ΟΣΔΕ
Διαλέχτε ... «χαράτσια»

Οι αγροτοκτηνοτρόφοι θα μπορούν να πληρώνουν στο εξής και ιδιώτες για τη συμπλήρωση αιτήσεων!

Σάββατο 22 Μάρτη 2003

«Για λόγους συνέπειας προς τον υγιή ανταγωνισμό...» οι αγροτοκτηνοτρόφοι καλούνται να πληρώνουν χαράτσι για να πάρουν την οποιαδήποτε επιδότηση
Επιλογή ...στο πού θα πληρώνουν «χαράτσια» οι αγροτοκτηνοτρόφοι, με την κατάθεση-συμπλήρωση των δηλώσεων ΟΣΔΕ (Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης Επιδοτήσεων), προκειμένου να λάβουν τις όποιες επιδοτήσεις, δίνει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας, μέσω του ΟΠΕΚΕΠΕ.

Χτες ο ΟΠΕΚΕΠΕ ανακοίνωσε πως «για λόγους συνέπειας προς τον υγιή ανταγωνισμό (και όχι μόνο)» θα μπορούν από την τρέχουσα περίοδο να κάνουν και ιδιώτες τη δουλιά που έκαναν μέχρι τώρα οι Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών, μετά την υπογραφή του μνημονίου συνεργασίας μεταξύ ΠΑΣΕΓΕΣ-ΟΠΕΚΕΠΕ. Ανακοίνωσε επίσης πως «όσοι φορείς και ιδιώτες επιθυμούν να συμμετέχουν στο πρόγραμμα ως "σύμβουλοι" των παραγωγών στη συμπλήρωση των αιτήσεων, οφείλουν να απευθυνθούν στον ΟΠΕΚΕΠΕ για την πιστοποίησή τους». Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται επίσης πως «όσοι παραγωγοί δεν επιθυμούν τη συνεργασία τους με τις ΕΑΣ δύνανται να απευθύνονται στους φορείς για βοήθεια στη συμπλήρωση της αίτησής τους, που στη συνέχεια θα υποβληθεί στις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις προκειμένου οι παραγωγοί να ενταχθούν στο πρόγραμμα ΟΣΔΕ και να τύχουν των προβλεπομένων επιδοτήσεων».

Αυτό που δε λέει η χτεσινή ανακοίνωση είναι τι πρέπει να κάνουν οι αγροτοκτηνοτρόφοι που δεν επιθυμούν να συμπληρώσουν τις αιτήσεις ΟΣΔΕ ούτε στις ΕΑΣ ούτε σε ιδιώτες. Θα μπορούν, αν θέλουν και μπορούν, να συμπληρώσουν τις αιτήσεις μόνοι τους και να τις καταθέσουν στις νομαρχίες χωρίς κανένα πρόβλημα; Γιατί στη χτεσινή ανακοίνωση του ΟΠΕΚΕΠΕ δε γίνεται καμία αναφορά επ' αυτού και μια σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Γεωργίας με ημερομηνία 13/2, ότι οι παραγωγοί μπορούν να καταθέτουν τις αιτήσεις ΟΣΔΕ στις νομαρχίες, αποδείχτηκε στην πράξη πέρα για πέρα απατηλή!

Φαίνεται, δηλαδή, ότι και η χτεσινή ανακοίνωση του ΟΠΕΚΕΠΕ επιχειρεί να λειτουργήσει αποπροσανατολιστικά σε βάρος των αγροτοκτηνοτρόφων και, παράλληλα, βάζει στο παιχνίδι της «κονόμας» και διάφορους ιδιώτες, μεμονωμένους ή εταιρίες. Εκτός αυτών, η χτεσινή κίνηση καθόλου τυχαία δε θεωρείται, αφού η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας αρνείται εδώ και δύο χρόνια την κάλυψη από τον κρατικό προϋπολογισμό των απαιτούμενων εξόδων για την υλοποίηση του ΟΣΔΕ. Ετσι, φόρτωσε τα «σπασμένα», πάλι, στους αγροτοκτηνοτρόφους. Αρχικά, το ρόλο του «φοροεισπράκτορα» ανέλαβε, για δεύτερη χρονιά, η διοίκηση της ΠΑΣΕΓΕΣ. Ομως, πήρε μεγάλη εισπρακτική φόρα και φέτος όρισε ακόμα πιο εξωφρενικά «χαράτσια» στους αγροτοκτηνοτρόφους. Η κυβέρνηση, διά της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Γεωργίας, μπροστά στη δικαιολογημένη αγανάκτηση των αγροτοκτηνοτρόφων, αναδιπλώθηκε... και έτσι μετά τα «καραγκιοζιλίκια» της «πρασινογάλαζης» διοίκησης της ΠΑΣΕΓΕΣ, προέκυψε χτες η σχετική ανακοίνωση του ΟΠΕΚΕΠΕ.

Ομως, εδώ προκύπτουν και κάποια ακόμα θέματα για το πώς θα λειτουργήσει το όλο πράγμα: Θεωρεί η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας πως αν οι ιδιώτες ζητήσουν κάπως μικρότερες αμοιβές από αυτές της ΠΑΣΕΓΕΣ θα λυθεί το όλο πρόβλημα; Επίσης, στο μνημόνιο συνεργασίας προβλέπεται, ανάμεσα σε άλλα, πως η δαπάνη αναπαραγωγής και διανομής του απαιτούμενου υλικού, καθώς και η ηλεκτρονική καταχώριση θα βαρύνουν την ΠΑΣΕΓΕΣ ή τις ΕΑΣ, το ίδιο και η πληρωμή του απασχολούμενου προσωπικού. Ισχύει ακριβώς το ίδιο και για τους ιδιώτες;... Και, τελικά, γιατί θα πρέπει να πληρώνουν, έτσι ή αλλιώς, οι αγροτοκτηνοτρόφοι τα «κερατιάτικα» της κυβέρνησης;!