ΒΟΡΕΙΟ ΜΕΤΩΠΟ
Αλληλοαντικρουόμενες πληροφορίες
Παρασκευή 4 Απρίλη 2003

Associated Press

ΙΡΜΠΙΛ.--

Οι κουρδικές δυνάμεις ισχυρίζονταν ότι προωθήθηκαν περαιτέρω κοντά στο «Μεγάλο Βραβείο» του πολέμου - το Κιρκούκ, τη Μοσούλη και τις πετρελαιοπηγές τους - χτες. Σύμφωνα με κουρδικές πηγές που επικαλείται το «Γιουνάιτεντ Πρες», πεσμέργκα της Πατριωτικής Ενωσης Κουρδιστάν κατέλαβαν θέσεις στο Χαντζίρ, 18 χλμ ανατολικά του Κιρκούκ, και στο Καλάκ, κοντά στη Μοσούλη. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι μαχητές του Δημοκρατικού Κόμματος Κουρδιστάν υπό τον Μασούντ Μπαρζάνι έχουν αναπτυχθεί σε θέσεις που εγκατέλειψαν οι Ιρακινοί στο Νταχούκ. Επίσης, κοντά στη Μοσούλη αναφέρονταν ανταλλαγή πυρών ανάμεσα σε Κούρδους και Ιρακινούς.

Οι κουρδικές οργανώσεις υποστήριζαν χτες ότι οι κινήσεις τους γίνονται σε συντονισμό με αμερικανοβρετανικές δυνάμεις. Οι «υποχωρούντες Ιρακινοί βομβαρδίστηκαν από αμερικανικά και βρετανικά αεροσκάφη», και απάντησαν, σύμφωνα με ανταποκριτή του Γαλλικού Πρακτορείου, με πυκνά πυρά όλμων. Ιρακινά πυρά όλμων και πύραυλοι εδάφους - εδάφους έπληξαν επίσης χτες την κουρδική κωμόπολη Κίφρεϊ, 27.000 κατοίκων. Υπήρξαν «αρκετές δεκάδες τραυματίες», σύμφωνα με το «Ασοσιέιτεντ Πρες».

Αμερικανικές δυνάμεις ήταν ορατές μαζί με τους Κούρδους, ανέφερε ο ανταποκριτής του CNN στην περιοχή Μπρεντ Σάντλερ, ο οποίος έβλεπε σε αυτήν την εξέλιξη μια ένδειξη πως «το βόρειο μέτωπο τελικά ανοίγει». Μια ακόμη ένδειξη ίσως να αποτελεί η αναφερθείσα συνάντηση του στρατηγού του Σώματος Πεζοναυτών των ΗΠΑ, Χένρι Π. Οσμαν, με τον Τζαλάλ Ταλαμπανί και τον Μασούντ Μπαρζάνι. Το πρόβλημα του «ανοίγματος» του βορείου μετώπου είναι οι τουρκικές απειλές πως σε περίπτωση κουρδικής απόπειρας κατάληψης του Κιρκούκ ή και της Μοσούλης οι δυνάμεις του στρατηγού Χιλμί Οζκιόκ θα επέμβουν, απειλές που δεν αναίρεσε η «επιτυχημένη», κατά τα άλλα, προχτεσινή επίσκεψη Πάουελ στην Αγκυρα.


Associated Press

Η τουρκική πολιτική ηγεσία βεβαίωσε μεν τον Πάουελ πως οι Ενοπλες Δυνάμεις της «δε θα δράσουν δίχως να προϋπάρξει συνεννόηση», ωστόσο η τουρκική στάση συναρτάται ασφαλώς με τις εξελίξεις στο μέτωπο. Ενδιαφέρον θα έχει και η επίσκεψη του Ιρανού υπουργού Εξωτερικών Καμάλ Χαραζί, ο οποίος φθάνει στην Αγκυρα το Σαββατοκύριακο για διαβουλεύσεις - όσον αφορά τι, δε χρειάζεται και πολλή ανάλυση. Ο Χαραζί είχε ζητήσει τριμερείς συνομιλίες μεταξύ Τουρκίας, Ιράν και Συρίας την περασμένη βδομάδα, για την αντιμετώπιση του Κουρδικού, που θεωρεί «κοινό παράγοντα ανησυχίας και για τις τρεις χώρες».

Στην Τουρκία στο μεταξύ αναφερόταν χτες αναστάτωση στη Σιλώπη, στη μεθόριο με το Ιράκ, από «ισχυρές» εκρήξεις. «Ακούσαμε τρεις εκρήξεις αλλά δε γνωρίζουμε πού οφείλονται. Ο τουρκικός στρατός δεν είχε καμία ανάμειξη», ανέφερε εκπρόσωπος του τουρκικού στρατού στην πόλη. Στην Κωνσταντινούπολη, στο μεταξύ, δεν υπήρχε ως χτες βράδυ ανάληψη ευθύνης για μια σχετικά μικρής ισχύος έκρηξη σε γραφείο της βρετανικής διπλωματικής αντιπροσωπείας.