Αμερικανικό έδαφος η Σούδα!
Πέμπτη 20 Μάρτη 2003

ICON

Τον απόλυτο έλεγχο της βάσης της Σούδας και της ευρύτερης περιοχής έχουν επιβάλει οι Αμερικάνοι. Είναι χαρακτηριστικό ότι αρνήθηκαν τον ελλιμενισμό του γαλλικού αεροπλανοφόρου «Σαρλ ντε Γκολ», ενώ έχουν αναλάβει οι ίδιοι να εκτελούν και χρέη Ακτοφυλακής. Συγκεκριμένα αρνήθηκαν να διαθέσουν την προβλήτα Κ14, όπου δένουν τα αεροπλανοφόρα.

Τελικά το θέμα «διευθετήθηκε» και το «Σαρλ ντε Γκολ» θα καταπλεύσει στη Σούδα αύριο 21 Μάρτη. Μάλιστα το ανακοίνωσε χθες ο ίδιος ο υπουργός Τύπου Χρ. Πρωτόπαππας παρουσιάζοντάς το και ως... επίτευγμα της ελληνικής κυβέρνησης και απέδωσε το συμβάν σε «κάποια τεχνικά προβλήματα» που υπήρχαν. Το όλο θέμα, σύμφωνα με πηγές του ελληνικού ΓΕΝ, οφείλεται σε Αμερικανούς, που στελεχώνουν κατώτερα κλιμάκια της βάσης της Σούδας, οι οποίοι άφησαν στους Γάλλους να καταλάβουν ότι δε θα τους παράσχουν τις απαραίτητες διευκολύνσεις για τον ελλιμενισμό του αεροπλανοφόρου.

Με αφορμή το θέμα αυτό αποκαλύφθηκε με ξεκάθαρο τρόπο ότι τόσο οι Αμερικάνοι όσο και οι ελληνικές Αρχές (κυβέρνηση και Ενοπλες Δυνάμεις) αντιμετωπίζουν τη Σούδα ως αμερικανικό έδαφος. Ετσι η ελληνική κυβέρνηση για να δώσει την έγκριση για τον κατάπλου ενός «συμμαχικού» πλοίου στη Σούδα ρωτάει μέσω ΓΕΝ πρώτα τους Αμερικάνους, δήθεν αν υπάρχει διαθέσιμος χώρος, και μετά από δική τους εισήγηση δίνει την τελική άδεια.