ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Περιορίζονται δραστικά οι λαϊκές ελευθερίες

Πλούσιος διάλογος αναπτύχθηκε κατά την προχτεσινή ημερίδα που διοργάνωσε η «Δημοκρατική Συσπείρωση για τις Λαϊκές Ελευθερίες και την Αλληλεγγύη»

Σάββατο 29 Μάρτη 2003

Ο πόλεμος για τον έλεγχο των πηγών ενέργειας, ο οποίος σχετίζεται και με τον ανταγωνισμό των μεγάλων οικονομικών κέντρων του πλανήτη, έχει αρχίσει. Το διεθνές δίκαιο έχει κουρελιαστεί και αμφισβητείται το δικαίωμα κάθε λαού να επιλέγει μόνος του το δρόμο του. Ποιες θα είναι οι επιπτώσεις στα δημοκρατικά δικαιώματα; Πώς και πόσο θα περιοριστούν;

Τα ζητήματα αυτά συζητήθηκαν προχτές κατά τη διάρκεια ημερίδας της «Δημοκρατικής Συσπείρωσης για τις Λαϊκές Ελευθερίες και την Αλληλεγγύη». Θέμα της ήταν: «Η Ευρωπαϊκή Ενωση και ο περιορισμός των λαϊκών ελευθεριών. Η αντίδραση των λαών».

Το καπιταλιστικό σύστημα «για να επιβιώσει μακροχρόνια έχει ανάγκη, στο επίπεδο εξουσίας, να οικοδομήσει το δικό του δίκαιο και δικαιοσύνη, δηλαδή, την ανάλογη κυριαρχική εξουσία αυτής της "νέας τάξης", που επιχειρεί να επιβάλει στον κόσμο», είπε ο Α. Ρεμπής, συνταξιούχος πρόεδρος Εφετών. «Ετσι εξηγείται η θρασύτητα παραμερισμού της δικαιοδοσίας του ΟΗΕ, αλλά και οι αντίστοιχες ανατροπές και η παραπέρα συγκρότηση συγκεντρωτικής και αυταρχικής κυβερνητικής εξουσίας στο εσωτερικό της κάθε χώρας και των περιφερειακών συνόλων, όπως είναι η ΕΕ», συμπλήρωσε. Σε άλλο σημείο ο ομιλητής ανέφερε πως στην ΕΕ με μια σειρά θεσμικών ρυθμίσεων καθιερώνεται, ουσιαστικά, η απεριόριστη αστυνομική καταστολή. Η ευρω-αστυνομία θα μπορεί να συλλέγει πληροφορίες από κεντρικά συστηματα (Σένγκεν κ.ά.), να ενεργεί έρευνες και καταδιώξεις, ακόμα και ανακριτικές πράξεις χωρίς συνοριακούς περιορισμούς. Οι παρεχόμενες από τις διωκτικές δομές πληροφορίες και μαρτυρίες είναι αδύνατο να ελεγχθούν από τη δικαστική λειτουργία, που έτσι περιορίζεται σε εξαρτημένη συμπληρωματική κατασταλτική λειτουργία.

Στον εσωτερικό δεσμό ανάμεσα στον πόλεμο που γίνεται για την αναδιανομή των ζωνών επιρροής και στην επίθεση στα δημοκρατικά δικαιώματα, αναφέρθηκε ο διδάκτορας Νομικής Δ. Καλτσώνης. «Τόσο η καταπάτηση της κυριαρχίας και ανεξαρτησίας των κρατών όσο και ο περιορισμός των δημοκρατικών δικαιωμάτων, οι διάφορες "αντιτρομοκρατικές" νομοθεσίες κλπ. γίνονται με τη δικαιολογία της καταπολέμησης της τρομοκρατίας», υπογράμμισε. Πρόσθεσε δε πως «ο πόλεμος συνδυάζεται όχι μόνο με την καταλήστευση των πλουτοπαραγωγικών πηγών αλλά και με την υπερεκμετάλλευση και καταλήστευση του εργατικού δυναμικού τόσο της χώρας που μετατρέπεται σε προτεκτοράτο (Κόσσοβο, Βοσνία, Ιράκ) όσο και του εργατικού δυναμικού των ίδιων των επιτιθέμενων χωρών». Παράλληλα, «οι αντιπολεμικές κινητοποιήσεις σε όλο τον κόσμο, ακόμα και μέσα στις ΗΠΑ, αποτελούν την ελπίδα της ανθρωπότητας. Ομως, αντιμετωπίζονται με τη βία και την καταστολή».

Οι «αντιτρομοκρατικές» νομοθεσίες στρέφονται τελικά ενάντια σε αυτούς που αγωνίζονται ενάντια στη βαρβαρότητα της «νέας τάξης πραγμάτων». Ο ομιλητής ανέφερε πως η απόφαση της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ του Δεκέμβρη 2001 συνδέει καθαρά το χαρακτηρισμό ορισμένων αδικημάτων ως τρομοκρατικών, με την επιδίωξη σοβαρής μετατροπής ή αμφισβήτησης των θεμελιωδών πολιτικών, συνταγματικών, οικονομικών ή κοινωνικών δομών μιας χώρας ή ενός διεθνούς οργανισμού. Τόνισε ότι «δεν μπορεί κανείς να μην υπογραμμίσει τη στενή "αντιτρομοκρατική" συνεργασία ΕΕ με τις ΗΠΑ, που καλύπτει τη δικαστική συνεργασία, την ανταλλαγή πληροφοριών, τη σύλληψη και έκδοση υπόπτων, τη δημιουργία κοινών ομάδων ανακριτικής έρευνας».

Οπως είπε, άλλωστε, ο Χ. Παπαμάργαρης, πρόεδρος της ΕΕΔΔΑ, «οι κυβερνήσεις της ΕΕ σε δύο συμβούλια κορυφής (Τάμπερε 1999 και Σεβίλλη 2002) ασχολήθηκαν με την εκπόνηση πολιτικών για μια Ευρώπη-φρούριο. Ετσι, στα πλαίσια της ρατσιστικής και ξενοφοβικής νέας αντίληψης της κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής για το άσυλο και τη μετανάστευση, οι κυβερνήσεις της ΕΕ φαίνεται να προσανατολίζονται στις εξής κατευθύνσεις: Προώθηση πανευρωπαϊκού φακελώματος με υποχρεωτικά τα δαχτυλικά αποτυπώματα σε όλα τα διαβατήρια και ταυτότητες. Χρησιμοποίηση του δορυφορικού συστήματος Galileo, που υπολογίζεται να καταστεί λειτουργικό το 2006, για τον εντοπισμό των λαθρομεταναστών. Δημιουργία ευρωπαϊκής μεθοριακής φρουράς, που θα αναλάβει τον έλεγχο των συνόρων. Επιβολή κυρώσεων στις χώρες που δε θα στηρίξουν την προσπάθεια της ΕΕ για τον έλεγχο της μετανάστευσης».

O βουλευτής του ΚΚΕ Αντ. Σκυλλάκος υπογράμμισε ότι οι συμφωνίες Ελλάδας-ΗΠΑ για παροχή διευκολύνσεων στηρίζονται σε καταστατικές αρχές του ΟΗΕ. «Η ελληνική και άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις λένε ότι ο πόλεμος αυτός, και τυπικά, γιατί ουσιαστικά όλοι το αναγνωρίζουν, είναι παράνομος», ανέφερε ο βουλευτής. «Εκ των πραγμάτων λοιπόν οι όποιες συμφωνίες είναι ανενεργές», πρόσθεσε. Αναφέρθηκε επίσης στην επικείμενη κατάθεση νέου «τρομονόμου» από το υπουργείο Δικαιοσύνης, κάτι που πρέπει να αποτραπεί.

Στην ημερίδα παραβρέθηκαν και μίλησαν ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Δ. Γκούσκος, ο πρώην υπουργός κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ Γ. Α. Μαγκάκης, ο Α. Τσώλης, μέλος της διοίκησης της ΓΣΕΕ και στέλεχος του ΠΑΜΕ, ο καθηγητής του Παντείου Ηλ. Νικολόπουλος, ο Γ. Σταυρόπουλος, μέλος της διοίκησης της ΓΣΕΕ και στέλεχος του ΠΑΜΕ, ο Ιωσήφ Σαμουήλ, εκπρόσωπος του Σωματείου Αιγυπτίων Εργαζομένων. Παραβρέθηκαν ο αντιπρύτανης του ΕΜΠ Σ. Σιμόπουλος, η δικηγόρος Α. Ζορμπαλά, ο Χ. Σουλελές, αντιπρόεδρος της ΑΔΕΔΥ, ο Β. Δημόπουλος, μέλος του ΔΣ του ΔΣΑ, ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Ε. Μπιτσάκης καθώς και στελέχη συνδικάτων και μαζικών φορέων.