ΒΕΡΟΙΑ
Ελληνες και μετανάστες σε κοινό μέτωπο ενάντια στον πόλεμο

Μεγάλη διαδήλωση κατά τη διάρκεια της συνόδου υπουργών Δικαιοσύνης, Εσωτερικών και Δημόσιας Τάξης της ΕΕ

Δευτέρα 31 Μάρτη 2003

Motion Team

«Μέτωπο Ελλήνων και μεταναστών ενάντια στον πόλεμο των ιμπεριαλιστών», βροντοφώναξαν με μια φωνή μετανάστες και Ελληνες εργαζόμενοι, που το μεσημέρι του Σαββάτου συμμετείχαν στο μεγάλο αντιπολεμικό συλλαλητήριο, στη μεγάλη διαδήλωση ενάντια στην άτυπη σύνοδο των υπουργών της ΕΕ στη Βέροια, που διοργάνωσαν η «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003» και το ΠΑΜΕ. Οι υπουργοί Εσωτερικών, Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης της ΕΕ συνεδρίαζαν κρυμμένοι στο ξενοδοχείο «Αιγές Μέλαθρον», περιφρουρούμενοι από χιλιάδες άνδρες των δυνάμεων καταστολής. Ο αγωνιζόμενος λαός προσέγγισε σε απόσταση 100 μέτρων το ξενοδοχείο και προειδοποίησε πως την επόμενη φορά οι υπουργοί του πολέμου και της αντιλαϊκής πολιτικής θα αναγκαστούν να συνεδριάσουν σε ανήλιαγα υπόγεια.

Στο πάρκο Εληάς συγκεντρώθηκαν χιλιάδες. Ηταν εκεί οι εργάτες, οι αγρότες, η νεολαία, οι συνταξιούχοι, η γενιά της Εθνικής Αντίστασης. Παραβρέθηκαν αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Θ. Κωνσταντινίδη, μέλος του ΠΓ, ο βουλευτής του ΚΚΕ Α. Τζέκης, αντιπροσωπεία του ΔΗΚΚΙ.

Τη συγκέντρωση χαιρέτισε ο Χ. Τρεμπελής, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Νάουσας, ο οποίος κατήγγειλε την αστυνομοκρατία. Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Σ. Βαλανάς, μέλος της Γραμματείας της «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003». «Εμπρός, δράση τώρα για να τους προκαλέσουμε "σοκ και δέος"», κατέληξε. Και η απάντηση ήρθε μυριόστομη: «Στη Θεσσαλονίκη το 2003, θα πάρει την απάντηση η ολιγαρχία».

Με τη μεγάλη πορεία που ακολούθησε, ο αγωνιζόμενος λαός απαίτησε «ούτε γη ούτε νερό στους φονιάδες των λαών», και δήλωσε «θα κλείσουμε τη Σούδα, θα κλείσουμε τις βάσεις, Αμερικάνε δε θα περάσεις». Η νεολαία, μαχητικά και ρυθμικά, προειδοποίησε: «Ερχεται βροχή έρχεται και μπόρα, έρχεται του ΝΑΤΟ η τελευταία ώρα». Ανάμεσά τους και αντιπροσωπεία μαθητών του 4ου ΤΕΕ Χανίων, που βρέθηκαν στη Βέροια στο πλαίσιο εκδρομής.

Μπορούμε να τους σταματήσουμε

Μαζί με τους Ελληνες εργαζόμενους και τη νεολαία, ένωσαν τη φωνή τους και εκπρόσωποι των μεταναστών στη χώρα μας που έδωσαν το «παρών» στη διαδήλωση της Βέροιας.

Ο Διονύσης Κεκάι, μέλος του ΔΣ του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας και της Κοινότητας Αλβανών Εργαζομένων Αθήνας, είπε στο «Ρ»: «Κι εμείς οι ξένοι εργάτες είμαστε κομμάτι της εργατικής τάξης. Τα προβλήματά μας είναι ίδια. Γι' αυτό ήρθαμε σήμερα σ' αυτή τη διαδήλωση, ενάντια στη συνάντηση των υπουργών της ΕΕ, που θέλουν να πάρουν μέτρα σε βάρος μας. Πρέπει να παλέψουμε. Μπορούμε όλοι μαζί, ξένοι εργάτες και Ελληνες, να τους σταματήσουμε».

Η Εμινέ Οζιάν, εκπρόσωπος του Κέντρου Αγωνιστικής και Πολιτιστικής Αλληλεγγύης των λαών Τουρκίας και Ελλάδας, τόνισε: «Τώρα αντιμετωπίζουμε έναν ιμπεριαλιστικό και άδικο πόλεμο στο Ιράκ. Αυτός ο πόλεμος είναι ενάντια σε όλους τους λαούς γι' αυτό πρέπει να ενώσουμε τις δυνάμεις μας ως πρόσφυγες, μετανάστες και εργαζόμενοι. Τον τελευταίο λόγο θα πουν οι λαοί που αντιστέκονται».

Ο Ηλίας Αμέτ, εκπρόσωπος της Ενωσης Εργαζομένων Μεταναστών από το Μπαγκλαντές, σημείωσε: «Για να αποτρέψουμε τις επιπτώσεις, στην αγορά εργασίας, δηλαδή τη μαύρη εργασία και την εκμετάλλευση, χρειαζόμαστε κοινούς αγώνες και αλληλεγγύη της εργατικής τάξης».