερα, στο θέρετρο Σαρμ ελ Σεΐχ της Αιγύπτου, όπου θα συναντηθούν με τον Πρόεδρο Χόσνι Μουμπάρακ, σε μια κίνηση, όπως παρουσιαζόταν, ευγνωμοσύνης για την πολύτιμη διαμεσολάβηση που πρόσφερε.