Ανυπεράσπιστος ο «Κόκκινος Βράχος»;
Τρίτη 1 Απρίλη 2003

Ο «Κόκκινος Βράχος», τοποθεσία ιδιαίτερου φυσικού κάλλους στο Ακρωτήρι Ζακύνθου, που αναδείχτηκε μέσα από τα έργα του Γρηγορίου Ξενόπουλου και έχει χαρακτηριστεί ως ιστορικός τόπος, εδώ και μια δεκαετία βρίσκεται αντιμέτωπος με ενέργειες που βάζουν σε κίνδυνο την, ήδη, οριακή ισορροπία του. Εκσκαφές, οικοδομικές εργασίες και επεμβάσεις στα πρανή συντελούν τόσο στην αλλοίωση του ιστορικού και φυσικού τοπίου, ενώ δημιουργούν προβλήματα για την ασφάλεια των κατοίκων και των περιουσιών που βρίσκονται πάνω από την κορυφογραμμή αλλά και κάτω στους πρόποδες του λόφου.

Σαν να μην έφτανε η ανέγερση, πριν έξι χρόνια, του κτιρίου του πρώην νομάρχη στην περιοχή, ξεσηκώνοντας θύελλα αντιδράσεων, ήρθε να προστεθεί, όπως πληροφορούμαστε, νέα εκσκαφή για την ανοικοδόμηση μεγάλης οικοδομής στα πρανή του λόφου. Οι νέες παρεμβάσεις σε μια περιοχή, η οποία αντιμετωπίζει άμεσο κίνδυνο κατολισθήσεων, έχουν προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση στους κατοίκους, οι οποίοι με υπόμνημά τους στις τοπικές και κεντρικές αρχές έχουν ζητήσει τη λήψη επειγόντων μέτρων. Εξάλλου, όπως βεβαιώνει ο καθηγητής Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Ε. Λέκκας, «οι συνθήκες ευστάθειας των πρανών είναι ιδιαίτερα επισφαλείς, με άμεσο κίνδυνο κατολισθήσεων» και «κάθε παρέμβαση στον πόδα του πρανούς θέτει σε άμεσο κίνδυνο την ήδη οριακή ισορροπία του, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν άμεσα οι υπερκείμενες οικίες».

Η διακοπή προς το παρόν των εργασιών, που αποφασίστηκε από την αρμόδια υπηρεσία, φαίνεται ότι δεν έχει περιορίσει την ανησυχία των κατοίκων, οι οποίοι έχουν υποβάλει αίτηση ασφαλιστικών μέτρων, που εκδικάζεται αύριο (2/4).