Το «φιλτράρισμα» των διαδηλώσεων
Σάββατο 22 Μάρτη 2003

Γρηγοριάδης Κώστας

Πολλές, πάρα πολλές, ήταν οι δεκάδες χιλιάδες των διαδηλωτών χτες και προχτές, τόσο στην Αθήνα, όσο και σε πολλές ακόμη πόλεις σ' όλη τη χώρα. Πολλά ήταν και τα συνθήματα. Ολα, όμως, διαπερνούνταν από την παλλαϊκή καταδίκη του άδικου πολέμου και των ΗΠΑ, την απαίτηση της άμεσης διακοπής κάθε είδους διευκόλυνσης στους εισβολείς από τη χώρα μας. Το τελευταίο, όμως, δε βρήκε καμιά θέση στις ειδήσεις και τις εικόνες των τηλεοπτικών σταθμών. Το ίδιο ουσιαστικά έγινε και από τις χτεσινές εφημερίδες.

Το γεγονός, βέβαια, δεν είναι τυχαίο. Οι δημοσιογράφοι δεν είναι τυφλοί ή κουφοί. Ούτε, βέβαια, χαζοί και ηλίθιοι. Γνωρίζουν πολύ καλά πώς να κάνουν τη δουλιά τους και την ιδιαίτερη σημασία που έχει η απαίτηση του λαού και της νεολαίας να κλείσει η βάση της Σούδας, να γυρίσουν τα ελληνικά πολεμικά πλοία από τα θέατρα του πολέμου κλπ., κλπ. Οπως γνωρίζουν πως η προβολή της κρίσιμης αυτής πλευράς των παλλαϊκών αντιπολεμικών εκδηλώσεων έρχεται σε ριζική αντίθεση με τη στάση και την πολιτική της κυβέρνησης, αλλά και των υπολοίπων πολιτικών ηγεσιών (ΝΔ και ΣΥΝ), οι οποίες δεν επιδοκιμάζουν αυτά τα συνθήματα.

Δε γνωρίζουμε μέσα από ποιες διαδικασίες «θάφτηκε» τελικά η σημαντική αυτή πλευρά των αντιπολεμικών εκδηλώσεων. Είναι, όμως, ολοφάνερο ποιους εξυπηρετεί. Οπως ολοφάνερος είναι και ο ρόλος που παίζουν τα ΜΜΕ και οι μεγάλες ευθύνες όλων όσοι συμμετείχαν στο αντίστοιχο «φιλτράρισμα».