Το μέχρι σήμερα μήνυμα
Σάββατο 29 Μάρτη 2003

Παπαγεωργίου Βασίλης

Εννέα μέρες κλείνουν σήμερα από την έναρξη της εισβολής των ιμπεριαλιστών στο Ιράκ. Και παρότι, πριν την εισβολή, σχεδόν οι πάντες έλεγαν ότι ο πόλεμος θα κρατήσει πέντε έως το πολύ δέκα μέρες, ο πόλεμος συνεχίζεται. Και όχι μόνον αυτό. Οι πάντες τώρα ομολογούν τις σοβαρότατες δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι δυνάμεις εισβολής. Οι πάντες ομολογούν τη σθεναρή και γενναία αντίσταση των Ιρακινών μαχητών και του λαού γενικότερα, παρά τη συντριπτική τεχνολογική υπεροχή και υπεροπλία των επιτιθεμένων. Ο Τζ. Μπους και ο Τ. Μπλερ επιχειρούν να προετοιμάσουν την κοινή γνώμη των χωρών τους, για πολύ μεγαλύτερη διάρκεια του πολέμου, όπως και για πολύ μεγαλύτερες απώλειες, απ' όσες αρχικά προβλέπονταν.

Χαρακτηριστικό όλων των παραπάνω είναι το γεγονός πως - σύμφωνα με όσα μετέδιδαν χτες δυτικά ΜΜΕ - ούτε καν το λιμάνι του Ουμ Κασρ δεν έχει ακόμη ολοκληρωτικά καταληφθεί από τις δυνάμεις εισβολής. Κι ας ήταν ο πρώτος πρώτος στόχος τους. Κι ας έλεγαν ότι θα το καταλάβουν σε λίγες ώρες, μέσα στην πρώτη κιόλας μέρα της επίθεσης.

Ισως κάποιοι πουν ότι βιαζόμαστε, αλλά νομίζουμε πως το σοβαρότερο μήνυμα, από τις μέχρι σήμερα εξελίξεις, παραπέμπει σε μια σειρά παλιά έως πολύ παλιά συνθήματα. Από το «καλύτερα μιας ώρας ελεύθερη ζωή...» μέχρι το «λαός ενωμένος ποτέ νικημένος».