Μαθητικά συλλαλητήρια σε Πειραιά - Θεσσαλονίκη
Παρασκευή 4 Απρίλη 2003

«Δώστε λεφτά για την Παιδεία, πουλήστε κάνα πύραυλο να πάρουμε βιβλία», ήταν ένα από τα συνθήματα που κυριάρχησαν στη χτεσινή μαζική και μαχητική συγκέντρωση διαμαρτυρίας εναντίον του πολέμου στο Ιράκ, που διοργάνωσε το Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων Πειραιά. Στις 11 π.μ. εκατοντάδες μαθητών από όλα τα σχολεία του Πειραιά, συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Κοραή και με συνθήματα διαμαρτυρίας απαίτησαν για μια ακόμα φορά το τέλος της αιματοχυσίας.

Οι μαθητές πραγματοποίησαν πορεία διαμαρτυρία στο υπουργείο εμπορικής Ναυτιλίας και στην ακτή Μιαούλη, στο λιμάνι του Πειραιά.

Οι νέοι και νέες της πόλης συγκεντρώθηκαν στις 12 το μεσημέρι στην πλατεία Αριστοτέλους και μετά από πορεία συναντήθηκαν στη γωνία Αγίας Σοφίας και Τσιμισκή με τα μπλοκ του ΠΑΜΕ και της ΕΔΥΕΘ, οπότε μαζί πορεύτηκαν μέχρι την αμερικανική και αγγλική πρεσβεία. Στην αρχή της πορείας υπήρχε ένα μεγάλο πανό της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα των μαθητών που έγραφε: «Εξω η Ελλάδα από τον πόλεμο». Ακολουθούσαν δεκάδες άλλα πανό που απαιτούσαν την απεμπλοκή της χώρας από το βρώμικο πόλεμο, που έφεραν την υπογραφή γυμνασίων και λυκείων του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης, των ΤΕΕ, των δημοσίων ΙΕΚ, της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού Μακεδονίας, των σχολών «Δημόκριτος» κ.ά. Επίσης, με τα πανό και τα συνθήματά τους ζητούσαν να κλείσει η βάση της Σούδας, να γυρίσουν τα πολεμικά πλοία από τον Κόλπο και να μη δοθεί καμιά διευκόλυνση.

Οταν οι διαδηλωτές έφθασαν έξω από το προξενείο των ΗΠΑ, με τα έντονα συνθήματά τους, με σφυρίγματα αλλά και με τις παλάμες των χεριών τους αποδοκίμαζαν την παρουσία των ιμπεριαλιστών στη χώρα μας. Για πολύ ώρα η οδός Τσιμισκή δονούνταν από τα συνθήματα: «Εξω οι βάσεις και οι Αμερικανοί», «Φονιάδες των λαών Αμερικάνοι». Το ίδιο σκηνικό επαναλήφθηκε λίγο αργότερα όταν οι μαθητές και οι σπουδαστές της πόλης έφθασαν μπροστά στο προξενείο της Μεγάλης Βρετανίας.