ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ
Παρασκευή 4 Απρίλη 2003

Αικατερίνη Λέφα
Φωτ.

Στις 2 Φλεβάρη 2003 έφυγε από τη ζωή ο ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΑΛΙΑΚΟΣ, μέλος του Παραρτήματος Κορυδαλλού της ΠΕΑΕΑ. Ο Απ. Καλιάκος, παλαίμαχος αγωνιστής, άφησε στους συναγωνιστές του, μέλη του Παραρτήματος, πλούσια πείρα για να συνεχίσουν, στις σημερινές συνθήκες, τον αντιστασιακό αγώνα τους.

Στη μνήμη του πρόσφεραν η γυναίκα του Μαρία Καλιάκου και η κόρη του Ευθυμία 100 ευρώ στο ΚΚΕ και 50 ευρώ στο Παράρτημα Κορυδαλλού.

* * *

Στη μνήμη των νεκρών αντιστασιακών από τον Κορυδαλλό, ο Θεολόγος Ευδοκιμίδης πρόσφερε 40 ευρώ στο ΚΚΕ και ο Ερωτόκριτος Ποταμιάνος 10 ευρώ.

* * *

Φωτ.

Στις 7 Μάρτη 2003 έφυγε από τη ζωή η αγωνίστρια της Εθνικής Αντίστασης ΔΗΜΗΤΡΑ ΜΑΤΖΑΦΛΗ.

Στη μνήμη της καθώς επίσης στη μνήμη των αγωνιστών αδελφών της ΘΑΝΑΣΗ και ΧΡΗΣΤΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΝΟΥ, ο σύζυγός της Νίκος Ματζαφλής πρόσφερε στην ΚΟΒ Λίμνης Αιδηψού 150 ευρώ.

* * *

Φωτ.

Από τον εκπαιδευτικό Αγγελο Ράπτη πήραμε το παρακάτω κείμενο με την παράκληση να το δημοσιεύσουμε «κατ' επιθυμία και στη μνήμη της γενναίας αλλά και ευαίσθητης γυναίκας Αρετής Στράτου - Θωμά - Τζίμα από την ακριτική Πωγωνιανή Ιωαννίνων», για τα τέσσερα ανίψια της από τα Γιάννενα και τη Θεσσαλονίκη.

Πέθανε και κηδεύτηκε στην Αθήνα η αγωνίστρια ΑΡΕΤΗ ΣΤΡΑΤΟΥ, σύζυγος του αείμνηστου Λευτέρη Θωμά - του γενναίου αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης και στελέχους του ηρωικού Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας.

Αρετή Τζήμα
Η Αρετή, συναγωνίστρια των ανταρτών στην περιοχή Πωγωνίου, από τη νεαρή της ηλικία, γνωρίστηκε και αγαπήθηκε με το Λευτέρη και μετά τον εμφύλιο παντρεύτηκαν κατά τις συνθήκες της εποχής.

Στα λίγα χρόνια που συνέζησαν μαζί σε πρώην σοσιαλιστικές δημοκρατίες, γιατί ο Λευτέρης δολοφονήθηκε ενώ βρισκόταν σε ειδική αποστολή στην πατρίδα του, απόκτησαν δύο παιδιά, την Ελευθερία και τον Κώστα, τα οποία μετά τις σπουδές τους στην, τότε Σοβιετική Ενωση, ήρθαν στην Ελλάδα, που την αγαπούσαν από τις ιστορίες, και ευδοκιμούν ιδιαίτερα.

Η Αρετή, πιστή στις ιδέες με τις οποίες γαλουχήθηκε, συνέχισε να αγωνίζεται αδιάκοπα για όσα πρέσβευε μέχρι θανάτου, ήρθε σε δεύτερο γάμο στα ξένα με τον επίσης ιδεολόγο αγωνιστή Γιώργο Τζίμα, με τον οποίο απόκτησε και ένα γιο, το Σωτήρη.

Από το 1982 ως το 1987 δούλεψε ως δακτυλογράφος στην ΚΕ του ΚΚΕ.

Στη μνήμη της, τα παιδιά της κουνιάδας της Ολγας, αδελφής του Λευτέρη, τηρώντας τα πατροπαράδοτα ήθη, κατέθεσαν, αντί για στεφάνι στον τάφο της, ένα ποσό στην εφημερίδα «Ριζοσπάστης».

* * *

Φωτ.

Στη μνήμη της συντρόφισσάς μου ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗΣ Γκόλτσου-ΛΕΦΑ, αγωνίστριας της Εθνικής Αντίστασης και μέλους του ΚΚΕ από το 1980, η οποία υπήρξε της ζωής μου η εαρινή μελωδία, του σπιτιού μας ο γεωμέτρης νους, η προσωποποίηση της αγωνιστικότητας και της κοινωνικής δικαιοσύνης, η ηθική καταξίωση, προσφέρω στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Εργατοϋπαλλήλων Βύρωνα 50 ευρώ.

Την Κυριακή, 6 Απρίλη στη 1.00 μ.μ. στο Νεκροταφείο Βύρωνα θα γίνει το χρονιάτικο μνημόσυνό της.

Γιάννης Λέφας