Μαρτυρίες για «στημένη» ένταση
Παρασκευή 10 Μάρτη 2000

Associated Press

Απο κηδεία αστυνομικού στην Νότιο Σερβία
Με τις συνεχιζόμενες πράξεις βίας στη Νότια Σερβία ο αλβανικός πληθυσμός, που ζει στις περιοχές αυτές, προσπαθεί να προκαλέσει επέμβαση του ΝΑΤΟ. Αυτό δήλωσε στην καθημερινή εφημερίδα της Ερφούρτης «Τίρινγκερ Αλγκεμάινε» (9 Μάρτη) ο Χανς Κόσνικ, πρώην διοικητής της ΕΕ στην Ερζεγοβίνη. Επιδιώκεται ταυτόχρονα, υπογράμμισε, να προκληθεί απόφαση της «διεθνούς κοινότητας» αναγνώρισης του Κοσσυφοπεδίου ως αυθύπαρκτου κράτους.

Αν γίνει αυτό, είπε ο Γερμανός πολιτικός, τότε θα ζητήσει και ο αλβανικός πληθυσμός της Μακεδονίας παρόμοια λύση και έτσι θα προκύψει τελικά διάλυση των κρατικών διαρθρώσεων στα Βαλκάνια. Αυτό δε θα αποτελούσε μόνο μια νέα σύγκρουση, αλλά και ένα νέο πόλεμο.

Ο Κόσνικ επέκρινε τις κυβερνήσεις του ΝΑΤΟ και της ΕΕ ότι μέχρι στιγμής έχουν στείλει στο Κόσσοβο μόνο 50% των αστυνομικών δυνάμεων που είχαν υποσχεθεί.

Στο «Spiegel» αρ.8 (21/2) σελ. 216 δημοσιεύεται το εξής απόσπασμα: «Ο Μπουγιάρ Μποκόσι, πρώην πρωθυπουργός των Κοσσοβάρων προσφύγων, βλέπει ότι το κύμα βίας κατευθύνεται από την αλβανική μυστική υπηρεσία SHIK. Κατά τις πληροφορίες του Μπουκόσι, τώρα στο Κόσσοβο βρίσκονται 200 υψηλόβαθμοι αξιωματικοί της SHIK, ανάμεσά τους ο Ζαβίτ Χάλιτι, στενός σύμβουλος του Χασίμ Θάτσι και μέλος της αλβανικής αντιπροσωπείας στις συνομιλίες του Ραμπουγέ. Στόχος τους είναι η αποσταθεροποίηση του Κόσσοβου και ο έλεγχός του από τα Τίρανα - μια γκανγκστερική οικονομία επιβάλλεται ήδη τώρα εκεί (στο Κόσσοβο) όπως στη γειτονική χώρα (σ.σ. την Αλβανία)».


Θανάσης ΒΟΡΕΙΟΣ