ΣΥΝΟΔΟΣ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ - ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ
Κλείνουν τα σύνορα της ΕΕ για τους πρόσφυγες
Σάββατο 29 Μάρτη 2003

Motion Team

Η καθιερωμένη οικογενειακή φωτογραφία δεν μπορούσε να λείψει
Ανθρωποι που σκοτώνονται, εξανδραποδίζονται, τραυματίζονται, λιμοκτονούν, αρρωσταίνουν, πονούν από έναν άδικο πόλεμο. Θέλουν να γλιτώσουν και κοιτάνε δίπλα τους, τους γείτονές τους. Οι τελευταίοι έχουν συμβάλει στη δημιουργία αυτού του πόνου. Αλλοι με στρατό, άλλοι με παροχή βοήθειας, άλλοι με χρήματα. Είναι φταίχτες. Οταν οι εξαθλιωμένες από τον πόλεμο ανθρώπινες υπάρξεις καταφεύγουν στους γείτονες για βοήθεια, τους κλείνουν κατάμουτρα την πόρτα.

Αλλωστε, γιατί να νοιαστούν για τους πρόσφυγες οι υπουργοί Εσωτερικών Υποθέσεων και Δικαιοσύνης, που συζητούν για τη μοίρα των προσφύγων χτες και σήμερα στη Βέροια; Η πολιτική τους απόφαση είναι δεδομένη. Συρματόπλεγμα και φύλαξη συνόρων, για να μην μπει κανείς πρόσφυγας στις χώρες - μέλη της ΕΕ. Αποφάσισαν όλοι μαζί ότι οι πρόσφυγες που θα δημιουργήσει ο πόλεμος των ιμπεριαλιστών στο Ιράκ, δεν έχουν θέση στην Ευρώπη - φρούριο.

Σε αυτήν την κατεύθυνση ήταν και οι θέσεις που ανέπτυξε ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Μ. Χρυσοχοΐδης. Ο υπουργός είπε ότι η ΕΕ θέλει οι φυγάδες να μείνουν στις χώρες τους ή στις όμορες χώρες με το Ιράκ. Σε συνάντηση που είχε με τον Ρ. Λούμπερς, ύπατο αρμοστή του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, ο Μ. Χρυσοχοΐδης ήταν αρνητικός στη θέση του αρμοστή να εγκαταλείψει η ΕΕ την πολιτική χορήγησης ασύλου που έχει υιοθετήσει τα τελευταία δυο χρόνια.

Στη συνάντηση συζητήθηκε το ζήτημα της ασφάλειας της ΕΕ και αποφασίστηκε να επαναδραστηριοποιηθεί η task force που έχει συσταθεί το 2001 και έχει ως αντικείμενο την ανταλλαγή πληροφοριών, με στόχο την αποτροπή τρομοκρατικών επιθέσεων σε ευρωπαϊκές χώρες.

Το απόγευμα, οι υπουργοί υπό την προεδρία του υπουργού Εσωτερικών Κ. Σκανδαλίδη συζήτησαν για τη διαμόρφωση ενιαίου νομοθετικού πλαισίου για την κοινωνική ένταξη των μεταναστών στις χώρες της ΕΕ.