Σθεναρή αντίσταση στους εισβολείς
Σάββατο 29 Μάρτη 2003

Associated Press

ΒΑΓΔΑΤΗ - ΜΟΣΟΥΛΗ - ΒΑΣΟΡΑ - ΝΑΣΡΙΓΙΑ.-

Κλιμακώνουν την ένταση των επιχειρήσεών τους από αέρος και εδάφους οι Αμερικανο-βρετανοί εισβολείς στοχεύοντας πλέον σχεδόν όλες τις ιρακινές πόλεις και εκμεταλλευόμενοι τη βελτίωση των καιρικών συνθηκών και τον τερματισμό της σφοδρής αμμοθύελλας. Η ιρακινή αντίσταση παραμένει εξαιρετικά σθεναρή, κάτι που παραδέχτηκε και ο Βρετανός στρατιωτικός εκπρόσωπος, συνταγματάρχης Κρις Βέρνον, τονίζοντας ότι «υποτιμήθηκε η δυνατότητα και η επιθυμία των Ιρακινών να αντισταθούν». Τις αλγεινές εντυπώσεις προσπάθησε να κατευνάσει ο αρχηγός του βρετανικού ΓΕΣ, στρατηγός Μάικλ Τζάκσον, υποστηρίζοντας ότι «οι αμερικανο-βρετανικές δυνάμεις δεν έχουν καθηλωθεί λόγω της ιρακινής αντίστασης, αλλά επειδή σε κάθε στρατό χρειάζεται χρόνος για ανασυγκρότηση και ξεκούραση».

Τους πλέον ανηλεείς βομβαρδισμούς δέχτηκε, καθ' όλη τη διάρκεια της νύχτας και της ημέρας, η ιρακινή πρωτεύουσα. Στόχος, εκτός από τα νοτιοδυτικά περίχωρα όπου βρίσκονται οι βάσεις της Ρεπουμπλικανικής φρουράς, ήταν και αρκετά κέντρα τηλεπικοινωνιών, στο κέντρο της πόλης, στην αριστερή όχθη του Τίγρη. Οπως φάνηκε με το πρώτο φως της ημέρας, καταστράφηκε ολοσχερώς ένα τηλεπικοινωνιακό κέντρο στην περιοχή αλ Αλουιγία ενώ περιορισμένες ζημιές υπέστη ένα δεύτερο στο αλ Ρασίντ.


Associated Press

Οι τηλεφωνικές επικοινωνίες λειτουργούσαν, αν και με αρκετά προβλήματα, ενώ με διακοπές συνέχιζε να μεταδίδει το πρόγραμμά της και η ιρακινή τηλεόραση. Αλλεπάλληλοι πύραυλοι στόχευσαν τα υπουργεία Προγραμματισμού και Σχεδιασμού, χωρίς, όμως, να τα ισοπεδώσουν, ενώ επλήγη για πολλοστή φορά το προεδρικό μέγαρο αλ Σαλάμ. Νωρίς το απόγευμα, επλήγη και η έδρα του κόμματος Μπάαθ, στο κέντρο της Βαγδάτης, ενώ μέχρι το βράδυ συνεχίζονταν, με αμείωτη ένταση, οι ανηλεείς βομβαρδισμοί.

Κόλαση στο νότιο Ιράκ

«Βρισκόμαστε πολύ μακριά από το να καταλάβουμε τη Βασόρα» ομολογούσε, χτες, ο Βρετανός συνταγματάρχης Κρις Βέρνον, τονίζοντας ότι οι βρετανικές δυνάμεις έχουν «ασφυκτικά περικυκλώσει την πόλη και ελέγχουν οποιαδήποτε κίνηση προς και από αυτήν». Υποστήριξε ότι «η ιρακινή αντίσταση προέρχεται από παραστρατιωτικούς και όχι τακτικές δυνάμεις». Βρετανικές πηγές διέρρεαν, χτες, ότι αυτές οι «παραστρατιωτικές μονάδες έβαλλαν εναντίον τουλάχιστον 2000 αμάχων που προσπάθησαν να βγουν από την πόλη» και συμπλήρωναν ότι οι Βρετανοί αποπειράθηκαν να «υπερασπιστούν» τους αμάχους. Εντούτοις, οι ανταποκριτές που βρίσκονται εντός της πόλης υποστήριζαν ότι η πόλη βομβαρδιζόταν διαρκώς και ότι οι μάχες είναι σκληρές χωρίς να επιβεβαιώνουν τις βρετανικές αιτιάσεις.


Associated Press

Λίγο νοτιότερα, στο λιμάνι Ουμ Κασρ, μετά από πολύωρη καθυστέρηση, κατάφερε να ελλιμενιστεί, υπό την κάλυψη ελικοπτέρων, το βρετανικό «Σερ Γκάλαχαν», το οποίο μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια. Εντούτοις, δεν ήταν σαφές πώς ακριβώς θα μεταφερθεί αυτή η βοήθεια στις ιρακινές πόλεις καθώς, κατά κοινή ομολογία, δεν έχουν εξασφαλιστεί «ασφαλείς διάδρομοι».

Σφοδρές μάχες μαίνονταν, και χτες, στην πόλη Νασρίγια όπου Αμερικανοί πεζοναύτες μάχονταν με ιρακινές δυνάμεις σε κτίρια κοντά στο κέντρο της πόλης ενώ άλλες μονάδες πεζοναυτών προσπαθούσαν να προωθηθούν προς την πόλη αλ Σαμάουα, (βόρεια) όπου επίσης σημειώνονταν σφοδρές μάχες. Αεροπορικές επιδρομές σάρωναν διαρκώς την πόλη ενώ Αμερικανοί επιτελείς υποστήριζαν ότι επλήγη κέντρο διοίκησης. Σύμφωνα με πληροφορίες, μία βόμβα 900 τόνων έπεσε στην κεντρική οδική αρτηρία που ενώνει τη Νασρίγια με την αλ Σαμάουα, σε μια προσπάθεια να αναγκαστούν σε υποχώρηση οι ιρακινές δυνάμεις. Παρά τη σύγχυση που επικρατεί, τα περισσότερα στοιχεία συγκλίνουν στο συμπέρασμα ότι πρόκειται για τις αιματηρότερες μάχες από την έναρξη της εισβολής.

Μάχες σημειώνονταν και στο κέντρο της πόλης Νατζάφ καθώς οι Αμερικανοί πεζοναύτες προσπαθούσαν να εξασφαλίσουν το πέρασμά τους από τον Ευφράτη. Αμερικανοί επιτελείς υποστήριζαν ότι οι δυνάμεις τους βρίσκονται αντιμέτωπες με, τουλάχιστον, 1.500 Ιρακινούς, τους οποίους βάλλουν με πυροβολικό και τανκς. Ο Αμερικανός υποστράτηγος Πολ Γκρεσκρούγκερ, δήλωνε ότι εντός των προσεχών 48 ωρών οι αμερικανο-βρετανικές δυνάμεις επιδιώκουν να έχουν θέσει υπό τον έλεγχό τους και την πόλη Καρμπάλα, την ιερή πόλη των Σιιτών, 110 χλμ. νοτιοανατολικά της Βαγδάτης, και υποστήριζε ότι εκεί «αναμένεται να δοθεί μία από τις σκληρότερες μάχες αυτού του πολέμου» καθώς οι Αμερικανο-βρετανοί περιμένουν να αντιμετωπίσουν, τουλάχιστον, 6.000 Ιρακινούς στρατιώτες.

Προετοιμασίες στο βορρά και στα δυτικά

Αλλεπάλληλες αεροπορικές επιδρομές έπλητταν, χτες, και τη Μοσούλη, στο βόρειο Ιράκ, ενώ υπό την κάλυψη των αμερικανικών δυνάμεων οι Κούρδοι μαχητές φέρονταν να έχουν προχωρήσει αρκετά προς το Κιρκούκ, από το οποίο εμφανίζονται να απέχουν μόλις 20 χλμ. Κατά τη διάρκεια της νύχτας Πέμπτης προς Παρασκευή, τουλάχιστον 50 - 60 αμερικανικά στρατιωτικά οχήματα έφθασαν στο Ιρμπίλ και αναπτύχθηκαν στην πίστα προσγείωσης Χαρίρ. Νωρίς το απόγευμα, εκρήξεις σημειώνονταν στην, υπό κουρδική κυριαρχία, πόλη Σαμσαμάλ οδηγώντας στο συμπέρασμα ότι οι ιρακινές δυνάμεις εξαπέλυσαν κάποιου είδους αντεπίθεση.

Την ίδια στιγμή, και παρά τις αλλεπάλληλες διαψεύσεις της ιορδανικής ηγεσίας, η βρετανική εφημερίδα «Ιντιπέντεντ» υποστήριζε, επικαλούμενη αυτόπτες μάρτυρες, ότι ισχυρές αμερικανικές δυνάμεις εισέρχονται στο Ιράκ από τα ιορδανικά σύνορα. Σύμφωνα με την εφημερίδα, έντονη είναι η κινητικότητα στη στρατιωτική βάση Τζαφρ, όπου έχουν εγκατασταθεί εκατοντάδες από τους 6.000 Αμερικανούς στρατιώτες εδώ και μήνες «για να προστατεύσουν την Ιορδανία από πιθανή ιρακινή αντεπίθεση».