ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ - ΤΟΥΡΚΙΑ
«Αδικη» η δίκη Οτσαλάν - οργή στην Αγκυρα
Πέμπτη 13 Μάρτη 2003

Associated Press

ΣΤΡΑΣΒΟΥΡΓΟ - ΑΓΚΥΡΑ.--

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταδίκασε χτες την Τουρκία, κρίνοντας ότι ο Αμπντουλάχ Οτσαλάν, ηγέτης του Εργατικού Κόμματος Κουρδιστάν (νυν KADEK) «δεν είχε δίκαιη και αμερόληπτη δίκη» τον Ιούνιο του 1999. Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε μια οργισμένη απάντηση, διαμηνύοντας παράλληλα ότι θα εφεσιβάλει την απόφαση.

Η καταδίκη της Τουρκίας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο (ΕΔΑΔ) σε εκ νέου εκδίκαση της υπόθεσης και καταβολή 100.000 ευρώ στον Οτσαλάν δεν είναι «δεσμευτική», παρ' όλ' αυτά όμως προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στην Αγκυρα, που εμφανίστηκε γι' άλλη μια φορά καχύποπτη ως προς τις ευρωπαϊκές προθέσεις σε σχέση με το κουρδικό ζήτημα: οποιαδήποτε αναφορά σε «πολιτική λύση του Κουρδικού» πάγια αντιμετωπίζεται από το τουρκικό κατεστημένο ως υποστήριξη του κουρδικού αυτονομιστικού κινήματος, και η παρούσα κυβέρνηση του κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης δεν αποτελεί εξαίρεση. «Το σκεπτικό πίσω από αυτήν την απόφαση», ανέφερε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, «δεν είναι επαρκώς θεμελιωμένο». Το τουρκικό ΥπΕξ πρόσθεσε ότι θα ασκήσει έφεση.

Το ΕΔΑΔ κάλεσε για επανάληψη της δίκης του Οτσαλάν, ο οποίος παραμένει έγκλειστος στο Ιμραλι χωρίς δυνατότητα επαφής με τους δικηγόρους του ή τον έξω κόσμο. Η θανατική ποινή που είχε επιβληθεί στον «Απο» πρωτοδίκως, μετατράπηκε σε ισόβια χωρίς δικαίωμα χάρης. Παρεμπιπτόντως, χτες, για πρώτη φορά μετά από 14 μήνες, επετράπη στον Οτσαλάν να δει τους δικηγόρους του...