ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
Ενα ... κουλούρι αύξηση τη μέρα

Μέχρι 227 δραχμές «αύξηση» για 800.000 συνταξιούχους αποφάσισε η κυβέρνηση! Πρόκληση χαρακτηρίζει την κυβερνητική απόφαση το ΚΚΕ με Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε χτες στη Βουλή. Πρώτη απάντηση των συνταξιούχων στις 21 του Μάρτη

Τρίτη 18 Μάρτη 2003

Εξευτελιστικές αυξήσεις για το σύνολο των συντάξεων για το έτος 2003 ανακοίνωσε η κυβέρνηση! Το ύψος των αυξήσεων για τη συντριπτική πλειοψηφία των συνταξιούχων ισούται με την τιμή ενός ...κουλουριού. Η κυβέρνηση επιβεβαιώνει για μια ακόμα φορά την πλήρη υποταγή της στο μεγάλο κεφάλαιο παρέχοντάς του κάθε είδους προνόμια που στερεί από συνταξιούχους και εργαζόμενους.

Συγκεκριμένα, όπως ανακοινώθηκε, για τους συνταξιούχους των Ταμείων κύριας και επικουρικής ασφάλισης των οποίων η σύνταξη είναι μέχρι 500 ευρώ, προβλέπεται από 1/1/2003 ποσοστό αύξησης 4%. Για όσους η σύνταξη είναι από 500 έως 1.000 ευρώ προβλέπεται ποσοστό αύξησης 2%. Το ΕΚΑΣ αυξάνεται από 1/1/2003 κατά 14,67 ευρώ το μήνα. Οι συντάξεις που καταβάλλει ο ΟΓΑ αυξάνονται κατά 14,67 ευρώ το μήνα. Για τους υπόλοιπους ασφαλιστικούς φορείς κύριας και επικουρικής ασφάλισης, το ποσοστό αύξησης δε θα ξεπεράσει την εισοδηματική πολιτική της κυβέρνησης.

Στην πραγματικότητα, η αύξηση του 4% είναι κάτω από τον πληθωρισμό και ισοδυναμεί με 85 έως 227 δραχμές τη μέρα για πάνω από 800.000 συνταξιούχους που παίρνουν σύνταξη μέχρι 500 ευρώ. Για το υπόλοιπο 20% των συνταξιούχων, που η σύνταξή τους ξεπερνάει τα 500 ευρώ, η αύξηση θα είναι της τάξης του 2%, δηλαδή 1 ευρώ τη μέρα!!!

Σε ανακοίνωσή τους, οι συνεργαζόμενες Ομοσπονδίες συνταξιούχων ΙΚΑ-ΤΕΒΕ-ΤΣΑ-ΝΑΤ-ΕΛΤΑ-ΤΑΕ-ΟΤΑ-ΔΗΜΟΣΙΟΥ καταγγέλλουν την κοροϊδία της κυβέρνησης, που «με την πολιτική λιτότητας και την περικοπή των κοινωνικών δαπανών προσπαθεί, όπως υποστηρίζει, να συγκρατήσει τον πληθωρισμό, ενώ, από την άλλη, δίνει συνεχώς προνόμια στο μεγάλο κεφάλαιο».

«Δηλώνουμε - υπογραμμίζεται - ότι δεν αποδεχόμαστε αυτά τα ψίχουλα και θα αγωνιστούμε για αυξήσεις, που να καλύπτουν την ακρίβεια και την απώλεια του εισοδήματός μας, καθώς και για τα γενικότερα ασφαλιστικά και άλλα προβλήματά μας».

Τέλος, το Συντονιστικό των συνταξιουχικών Ομοσπονδιών καλεί όλους τους συνταξιούχους να δώσουν μια πρώτη απάντηση στις αυξήσεις- κοροϊδία που εξήγγειλε η κυβέρνηση με τη μαζική, αγωνιστική τους συμμετοχή στην απεργιακή κινητοποίηση του ΠΑΜΕ και των ταξικών συνδικάτων, στις 21 του Μάρτη, ενάντια στον πόλεμο.

Εξευτελιστικές αυξήσεις στις συντάξεις

«Αληθινή πρόκληση για όλους τους εργαζόμενους αποτελεί η κυβερνητική απόφαση για εξευτελιστικές αυξήσεις στις συντάξεις, οι οποίες για το 2003 καθορίστηκαν σε 4% για τις συντάξεις μέχρι 500 ευρώ, σε 2% για τις συντάξεις μέχρι 1.000 ευρώ, ενώ στις συντάξεις από 1.000 ευρώ δε θα δοθεί καμία αύξηση», υπογραμμίζει σε Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή ο βουλευτής του ΚΚΕ Σπύρος Στριφτάρης.

Οπως αναφέρεται στην Ερώτηση, «την ίδια ώρα ο πληθωρισμός "τρέχει" ήδη με 4,3% και αναμένεται νέα αύξησή του, ενώ η ακρίβεια και οι συνεχείς ανατιμήσεις φαρμάκων, υπηρεσιών και προϊόντων πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης και η παρατεταμένη βαρυχειμωνιά, σε συνδυασμό με την αύξηση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης κατά 40%, προκαλούν σοβαρή οικονομική επιβάρυνση στα νοικοκυριά των συνταξιούχων».

«Η κυβερνητική πολιτική - υπογραμμίζει επίσης - για τις συντάξεις έχει προκαλέσει την έντονη δυσαρέσκεια των συνταξιούχων, οι οποίοι, επιπλέον, οργίζονται και από τη στάση της διοίκησης του ΙΚΑ, που εξαντλεί όλες τις νομικές δυνατότητες προκειμένου να μην εφαρμοστεί η απόφαση του Διοικητικού Πρωτοδικείου Αθηνών σχετικά με το οικογενειακό επίδομα».

Ο Σπ. Στριφτάρης, απευθυνόμενος στους υπουργούς Οικονομίας- Οικονομικών και Εργασίας- Κοινωνικών Ασφαλίσεων, ρωτά «ποια μέτρα πρόκειται να πάρει η κυβέρνηση και πότε, ώστε η αύξηση των συντάξεων για το 2003 και προκειμένου να εξασφαλιστεί ένα αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης των συνταξιούχων να είναι τουλάχιστον 10%, να επανασυνδεθεί ο καθορισμός των κατώτερων ορίων συντάξεων με τα 20 ημερομίσθια του ανειδίκευτου εργάτη, να χορηγηθεί έκτακτο επίδομα θέρμανσης 400 ευρώ και να κάνει αποδεκτή τη σχετική απόφαση του Πρωτοδικείου Αθήνας σχετικά με το οικογενειακό επίδομα, το οποίο πρέπει να χορηγείται στους συνταξιούχους όλων των Ταμείων».