ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΕΣ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ
Στον αγώνα ενωμένοι
Παρασκευή 21 Μάρτη 2003

Associated Press

Γερμανία
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΠΑΡΙΣΙ - ΡΩΜΗ - ΚΑΪΡΟ.--

Οι πολεμικές σάλπιγγες των ΗΠΑ ήχησαν, το αιματοκύλισμα άρχισε, όμως εκατομμύρια άνθρωποι σε κάθε γωνιά του πλανήτη ξενύχτησαν, τραγούδησαν, συγκεντρώθηκαν κατά τη διάρκεια της πρώτης νύχτας του πολέμου, ενώ το ξημέρωμα της επομένης πλημμύρισαν τους δρόμους, διαδηλώνοντας και καταγγέλλοντας τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο.

Στις ίδιες τις ΗΠΑ, αμέσως μετά το διάγγελμα Μπους και λίγα λεπτά μετά την επίθεση, χιλιάδες βγήκαν στους δρόμους όλων των μεγάλων πόλεων. Νέα Υόρκη, Ουάσιγκτον, Σαν Φρανσίσκο, Λος Αντζελες, χωρίς να λείψουν και οι αντιδράσεις της Αστυνομίας, αφού η χώρα βρίσκεται σε «πορτοκαλή συναγερμό» και πια σε πόλεμο... Διαδηλωτές σε Νέα Υόρκη, Ουάσιγκτον και Λος Αντζελες συνελήφθησαν όχι με «ειρηνικό τρόπο».

Χτες, από το πρωί, μαθητές και φοιτητές άνοιξαν το χορό των κινητοποιήσεων σε όλη την αμερικανική επικράτεια. «Μπους δολοφόνε», ακούστηκε στην Ουάσιγκτον. Στην αμερικανική πρωτεύουσα, οι διαδηλώσεις είναι συνεχείς και χιλιάδες ανταποκρίνονται στις εκκλήσεις εκτός των φιλειρηνικών οργανώσεων και της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών, της AFL-CIO. Εκτός από τον Λευκό Οίκο διαδηλωτές κατευθύνθηκαν και στην κατοικία του υπουργού Αμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ. Διαδηλώσεις, φυσικά, και στη Νέα Υόρκη, στο Λος Αντζελες, ενώ, σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες από ανεξάρτητα μέσα, από τα χαράματα της χτεσινής μέρας, το κέντρο του Σαν Φρανσίσκο είχε αποκλειστεί από διαδηλωτές, που είχαν μπλοκάρει όλο το κέντρο με καθιστική διαμαρτυρία, ενώ μόλις η Αστυνομία συνελάμβανε τους διαδηλωτές σε χρόνο ρεκόρ άλλοι είχαν πάρει τη θέση τους.

Associated Press

Ιταλία
Στο κέντρο της Μελβούρνης δυο ώρες μόνο μετά την επίθεση συγκεντρώθηκαν χιλιάδες Αυστραλοί, που πραγματοποίησαν πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, φωνάζοντας αντιπολεμικά συνθήματα, όπως «Μπους δολοφόνε» και «Ντροπή, Χάουαρντ, Ντροπή». Στο Σίδνεϊ, όπου σημειώθηκαν και μικροεπεισόδια, οι διαδηλωτές έφτασαν και έξω από την κατοικία του πρωθυπουργού Τζον Χάουαρντ. Μαζικές αντιπολεμικές διαδηλώσεις έγιναν, επίσης, στην Αδελαΐδα, στο Μπρίσμπαν, την Καμπέρα και τις άλλες πόλεις.

Λίγα λεπτά αφότου άρχισαν να πέφτουν οι βόμβες στο Ιράκ, γέμισαν τη νύχτα οι δρόμοι με διαδηλωτές στο Βανκούβερ του Καναδά, οι οποίοι έκαναν πορείες διαμαρτυρίας μπροστά από το Αμερικανικό προξενείο. Την ίδια στιγμή στο Τορόντο διαδηλωτές με κεριά έμειναν όλη τη νύχτα έξω από το αμερικανικό προξενεί όπως και στο Μόντρεαλ.

Ξεσηκωμός σχεδόν σε όλη τη Λατινική Αμερική. Η γλώσσα κοινή, η μοίρα κοινή για τους λαούς αυτούς που ξέρουν να μάχονται και τώρα «ενώθηκαν για την ειρήνη ενάντια στον πόλεμο και τη γενοκτονία που άρχισε. Στην Αργεντινή, οι λαϊκές συνελεύσεις των γειτονιών έκαναν άμεση έκκληση και χιλιάδες ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα, ενώ έκαναν πορεία από την Πλάσα Ιτάλια στο αμερικανικό προξενείο. Το αμερικανικό προξενείο, ήταν ο στόχος και των διαδηλωτών στο Σαντιάγο της Χιλής, στη Λα Πας της Βολιβίας, στο Κίτο του Εκουαδόρ, σε αρκετές πόλεις της Βραζιλίας, στην πρωτεύουσα του Μεξικού και του Ελ Σαλβαδόρ.

Μαθητές, φοιτητές, εργάτες...

Associated Press

Αυστραλία
Οργανώσεις, κόμματα και συνδικάτα οργάνωσαν χτες αντιπολεμικές διαδηλώσεις σε ολόκληρη τη Γερμανία. Από το πρωί μαθητές και φοιτητές, όπου Γης διαδήλωναν κατά του πολέμου, ενώ το απόγευμα η μεγάλη διαδήλωση με τη συμμετοχή δεκάδων χιλιάδων έγινε στο Βερολίνο. Στη Γαλλία, η κύρια διαδήλωση έγινε στην πλατεία Κονκόρντ σε μικρή απόσταση από την αμερικανική πρεσβεία στο Παρίσι, έξω από το κτίριο της οποίας είχαν ληφθεί δρακόντεια μέτρα ασφαλείας.

Στο Λονδίνο διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν έξω από τη Βουλή των Κοινοτήτων και την Ντάουνινγκ Στριτ, επίσημη κατοικία του Βρετανού πρωθυπουργού, ενώ οι αντιπολεμικές οργανώσεις καλούν τον κόσμο να μετάσχει σε μια μέρα διαμαρτυρίας σε ολόκληρη τη Βρετανία. Χτες, το πρωί η Αστυνομία απομάκρυνε εκατοντάδες διαδηλωτές, ανάμεσά τους και πολλούς μαθητές γυμνασίων, που είχαν συγκεντρωθεί έξω από το κτίριο της Βουλής στο Ουέστμινστερ και προσπάθησαν να διακόψουν την κυκλοφορία. Παρόμοια επεισόδια σημειώθηκαν και έξω από την πρωθυπουργική κατοικία και την πρεσβεία των ΗΠΑ. Διαδηλώσεις και σε δεκάδες πόλεις της Βρετανίας, αλλά και της Ιρλανδίας.

Στην Ιταλία, στο Μιλάνο, 150.000 λαού σε πορεία μετά το κάλεσμα των συνδικάτων, με κεντρικό σύνθημα της πορείας «Να σταματήσουμε τον πόλεμο, η δύναμη της λογικής κατά της λογικής της βίας». Διαδηλώσεις στο Τορίνο, με διαδήλωση στην Πιάτσα Καστέλο και κατάληψη του σταθμού των τρένων στην Πόρτα Νουόβα, στη Γένοβα, στη Φλωρεντία, όπου επίσης καταλήφθηκε για μία ώρα ο κεντρικός σιδηροδρομικός σταθμός στη Σάντα Μαρία Νοβέλα. Στο Πόρτο Μαργκέρα (βιομηχανική ζώνη, έξω από τη Βενετία), όπου εκατοντάδες εργαζόμενοι κατέλαβαν το λιμάνι. Η Αστυνομία επιτέθηκε στους ειρηνιστές που είχαν κυκλώσει το αγγλικό προξενείο στη Βενετία και το είχαν βάψει με κόκκινη μπογιά. Τέλος, στη Ρώμη, διαδήλωση κοντά στη Βία Βένετο, όπου βρίσκεται η αμερικάνικη πρεσβεία και από την επιτροπή «Να σταματήσουμε τον πόλεμο» στην Πιάτσα Βενέτσια, ενώ αποκλείστηκε ο κεντρικός σιδηροδρομικός σταθμός και οι κεντρικές οδικές αρτηρίες.

Associated Press

Νέα Υόρκη
Στην Ισπανία, η πρωινή σκυτάλη των μαθητών και των φοιτητών δόθηκε σε όλους, το απόγευμα, όπου γιγάντιες διαδηλώσεις έγιναν σε Μαδρίτη, Βαρκελώνη, Βαλένθια, Σεβίλλη, Βιτόρια και άλλες πόλεις.

Στο Βέλγιο μαθητές και φοιτητές περικύκλωσαν την αμερικανική πρεσβεία στις Βρυξέλλες. Ανάλογες πορείες και διαδηλώσεις στη Γάνδη, αλλά και εκδηλώσεις στην Αμβέρσα, το λιμάνι της οποίας χρησιμοποιούν οι Αμερικανοί για να μεταφέρουν πολεμικό υλικό στον Κόλπο. Αντιπολεμικές διαδηλώσεις, επίσης, στην Πορτογαλία, στη Σλοβενία, στη Ρωσία, στη Σουηδία, στη Δανία, στη Νορβηγία, στην Ελβετία και την Αυστρία.

Οργή λαού!

Αντιπολεμικές διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν και σε δεκάδες πόλεις του μουσουλμανικού κόσμου, όπως στο Κάιρο, την πρωτεύουσα της Αιγύπτου, όπου δεν έλειψαν τα επεισόδια που εξελίχθηκαν σε συγκρούσεις με την Αστυνομία και τις ειδικές δυνάμεις σε όλη την πόλη, ενώ χαρακτηριστικό είναι ότι οι διαδηλωτές φώναζαν «Κάτω όλοι οι Αραβες ηγέτες» και «Μουμπάρακ παραιτήσου». Η οργή των λαών των αραβικών χωρών, δε στρέφονται μόνο κατά του πολέμου αλλά και των ηγεσιών τους, που δεν έκαναν τίποτα να αποτρέψουν τον πόλεμο, ούτε εναντιώθηκαν, όπως και στην περίπτωση της Παλαιστίνης. Διαδηλώσεις και στη Συρία, το Λίβανο, το Πακιστάν, σε αρκετές πόλεις της Ινδίας, το Μαρόκο και την Παλαιστίνη, στις Φιλιππίνες και την Ινδονησία.

Associated Press

Ελβετία
Τέλος, στην Τουρκία, διαδηλώσεις στην Αγκυρα, στην Κωνσταντινούπολη και άλλες πόλεις. Μάλιστα, στην Κωνσταντινούπολη η διαδήλωση πραγματοποιήθηκε στην πλατεία Ταξίμ, όπου απαγορεύονται ρητά οι διαδηλώσεις. Τίποτα, όμως, δε στάθηκε ικανό να ανακόψει την πάνδημη οργή των Τούρκων φιλειρηνιστών και οι συγκρούσεις, όπως ήταν φυσικό, με την Αστυνομία δεν έλειψαν.