ΕΙΡΗΝΙΚΟ «ΜΠΛΟΚΟ» ΣΤΟ ΠΕΝΤΑΓΩΝΟ
«Περικύκλωσαν» τον ... πόλεμο
Σάββατο 15 Μάρτη 2003

Για μια ακόμα φορά, χτες, ο λαός της πρωτεύουσας βροντοφώναξε «όχι στον πόλεμο». Απαίτησε, λίγες ώρες, λίγες μέρες, πριν το μεγάλο μακελειό στο Ιράκ, να σταματήσουν οι λαοί να «εξυπηρετούν» με το αίμα τους τα συμφέροντα των ιμπεριαλιστών. Παράλληλα, ζήτησαν ό,τι ακριβώς δικαιούνται όλοι οι άνθρωποι σ' αυτόν τον κόσμο: Ειρήνη. Κι έστειλαν παντού το μήνυμα: Οι αγώνες των λαών μπορούν να γίνουν φραγμός στα σχέδια των στρατοκρατών και των πολεμοκάπηλων. Μπορούν να γίνουν το ξεκίνημα, η αρχή για ένα νέο κόσμο, ειρηνικό και δίκαιο. «Η ειρήνη θα νικήσει τον πόλεμο», είπαν χτες οι χιλιάδες Αθηναίοι που συγκεντρώθηκαν έξω από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας. Και κάλεσαν όσους έλειπαν από τη χθεσινή περικύκλωση του Πενταγώνου να βρίσκονται σήμερα εκεί που πρέπει: Στους δρόμους του αγώνα και της αξιοπρέπειας, των ιδανικών και των οραμάτων. Στα Προπύλαια...

Η χτεσινή συγκέντρωση γύρω από το Πεντάγωνο έγινε με αφορμή τη συνάντηση, την ίδια ώρα περίπου, των υπουργών Αμυνας της Ευρώπης στη Βουλιαγμένη, που στόχο είχε τη δημιουργία του λεγόμενου Ευρωστρατού, τη δημιουργία, δηλαδή, ενός νέου επιθετικού στρατού, ο οποίος θα κινείται και θα επιχειρεί εναντίων των «ανεπιθύμητων» λαών του κόσμου. «Οχι στον πόλεμο, όχι στον Ευρωστρατό», έγραφαν, στη συντριπτική πλειοψηφία τους, τα πανό των συγκεντρωμένων. Ανθρωποι όλων των ηλικιών, κυρίως, όμως, νέοι και νέες, που βλέπουν το μέλλον τους να διακυβεύεται από τις αποφάσεις των ισχυρών του πλανήτη.


Από νωρίς το απόγευμα οι συρμοί του Μετρό μετέφεραν τους μαχητικούς Αθηναίους στον προορισμό τους. Οι εργαζόμενοι, με τις σημαίες του ΠΑΜΕ, στήθηκαν αμέσως μπροστά από τις ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, φωνάζοντας: «Εμπρός λαέ, μη σκύβεις το κεφάλι, ο μόνος δρόμος είναι αντίσταση και πάλη». Αμέσως, άνοιξαν και τα πανό της ΕΕΔΥΕ και της «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003». «Εξω η Ελλάδα από τον πόλεμο», «Οχι στον πόλεμο των ιμπεριαλιστών», «Ζήτω η φιλία των λαών», ήταν τα κυριότερα συνθήματά τους. Δίπλα τους, οι πάντα παρούσες, μαχητικές γυναίκες της ΟΓΕ με τα συνθήματα - διεκδικήσεις: «Οχι στον Ευρωστρατό» και «Να κλείσει η βάση της Σούδας». Εκεί χτες και η ΠΕΔΥΕ με την απαίτηση «Καμία συμμετοχή της Ελλάδας στον πόλεμο».

Γύρω στις 5.30 μ.μ., απέναντι από το Πεντάγωνο, ξετυλίχτηκε ένα εντυπωσιακό πανό των μαθητών του 4ου Ενιαίου Λυκείου Αγίας Παρασκευής. Οι μαθητές ανέβηκαν στην ταράτσα κτιρίου του υπουργείου Συγκοινωνιών και κρέμασαν από κει τη δική τους πρόταση: «15% για την Παιδεία. Πουλήστε κανέναν πύραυλο να πάρουμε βιβλία. Stop the war».

Καθόλη τη διάρκεια της χτεσινής συγκέντρωσης, το σύνθημα «Ενας είναι ο εχθρός, ο ιμπεριαλισμός» ακουγόταν διαρκώς. Σήμερα, έλεγαν οι συγκεντρωμένοι, είναι το Ιράκ. Αύριο, τα σχέδια των ιμπεριαλιστών θα «απλωθούν» και θα χτυπήσουν κι άλλους λαούς. Τη Συρία, το Ιράν, τη Λιβύη, την Κορέα... Για όλα αυτά, έλεγαν, πρέπει να ενημερωθεί ο απληροφόρητος ή παραπληροφορημένος από τα ΜΜΕ συμπολίτης μας. Γι' αυτό και νεαρές κοπέλες με φυλλάδια στα χέρια, πλησίαζαν καθόλη τη διάρκεια της εκδήλωσης τα αυτοκίνητα και τα μοίραζαν στον κόσμο. Ενας κόσμος, που φάνηκε από τα κορναρίσματα και από τα χέρια που έβγαιναν από τα παράθυρα με το σήμα της νίκης πως είναι έτοιμος να αγωνιστεί και να νικήσει. Να επιβάλει τη δική του επιθυμία, τα δικά του «θέλω».

Οι συγκεντρωμένοι στο τέλος των ομιλιών και των χαιρετισμών απηύθυναν κάλεσμα για συμμετοχή στο σημερινό μεγάλο αντιπολεμικό συλλαλητήριο στα Προπύλαια. Επίσης, υπενθύμισαν πως τη μέρα που οι ιμπεριαλιστές θα ξεκινήσουν το αιματοκύλισμα του λαού στο Ιράκ, πρέπει τα πάντα να σταματήσουν να λειτουργούν στη χώρα. Τα σχολεία, είπαν, πρέπει να κλείσουν. Το ίδιο και τα καταστήματα. Οι μηχανές στα εργοστάσια οφείλουν να σιγήσουν. Τα γραφεία των υπηρεσιών πρέπει να αδειάσουν. Ολοι, τη θλιβερή εκείνη μέρα, που από ό,τι φαίνεται φτάνει οσονούπω, πρέπει να είναι στους δρόμους. Η φωνή της ειρήνης, η αντιιμπεριαλιστική φωνή του αγώνα πρέπει να συγκλονίσει. Μ' αυτήν την υπόσχεση, οι συγκεντρωμένοι διέλυσαν τη συμβολική περικύκλωση του Πενταγώνου.

Στη χτεσινή συγκέντρωση παραβρέθηκαν, μεταξύ άλλων, αντιπροσωπεία του ΚΚΕ με επικεφαλής τα μέλη του ΠΓ Δ. Γόντικα και Δ. Αρβανιτάκη, ο βουλευτής του ΚΚΕ Αντ. Σκυλλάκος, αντιπροσωπεία της Κομμουνιστικής Ανανέωσης, αντιπροσωπεία της ΚΕΘΑ, της ΟΓΕ, ο Θ. Παφίλης, εκτελεστικός γραμματέας του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης, και ο Κ. Κωνσταντινίδης, στρατιωτικός εν αποστρατεία.

Από την προσοχή των συγκεντρωμένων, πάντως, δεν ξέφυγαν κάποιοι άνδρες της Ασφάλειας με πολιτικά, που μοναδική τους έγνοια είχαν να σημειώνουν τους αριθμούς των ιδιωτικών αυτοκινήτων, αλλά και των δικύκλων που βρίσκονταν γύρω από το χώρο της εκδήλωσης.