Αρχισε η εξέταση των μαρτύρων

Απορρίφθηκε η ένσταση της υπεράσπισης για αφαίρεση του προανακριτικού υλικού από τη δικογραφία

Τετάρτη 19 Μάρτη 2003

Με την ολοκλήρωση της κατάθεσης των μαρτύρων στην υπόθεση της απόπειρας δολοφονίας κατά του Αμερικανού λοχία Ρόμπερτ Τσαντ, τον Απρίλη του 1984 και με καταθέσεις μαρτύρων για την υπόθεση της δολοφονίας του αστυφύλακα - φρουρού του υποκαταστήματος της Εθνικής Τράπεζας Πετραλώνων Χρ. Μάτη, τα Χριστούγεννα του 1984, ολοκληρώθηκε η χθεσινή ημέρα της δίκης της «17Ν». Πριν την έναρξη της κύριας διαδικασίας το δικαστήριο απέρριψε την ένσταση της υπεράσπισης για αφαίρεση προανακριτικού υλικού από τη δικογραφία με το σκεπτικό ότι οι λήψεις των καταθέσεων και απολογιών, όπως και τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων που διενεργήθηκαν από επίσημα εργαστήρια, δεν αποτελούν λόγο ακυρότητας της προδικασίας. Εντούτοις το δικαστήριο επιφυλάχτηκε να μην κάνει αποδεικτική χρήση των καταθέσεων και των απολογιών των κατηγορουμένων στην περίπτωση που αποδειχθούν βάσιμοι οι ισχυρισμοί των τελευταίων ότι το υλικό αυτό είναι αποτέλεσμα ψυχολογικών και άλλων πιέσεων.

Η υπόθεση Τσαντ

Αναφορικά με την υπόθεση Τσαντ, ο πρώτος μάρτυρας που κατέθεσε ήταν ο Ελευθέριος Κοντοβιός, ο οποίος αν και αυτόπτης στην απόπειρα δολοφονίας του Αμερικανού λοχία δεν μπόρεσε να αναγνωρίσει στα πρόσωπα των κατηγορουμένων κάποιον από τους δράστες, επικαλούμενος το γεγονός ότι από τότε έχουν μεσολαβήσει 20 χρόνια και δεν μπορεί να θυμάται. Ο Ε. Κοντοβιός περιέγραψε τον οδηγό της μηχανής με την οποία έγινε η απόπειρα ως «ψηλό και ογκώδη».


Eurokinissi

Για την ίδια υπόθεση κατέθεσε και ο αστυνομικός Νίκος Κωστάκος, αλλά ούτε κι εκείνος θυμόταν λεπτομέρειες του περιστατικού, επικαλούμενος τα 20 χρόνια που έχουν περάσει. Τρίτος μάρτυρας της υπόθεσης ήταν ο ίδιος ο Ρόμπερτ Τσαντ, ο οποίος δεν προσήλθε να καταθέσει.

Σύμφωνα με τη δικογραφία, για την υπόθεση Τσαντ κατηγορούνται οι Αλέξανδρος Γιωτόπουλος, Νίκος Παπαναστασίου, Δημήτρης Κουφοντίνας, Πάτροκλος Τσελέντης και Χριστόδουλος Ξηρός, ενώ τον Αμερικανό φέρεται να είχε πυροβολήσει ο Γιάννης Σκανδάλης που όμως δε βρίσκεται στη ζωή. Σημειώνεται δε ότι η υπεράσπιση του Νίκου Παπαναστασίου παρουσίασε βεβαίωση της εταιρίας στην οποία εργαζόταν ο κατηγορούμενος, καθώς και τον κατάλογο ασφαλιστικών εισφορών, από τον οποίο προκύπτει ότι όλο τον Απρίλιο του 1984 εργαζόταν, από τις 7 το πρωί έως τις 3 μ.μ.

Η υπόθεση Χρ. Μάτη

Τον Δ. Κουφοντίνα αναγνώρισαν, ως τον άνθρωπο που ντυμένος αστυνομικός συμμετείχε στη ληστεία του υποκαταστήματος της Εθνικής Τράπεζας στα Πετράλωνα, δύο αυτόπτες μάρτυρες που κατέθεσαν χθες για την υπόθεση της δολοφονίας του Χρ. Μάτη την παραμονή των Χριστουγέννων του 1984. Ο ένας είναι ο Απ. Νικολαΐδης ο οποίος - πρέπει να σημειώσουμε - όταν έγινε το περιστατικό είχε αναγνωρίσει στην Ασφάλεια που κλήθηκε να καταθέσει, άλλα πρόσωπα από φωτογραφίες που του επιδείχτηκαν, ενώ τον Δ. Κουφοντίνα τον αναγνώρισε προσφάτως όταν κλήθηκε να καταθέσει εκ νέου μετά τη σύλληψη μελών της «17Ν».

Η δεύτερη μάρτυρας που αναγνώρισε με μεγάλες πιθανότητες, όπως είπε, στο πρόσωπο του Δ. Κουφοντίνα τον ψεύτικο αστυνομικό ήταν η τότε προϊσταμένη Εσωτερικής Διοίκησης της Εθνικής Τράπεζας Πετραλώνων Αγγελική Γκιλιπάθη.

Για την υπόθεση επίσης κατέθεσαν οι τότε ταμίες της τράπεζας Γ. Κάσσιος και Ν. Ματζουράνης, οι οποίοι δεν ήταν σε θέση να αναγνωρίσουν στο πρόσωπο των κατηγορούμενων κάποιον από τους δράστες. Επίσης κατέθεσαν τα αδέλφια του νεκρού αστυφύλακα Ξενοφών Μάτης, Νικηφόρος Μάτης και Ανθούλα Πίσσαρη που ωστόσο δεν είχαν κάτι να προσφέρουν στην ουσία της υπόθεσης, δεδομένου ότι δεν είχαν προσωπική αντίληψη των πραγμάτων.

Σύμφωνα με τη δικογραφία, στην υπόθεση αυτή εμπλέκονται οι Νίκος Παπαναστασίου, Πάτροκλος Τσελέντης, Χριστόδουλος Ξηρός, ο Γιάννης Σκανδάλης και ένας Τούρκος υπήκοος, που έχουν αποβιώσει, ενώ τον άτυχο Χρ. Μάτη φέρεται να πυροβόλησε ο Δημήτρης Κουφοντίνας. Εντούτοις από τις καταθέσεις των μαρτύρων δεν προκύπτει ότι πυροβόλησε ο δράστης που ήταν ντυμένος αστυνομικός αλλά άλλο πρόσωπο με πολιτική περιβολή.

Σήμερα ολοκληρώνεται η κατάθεση των μαρτύρων στην υπόθεση Χρ. Μάτη και αρχίζει η εξέταση της υπόθεσης της δολοφονίας του Νίκου Μομφεράτου και του οδηγού του Παναγιώτη Ρουσσέτη. Ο πρόεδρος του δικαστηρίου ζήτησε να προσέλθουν στο δικαστήριο και οι μάρτυρες για τη βομβιστική ενέργεια σε βάρος λεωφορείου των ΜΑΤ στην Καισαριανή.