Τη νέα σφαγή μόνο οι λαοί μπορούν να τη σταματήσουν

Καυστικοί απέναντι στα ιμπεριαλιστικά κοράκια, αλλά και στις ευθύνες της ελληνικής κυβέρνησης υπήρξαν οι ομιλητές, που παρέλασαν από το βήμα καταγγελίας της χτεσινής συγκέντρωσης

Σάββατο 15 Μάρτη 2003

Ο Γρ. Πετρόπουλος
«Σήμερα διαδηλώνουμε κατά του πολέμου των ΗΠΑ εναντίον του λαού του Ιράκ. Διαδηλώνουμε κατά της δημιουργίας του ευρωστρατού, της παραπέρα στρατιωτικοποίησης της Ευρώπης».

Τα παραπάνω τόνισε από το βήμα καταγγελίας της χτεσινής συγκέντρωσης ο οργανωτικός γραμματέας της ΕΕΔΥΕ Γρ. Πετρόπουλος. «Σήμερα, οι υπουργοί άμυνας της ΕΕ συνεδριάζουν, για να πάρουν αποφάσεις για τη δημιουργία ενός μισθοφορικού σώματος που στόχο θα έχει να χτυπήσει τα ανερχόμενα λαϊκά κινήματα», επισήμανε ο Γ. Πετρόπουλος και παράλληλά υπογράμμισε: «Καταγγέλλουμε την ελληνική κυβέρνηση, η οποία από τη μια μεριά ευαγγελίζεται την ειρήνη και από την άλλη ευλογεί τον πόλεμο». Με τη σημερινή μας κινητοποίηση, ανέφερε σ' άλλο σημείο ο ίδιος, «ερμηνεύουμε τα αισθήματα του 91% του ελληνικού λαού που τάσσεται κατά του πολέμου και τη συμμετοχή της χώρα μας σ' αυτόν».

Ο Γρ. Πετρόπουλος επισήμανε ότι η ελληνική κυβέρνηση προσπαθεί να κοροϊδέψει τον ελληνικό λαό, αφού, όπως χαρακτηριστικά είπε: «Εχει υπογράψει τον πόλεμο στην Πράγα, και έχει παραχωρήσει ξηρά, θάλασσα και αέρα στους Αμερικάνους και Βρετανούς φονιάδες των λαών». Τη νέα σφαγή μόνο οι λαοί μπορούν να τη σταματήσουν, με την κινητοποίησή τους, τόνισε ο Γ. Πετρόπουλος και δήλωσε ότι το αντιπολεμικό κίνημα της χώρας μας απαιτεί: «Οχι στον πόλεμο με ή χωρίς απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Να κλείσει η βάση της Σούδας. Να επιστρέψουν από τον Περσικό οι ελληνικές φρεγάτες».

Να πάρει έκτακτα μέτρα
η κυβέρνηση

Ο Γιώργος Πέρρος εκ μέρους της γραμματείας της «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003», επισήμανε ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν πρέπει να παριστάνει τη μωρά παρθένα και την ψύχραιμη συνάμα, δηλώνοντας ότι δεν υπάρχει ανάγκη λήψης εκτάκτων μέτρων, ενόψει του πολέμου», αφού όπως είπε: «Οι συνέπειες για τον εργαζόμενο ελληνικό λαό είναι ήδη δυσβάστακτες». Αναφερόμενος, σ' αυτές τις επιπτώσεις υπογράμμισε ότι «ένα ανεξέλεγκτο κύμα ακρίβειας, πλήττει ήδη τον ισχνό εργατικό προϋπολογισμό, ενώ συγχρόνως εκατοντάδες απολύσεις από δεκάδες εργοστάσια έχουν ήδη ανακοινωθεί στο όνομα των συνεπειών του πολέμου». Παράλληλα, πρόσθεσε ότι το «οικονομικό κόστος συμμετοχής της χώρας μας στις επιχειρήσεις στήριξης του πολέμου ανέρχεται σε πολλά εκατομμύρια ευρώ το μήνα». Ο Γ. Πέρρος κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση να λάβει έκτακτα μέτρα για την αντιμετώπιση της κατάστασης και συγκεκριμένα είπε ότι τέτοια είναι «η απαγόρευση των απολύσεων. Το άμεσο "πάγωμα" των ανατιμήσεων. Η παροχή ουσιαστικών αυξήσεων στους εργαζόμενους. Η άμεση απεμπλοκή της χώρας μας από τον πόλεμο».

Ολοι στους δρόμους


Ο Δ. Κουταλίδης από το σωματείο ξενοδοχοϋπαλλήλων κάλεσε τον ελληνικό λαό, όλους τους εργαζομένους να εντείνουν τον αγώνα τους και να διατρανώσουν την αντίθεσή τους στα πολεμικά σχέδια των ιμπεριαλιστών, με καθημερινές κινητοποιήσεις.

«Η στρατιωτικοποίηση της Ευρώπης με τον ευρωστρατό μόνο πολεμοκάπηλα σχέδια θα εξυπηρετήσει. Στόχος τους είναι η αποτροπή των λαών να επιλέγουν ελεύθερα την πορεία της εξέλιξής τους», τόνισε η Ντ. Τσακίρογλου, γραμματέας της ΟΓΕ και συμπλήρωσε: «Τα Ελληνόπουλα δεν έχουν καμιά δουλιά σ' αυτά τα επιθετικά - στρατιωτικά σχήματα που μόνο θανάσιμο κίνδυνο κρύβουν για τους λαούς». Αναφερόμενη στον επίκειμενο πόλεμο, υπογράμμισε ότι «οι γυναίκες θα είναι και πάλι τα πρώτα θύματα». Κάνουμε έκκληση, είπε η Ντ. Τσακίρογλου, σε όλες τις γυναίκες της Ελλάδας να μπουν μπροστά στο φιλειρηνικό κίνημα της χώρας μας και να φωνάξουν: «Οχι στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο. Οχι στην ευρωστρατό».

Ο Θ. Πετρίδης, από την Ομοσπονδία Συνταξιούχων ΙΚΑ, παίρνοντας το λόγο με μια μόνο πρόταση έδωσε το σύνθημα: «Και αύριο εδώ θα είμαστε. Την πρώτη μέρα του πολέμου να βγούμε όλοι στους δρόμους, στις γειτονιές, οι λαοί έχουν τη δύναμη να σταματήσουν το έγκλημα»... Εξω η Ελλάδα από τον πόλεμο. Καμιά συμμετοχή καμιά εμπλοκή. Οι εργαζόμενοι δεν έχουν να κερδίσουν τίποτα από τις σφαγές άλλων λαών. Τα μονοπώλια και το μεγάλο κεφάλαιο θα θησαυρίσουν από αυτό τον πόλεμο. Αυτό πρέπει να γνωστοποιήσουμε στους συναδέλφους μας σε όλο τον ελληνικό λαό, επισήμαναν στις σύντομες παρεμβάσεις τους ο Γ. Κομνηνός, πρόεδρος του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Γ. Κούσιας εκ μέρους του συλλόγου εμποροϋπαλλήλων.

Τέλος ο Γ. Σφυρορέας, φοιτητής από το Πανεπιστήμιο του Πειραιά έστειλε το δικό του μήνυμα: «Καλούμε όλο τον ελληνικό λαό στα Προπύλαια. Καλούμε τη νεολαία στο αντιπολεμικό συλλαλητήριο για να αγωνιστούμε για ζωή, μόρφωση, δουλιά»...