Βαριά «κατηγορώ» από τους «διαφωνούντες»

Σπεύδουν να συνταχθούν οι «αποφασισμένοι»

Παρασκευή 21 Μάρτη 2003

Associated Press

ΠΑΡΙΣΙ - ΜΟΣΧΑ - ΒΕΡΟΛΙΝΟ - ΠΕΚΙΝΟ.--

«Αδικαιολόγητη» χαρακτήρισαν την έναρξη στρατιωτικών επιχειρήσεων οι ηγεσίες της Ρωσίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Κίνας, οι οποίες δεν παρέλειψαν να σημειώσουν ότι η επίθεση γίνεται χωρίς απόφαση του ΟΗΕ και επέμειναν στον κεντρικό του ρόλο. Ενώ οι αμερικανο-βρετανικές δυνάμεις ετοιμάζονταν για την, ευρείας εμβέλειας, επιχείρησή τους, κυβερνήσεις ανά τον κόσμο «διάλεγαν στρατόπεδο».

«Τεράστιο πολιτικό λάθος» χαρακτήρισε την επίθεση κατά του Ιράκ, ο Ρώσος Πρόεδρος, τονίζοντας ότι είναι «αδικαιολόγητη η στρατιωτική δράση» και επισημαίνοντας ότι «εάν προκριθεί η επιβολή του νόμου της ισχύος έναντι του σεβασμού του διεθνούς δικαίου, τότε καμία χώρα δε θα νιώθει ασφαλής». Ο Πούτιν υπογράμμισε ότι οι επιχειρήσεις «θα πρέπει να τερματιστούν τάχιστα».

Για «λάθος απόφαση» έκανε λόγο σε ολιγόλεπτο διάγγελμά του και ο Γερμανός Καγκελάριος, συμπληρώνοντας, όμως, ότι «τώρα δεν είναι ώρα για κατανομή ευθυνών». Ο Γκέρχαρντ Σρέντερ υποστήριξε ότι, πλέον, το σημαντικό είναι ο ταχύτερος δυνατός τερματισμός των επιχειρήσεων και δεσμεύτηκε ότι η χώρα του θα βοηθήσει με κάθε τρόπο τον ιρακινό λαό, τώρα, αλλά και στη συνέχεια για την ανοικοδόμηση του Ιράκ.

Την ευχή να τερματιστούν τάχιστα οι επιχειρήσεις, εξέφρασε σε σύντομο τηλεοπτικό του μήνυμα, και ο Γάλλος Πρόεδρος, εκφράζοντας για άλλη μια φορά τη λύπη του για τη μη ύπαρξη απόφασης του ΟΗΕ. Ο Ζακ Σιράκ προειδοποίησε για τις αυξανόμενες πιθανότητες μιας τεράστιας ανθρωπιστικής καταστροφής και ζήτησε να ληφθούν όλα τα δυνατά μέτρα, έτσι ώστε να αποφευχθεί η τραγωδία, ενώ επέμεινε ότι για τη Γαλλία ο ΟΗΕ παραμένει το αρμόδιο όργανο για επίλυση κρίσεων. Παράλληλα, ο ΥΠΕΞ, ντε Βιλπέν, επανέλαβε ότι αυτός ο πόλεμος θα οξύνει τις, ήδη, τεράστιες δυσκολίες μιας ευαίσθητης περιοχής.

Την καταδίκη της εξέφρασε και η Κίνα. Σε ανακοίνωσή του, το Πεκίνο υποστηρίζει ότι η στρατιωτική επίθεση «παραβιάζει τη Χάρτα του ΟΗΕ, παραβιάζει τους κανόνες διεθνούς συμπεριφοράς και αγνοεί την αντίθεση της πλειοψηφίας της διεθνούς κοινότητας». Την «περιθωριοποίηση του ΟΗΕ από την Ουάσιγκτον» κατήγγειλε και η ινδονησιακή ηγεσία, η ηγεσία του πολυπληθέστερου κράτους στον κόσμο, ζητώντας άμεση παρέμβαση του ΟΗΕ και τερματισμό της επίθεσης.

Ενάντια στον πόλεμο τάχθηκε κατηγορηματικά και ανοιχτά, για πρώτη φορά, με διάγγελμά του προς το μεξικανικό λαό, ο Πρόεδρος. Ο Βιντσέντε Φοξ τόνισε ότι αντιτίθεται σε οποιαδήποτε ενέργεια χωρίς την κάλυψη του ΟΗΕ, δεσμεύτηκε να δραστηριοποιηθεί μαζί με το Ιράκ και άλλες χώρες για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής καταστροφής και εξέφρασε την άποψη ότι η θέση του δεν επηρεάζει τις αμερικανο-μεξικανικές σχέσεις.

Λύπη εξέφρασε το Πακιστάν, ενώ για αδικαιολόγητη επίθεση μίλησε και η Ινδία. Οι αραβικές ηγεσίες απέφυγαν τις δημόσιες δηλώσεις και εξέφρασαν, εμμέσως, την αλληλεγγύη τους στον ιρακινό λαό, ενώ ο ΓΓ του Αραβικού Συνδέσμου χαρακτήρισε την ημέρα «λυπηρή για τους Αραβες». Καταδικαστική ανακοίνωση εξέδωσε και η Τεχεράνη.

Η «συμμαχία των αποφασισμένων»

«Κατανοώ και υποστηρίζω την αμερικανική επίθεση» δήλωσε ο Ιάπωνας πρωθυπουργός, εκτιμώντας ότι είναι απολύτως δικαιολογημένη. Την υποστήριξή τους στην Ουάσιγκτον εξέφρασαν οι ηγεσίες της Δανίας, της Αυστραλίας, της Ισπανίας, που μίλησε για «αποκατάσταση της διεθνούς νομιμότητας», της Πολωνίας, της ΠΓΔΜ, της Αλβανίας, της Λιθουανίας, της Ν. Κορέας, της Νικαράγουας, των Φιλιππίνων και του Ελ Σαλβαδόρ. Αποφεύγοντας να εκφράσει ανοιχτά την υποστήριξή της, η Ιταλία εξέφρασε ελπίδα για «σύντομο πόλεμο».