Motion Team

Νύχτα δράσης
Παρασκευή 21 Μάρτη 2003

Παλλαϊκός ξεσηκωμός σήμανε στη Θεσσαλονίκη από τις πρώτες ώρες χτες τα ξημερώματα. Σε κάθε γειτονιά διαδηλώσεις. Και μετά όλοι οι δρόμοι οδηγούσαν στο κέντρο της πόλης στη μεγάλη συγκέντρωση του ΚΚΕ και στην πορεία που ακολούθησε προς το αμερικάνικο και το βρετανικό προξενείο και συνεχίστηκε στους δρόμους της πόλης.

Στην Καλαμαριά με δεκάδες αυτοκίνητα περικυκλώθηκε το ΝΑΤΟικό στρατηγείο στο στρατόπεδο Κόδρα. Στον Αγιο Παύλο οι κομμουνιστές σκαρφάλωσαν με σκοινιά στον πύργο Τριγωνίου και κρέμασαν ένα μεγάλο πανό.

Στις άλλες γειτονιές το δυνατό κάλεσμα σπάει την ησυχία της νύχτας. Καλεί τον κόσμο σε παλλαϊκό ξεσηκωμό. «Ξέσπασε ο δολοφονικός πόλεμος. Ολοι στο δρόμο, ξεσηκωθείτε, να σταματήσουμε το χέρι των δολοφόνων»!

Φωτίζονται τα σπίτια, ανοίγουν παράθυρα, βγαίνει κόσμος στα μπαλκόνια. «Τι κάνουμε, πού θα πάμε;» ρωτούν. «Στην πλατεία Μακεδονομάχων εκεί ανταμώνουμε από κάθε γωνιά, βιαστείτε», η απάντηση. Η φάλαγγα προχωρεί. Η ντουντούκα συνεχίζει να καλεί: «Ολοι στους δρόμους, ξεσηκωθείτε».

Και αυτό που ακολούθησε μέχρι τις 4 τα ξημερώματα ήταν πραγματικά απρόσμενο. Χιλιάδες κομμουνιστές μαζί με άλλους αγωνιστές όλοι με μια φωνή να απαιτούν: «Εξω η Ελλάδα από τον πόλεμο».