Μαθήματα ειρήνης από τους μαθητές
Παρασκευή 21 Μάρτη 2003

20 του Μάρτη. 8.10 το πρωί. Εξω από το 2ο Ενιαίο Πειραματικό Λύκειο Αμπελοκήπων μαθητές μοιράζουν τα καλέσματα του Συντονιστικού. Βλέμμα αποφασιστικό. Φωνή στεντόρεια. «Ο πόλεμος ξεκίνησε, εμείς απαντάμε. Ολοι στη διαδήλωση». Φεϊγβολάν χορεύουν στον αέρα: «ΟΧΙ άλλο αίμα. Ειρήνη στον κόσμο». Στους τοίχους του σχολείου έχουν γράψει τη δική τους ιστορία: «ΟΧΙ στον πόλεμο».

Κι όταν λίγα λεπτά μετά, στο προαύλιο, μαζί με τους καθηγητές τους αποφάσιζαν καθολική αποχή από τα μαθήματα για να συμμετάσχουν μαζικά στην αντιπολεμική πορεία, δεν ήταν «ένα ωραίο παραμύθι». Καθισμένοι σε ομόκεντρους κύκλους, τραγουδούσαν «Give peace a chance» και φώναζαν «Φονιάδες των λαών Αμερικάνοι». Ο πόλεμος τούς φέρνει «αηδία». Σήμερα, όμως, «η νεολαία θα δείξει το αληθινό της πρόσωπο», όπως λένε. Κι όταν αργότερα, ενώθηκαν με το ποτάμι της ειρήνης που πλημμύρισε την Αθήνα, μαζί με κοπέλες που φορούσαν στεφάνια από λουλούδια, πιτσιρικάδες... που αποδοκίμαζαν «πενταδακτύλως» την ΕΕ και άλλους αγανακτισμένους με ...την ευρηματικότητα του Κολόμβου, δεν ήταν «ένα ωραίο παραμύθι». Γιατί αυτά τα παιδιά ήξεραν πολύ καλά πως εκείνοι που σκοτώνουν τους μαθητές του Ιράκ, κλέβουν τα βιβλία και τα σχολεία των μαθητών όλου του κόσμου.

Η εργατούπολη στο πόδι

Το κουδούνι για την έναρξη του μαθήματος δε χτύπησε χτες το πρωί στα σχολεία του Περιστερίου. Οι μαθητές της εργατούπολης δεν πήγαν στο σχολείο τους για να κάνουν μάθημα. Πήγαν όμως για να παραδώσουν «μάθημα» για την ειρήνη, καταδίκης του άδικου πολέμου, αλληλεγγύης στα παιδιά του Ιράκ, αλλά και να συναντήσουν τους συμμαθητές τους και να βγουν στους δρόμους. Μαθητές από τα 2ο ΤΕΕ, 10ο ΕΛ, 7ο ΕΛ, 7ο και 17ο Γυμνάσιο Περιστερίου συναντήθηκαν στα σχολειά τους στη Χωράφα και από εκεί, βροντοφωνάζοντας συνθήματα κατά του πολέμου, πορεύτηκαν προς το δημαρχείο της πόλης. Λίγο μετά κατέφτασαν εκεί και οι συμμαθητές τους από το 5ο και 12ο ΕΛ Περιστερίου και όλοι μαζί με μια δυναμική πορεία ενώθηκαν με τους διαδηλωτές της Αθήνας.

Ιδια εικόνα στο Μενίδι, στη Νέα Ιωνία, σε όλες τις συνοικίες της Αθήνας και του Πειραιά, σε Παιανία, Ν. Μάκρη, Ελευσίνα και ο μακρύς κατάλογος των σχολείων δεν έχει τελειωμό. Οι μαθητές από τα γυμνάσια και τα λύκεια με κάθε μέσο έφτασαν στο κέντρο της Αθήνας και διαδήλωσαν σύσσωμα. Για ώρες η νεανική οργή πλανιόταν παντού, με πιο χαρακτηριστικές στιγμές αυτές μέσα στο Μετρό με τα μαζικά συνθήματα και τα τραγούδια του αγώνα.