ΙΑΠΩΝΙΑ - ΚΟΡΕΑΤΙΚΗ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΣ
Αντίδραση της Πιονγιάνγκ για τους ιαπωνικούς δορυφόρους
Σάββατο 29 Μάρτη 2003

Associated Press

Αμερικανοί πεζοναύτες στη Ν. Κορέα
ΤΟΚΙΟ-ΣΕΟΥΛ-ΠΙΟΝΓΙΑΝΓΚ.--

Η εκτόξευση δύο ιαπωνικών κατασκοπευτικών δορυφόρων χτες το πρωί απ' το Διαστημικό Κέντρο στο Τανεγκασίμα προκάλεσε την αναμενόμενη οξύτατη αντίδραση της ΛΔ Κορέας, που κατέστησε υπεύθυνη την Ιαπωνία για την έναρξη μίας νέας κούρσας όπλων στη Νοτιοανατολική Ασία...

Σύμφωνα, μάλιστα, με Βορειοκορεάτη αξιωματούχο, που επικαλέστηκε το πρακτορείο ειδήσεων KCNA, η ενέργεια αυτή «παραβιάζει τη διακήρυξη της Πιονγιάνγκ», που υπέγραψαν τον περασμένο Σεπτέμβρη οι ηγέτες των δύο χωρών. «Ως εκ τούτου τίποτε δεν εμποδίζει τη ΛΔ Κορέας απ' το να εκτοξεύσει τους δικούς της δορυφόρους», κατέληξε ο ίδιος αξιωματούχος. «Είναι βέβαιο πως στην περίπτωση που καταστεί επιτυχής η εισβολή των Αμερικανών ιμπεριαλιστών στο Ιράκ, τότε θα ξεκινήσουν έναν άλλο επιθετικό πόλεμο στην Κορεατική Χερσόνησο», έγραφε σχετικό άρθρο της βορειοκορεατικής εφημερίδας «Ροντόνγκ Σινμούν»...

Ο Κοϊζούμι διαβεβαιώνει...

Πάντως, ο Ιάπωνας πρωθυπουργός, Γιουνισίρο Κοϊζούμι, επιχειρούσε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις που προκαλεί η ταύτιση της πολιτικής του με την πολεμοκάπηλη τακτική των ΗΠΑ στην Κορεατική Χερσόνησο, ισχυριζόμενος πως δε σκοπεύει να αποκτήσει επιθετικά βαλλιστικά όπλα. «Γνωρίζω πως γίνεται κουβέντα για την απόκτηση επιθετικών όπλων, ικανών να αντιμετωπίσουν τον εχθρό, του οποίου η επιθετική πρόθεση είναι σαφής... Ομως, αυτή η κυβέρνηση δεν έχει πρόθεση απόκτησης τέτοιων όπλων», είπε στο Κοινοβούλιο ο Κοϊζούμι.

Δοκιμή απομάκρυνσης Αμερικανών προ του πολέμου!

Associated Press

Αμερικανικό αεροπλανοφόρο που μετέχει στις στρατιωτικές ασκήσεις με τη Ν. Κορέα
Την ώρα που οι ΗΠΑ διατείνονται πως τάχα δεν έχουν εχθρικές-πολεμικές διαθέσεις κατά της ΛΔ Κορέας, σε Νότια Κορέα και Ιαπωνία πραγματοποιήθηκε χτες δοκιμαστική επιχείρηση του σχεδίου απομάκρυνσης χιλιάδων εκ των περίπου 75.000 Αμερικανών πολιτών σε περίπτωση πολέμου στην Κορεατική Χερσόνησο!

Η χτεσινή δοκιμή απομάκρυνσης ξεκίνησε στο στρατόπεδο «Κόκκινο Σύννεφο» με τη συμμετοχή μερικών δεκάδων Αμερικανών πολιτών που ζουν στη Ν. Κορέα. Αρχικά στρατιώτες κατέγραψαν τα ονόματα μερικών δεκάδων Αμερικανών πολιτών εθελοντών που ζουν στη Ν. Κορέα, την ομάδα αίματος, τον αριθμό κοινωνικής ασφάλισης, σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Επειτα μοίρασαν στον καθένα πλαστικοποιημένα βραχιόλια με μπαρκόουντ, ώστε να είναι δυνατός ο ανά πάσα στιγμή εντοπισμός τους. Αμερικανός στρατιωτικός αξιωματούχος τούς μοίρασε βίβλους, κοράνια και βέδες, στρατιωτικοί δικηγόροι τούς παρότρυναν να γράψουν τη διαθήκη τους! Τους επιβίβασαν σε στρατιωτικό ελικόπτερο ΣΙΝΟΥΚ και τους μετέφεραν μέσα σε 50 λεπτά στο στρατόπεδο Χάμφρεϊ (νότια της Σεούλ). Τους επιβίβαζαν σε τρένο για μία διαδρομή τεσσάρων ωρών μέχρι το λιμάνι Μπουσάν, μετεπιβιβάστηκαν σε στρατιωτικό C-130 και μετά από τρεις ώρες πτήση έφθασαν στην αμερικανική στρατιωτική βάση Ιουακούνι της Ιαπωνίας... Το σχέδιο απομάκρυνσης των περίπου 75.000 Αμερικανών, που εκτιμάται πως ζουν στη Ν. Κορέα, σχεδιάζεται να πραγματοποιηθεί μία βδομάδα προ της έναρξης πολέμου στην Κορεατική Χερσόνησο!

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Επικίνδυνη η σταθερή αύξηση της έντασης (2013-04-05 00:00:00.0)
Σε τροχιά επικίνδυνης έντασης (2010-05-30 00:00:00.0)
Αποφασίστηκε η απέλαση των επιθεωρητών της ΙΑΕΑ (2009-04-16 00:00:00.0)
Αόριστη «προσφορά» των ΗΠΑ στη ΛΔ Κορέας... (2003-10-21 00:00:00.0)
Προκαλούν οι Αμερικάνοι (2003-04-02 00:00:00.0)
Στο κέντρο πιέσεων και επεμβατικών διαθέσεων... (2003-01-05 00:00:00.0)