Η ιστορία μιας «ανακωχής»
Δευτέρα 31 Μάρτη 2003

Ο Τζον Τορτούρο πρωταγωνιστεί στην ταινία του Φραντσέσκο Ρόζι «Ανακωχή»
Μια δραματική ταινία που μας μεταφέρει στην Ευρώπη αμέσως μετά τον πόλεμο ξεχωρίζει σήμερα το βράδυ. «Ανακωχή», σε σκηνοθεσία Φραντσέσκο Ρόζι. Η «ανακωχή» είναι η ιστορία της επιστροφής από μια μεγάλη «Οδύσσεια», μέσω μιας Ευρώπης εμπλεκόμενης μεταξύ πολέμου και ειρήνης. Είναι το ημερολόγιο ενός ταξιδιού, που αρχίζει στη σκοτεινή ομίχλη του Αουσβιτς. Το ταξίδι συνεχίζει μέσω της μαύρης αγοράς του Κρακάου, ακολουθώντας την κίνηση της νηοπομπής του Κόκκινου Στρατού, μερικές φορές τυχαία, νομαδικά, μέσω μιας ισοπεδωμένης Ρωσίας, η οποία είναι, ταυτόχρονα, τραγική και κωμική, επική και μυθιστορηματική. Είναι η ενθουσιώδης, με εναλλαγές, συγκινητική ιστορία ενός ονείρου για την ελευθερία, το οποίο είχε σχεδόν πεθάνει. Μια ομάδα από Ιταλούς, που έχουν απελαθεί, μαζί με Πολωνούς, Γερμανούς, Τσέχους, Γάλλους, Ελληνες, Εβραίους και μη Εβραίους ολόιδιους, απελευθερωμένοι από τους Ρώσους, ξεκινούν μια μεγάλη πορεία για να γυρίσουν στις πατρίδες τους. Ηρωες και προδότες, αγρότες και κλέφτες, διανοούμενοι και Τσιγγάνοι, βρίσκονται όλοι μαζί μπερδεμένοι σε μια παρέα, στην πορεία τους μέσω των δρόμων προς την Κεντρική Ευρώπη, ανακαλύπτοντας ξανά τον κόσμο, ανακαλύπτοντας ξανά τη ζωή, κάνοντας οτιδήποτε χρειάζεται για να επιβιώσουν... Πρωταγωνιστούν: Τζον Τορτούρο, Ράντε Σερμπεντίγια, Μάσιμο Γκίνι, Ανιέσκα Βάγκνερ, Στέφανο Ντιονίσι (MEGA, 01.30).

«Ο κόσμος του Μάρτι», σε σκηνοθεσία Ντενί Μπαρντιό. Ο χώρος του παιχνιδιού του είναι το νοσοκομείο. Οι διάδρομοί του, τα υπόγεια, το προσωπικό. Το χόμπι του, να εξερευνά και να ανακαλύπτει άγνωστα μέρη. Σκοπός του, να καταπολεμήσει την αρρώστια. Οπλα του, η ενέργεια και η θέλησή του. Ο δεκάχρονος Μάρτι μάς ταξιδεύει στον παιδικό του κόσμο, όπου ξαφνικά όλα γίνονται δυνατά. Σε μια από τις «εξερευνήσεις» του, ανακαλύπτει το δωμάτιο του Αντουάν Μπεράν, μόνιμου κατοίκου της γηριατρικής κλινικής, που υποφέρει από Αλτσχάιμερ. Παράλυτος και έχοντας χάσει τη φωνή του από την ασθένεια, δεν έχει πάψει να θυμάται, να ονειρεύεται και να ελπίζει. Η εγκάρδια φιλία τους, μας αποκαλύπτει μια συγκινητική όψη της ζωής... Πρωταγωνιστούν: Μισέλ Σερό, Αξέλ Μουάν, Τζόναθαν Ντεμουργκέρ, Ανίκ Αλαν, Καμίλ Γιαπι, Ζακ Ντινάμ (ΕΤ-3, 00.20).

«Μιας πεντάρας νιάτα», σε σκηνοθεσία Ντίμη Δαδήρα. Γλυκόπικρη αισθηματική κωμωδία βασισμένη στο ομότιτλο θεατρικό έργο των Ασημάκη Γιαλαμά και Κώστα Πρετεντέρη. Ενα νιόπαντρο ζευγάρι κρύβει τον πραγματικό του δεσμό, προκειμένου να εργαστεί σε μια επιχείρηση, αλλά τα πράγματα μπερδεύονται όταν τους ερωτεύονται, αντίστοιχα, ο πλέι μπόι επιχειρηματίας και η αδελφή του. Πρωταγωνιστούν: Ελλη Φωτίου, Στέφανος Ληναίος, Ανδρέας Μπάρκουλης, Γιάννης Μιχαλόπουλος, Σμάρω Στεφανίδου, Γιώργος Γαβριηλίδης, Μαρία Σόκαλη, Νικήτας Πλατής (ΕΤ-1, 21.00).