ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ 2003
Ενάντια στο κεφάλαιο και τον εργοδοτικό και κυβερνητικό συνδικαλισμό

Απλώνεται παντού το μήνυμα του ΠΑΜΕ για τον ταξικό γιορτασμό

Σάββατο 5 Απρίλη 2003

Από την περσινή πρωτομαγιάτικη εκδήλωση του ΠΑΜΕ στην Αθήνα
Στους χώρους δουλιάς, παντού όπου ζει κι εργάζεται η εργατική τάξη απλώνεται ήδη το κάλεσμα που απηύθυνε προχτές, 3 Απρίλη, η Εκτελεστική Γραμματεία του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου (ΠΑΜΕ) για κοινή πορεία με το ΠΑΜΕ στο δρόμο για τον ταξικό γιορτασμό της φετινής Πρωτομαγιάς. Ηδη το ΠΑΜΕ διοργανώνει συσκέψεις συνδικάτων για την καλύτερη προετοιμασία της. Ταυτόχρονα, το ΠΑΜΕ καλεί όλους, να δώσουν αγωνιστικό «παρών» στις πρωτομαγιάτικες εκδηλώσεις και συγκεντρώσεις και να διαδηλώσουν ενάντια στον κυβερνητικό και εργοδοτικό συνδικαλισμό, το στήριγμα κυβέρνησης και εργοδοσίας μέσα στο συνδικαλιστικό κίνημα.

Υπογραμμίζοντας τις ιδιαίτερες συνθήκες μέσα στις οποίες γίνεται η Πρωτομαγιά του 2003, το ΠΑΜΕ σημειώνει ότι ο φετινός γιορτασμός θα είναι αντιιμπεριαλιστικός, αντιπολεμικός, διεθνιστικός, ταξικά ενωτικός και διεκδικητικός. Απευθύνεται δε, στα συνδικάτα και τα καλεί να προχωρήσουν άμεσα σε προκήρυξη 24ωρης πανελλαδικής πανεργατικής απεργίας για την 1η Μάη. Να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους, διοργανώνοντας στους χώρους δουλιάς, στις γειτονιές, εκεί που δουλεύει και ζει η εργατική τάξη, εκδηλώσεις που θα προβάλλουν τα πραγματικά της αιτήματα. Γι' αυτό το αγωνιστικό φετινό πλαίσιο, οι απεργίες και οι συγκεντρώσεις, πρέπει να προβάλλουν και να διεκδικούν αιτήματα που αντανακλούν τις σύγχρονες ανάγκες της εργατικής λαϊκής οικογένειας.

Η όξυνση της ιμπεριαλιστικής επιθετικότητας που στις ημέρες μας αποτυπώνεται στο βρώμικο πόλεμο σε βάρος του ιρακινού λαού, πρέπει να βρει απέναντί της ολόκληρη την εργατική τάξη. Η Πρωτομαγιά πρέπει να γίνει το βήμα για να καταδικαστεί και η στάση της ελληνικής κυβέρνησης και το λαϊκό κίνημα να απαιτήσει την άμεση αποχώρηση της Ελλάδας από τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο. Να εκφραστεί η αλληλεγγύη στον ιρακινό και παλαιστινιακό λαό και να καταδικαστούν οι Αμερικανονατοϊκοί και Ευρω-ενωσιακοί δολοφόνοι.

Το περιεχόμενο που δίνει στο φετινό γιορτασμό της Πρωτομαγιάς το ΠΑΜΕ και το κάλεσμά του στην εργατική τάξη να οργανώσει τη μεγάλη απεργία της, ενόχλησε κατά πώς φαίνεται τους συνήθεις συνομιλητές του ΣΕΒ, που έσπευσαν αφού είχε ήδη κυκλοφορήσει η προκήρυξη του ΠΑΜΕ, να στείλουν στις εφημερίδες την ανακοίνωση μιας «επιτροπής γιορτασμού» την οποία ουδείς γνωρίζει, για να προβοκάρουν την ανακοίνωση του ΠΑΜΕ για την κεντρική απεργιακή συγκέντρωση στο Σύνταγμα.

Σχολιάζοντας τις εξελίξεις, ο Γιώργος Μαυρίκος, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, έκανε την εξής δήλωση: «Οι άνθρωποι του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού, που συγκροτούν την πλειοψηφία στη ΓΣΕΕ, έχασαν την ψυχραιμία τους, και με ανακοινώσεις του... ποδαριού έτρεξαν αμέσως μετά το ΠΑΜΕ, να δηλώσουν ότι θα οργανώσουν και αυτοί στο Σύνταγμα την πρωτομαγιά τους..!

Ισως δε θέλουν να αντιληφθούν ότι οι διαφορές του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος με αυτούς, δεν είναι ούτε οι πλατείες, ούτε τα σοκάκια. Οι διαφορές μας είναι ουσιαστικές και βαθιές. Εχουν να κάνουν με τις ευθύνες τους για τη στήριξη κάθε αντεργατικής πολιτικής, με την υπονόμευση που κάνουν στους αγώνες των εργαζομένων και το χέρι βοήθειας που έδωσαν και δίνουν στο ΣΕΒ. Αυτές τους, τις μεγάλες ευθύνες, δεν τις ξεπλένει καμιά πλατεία. Θα το διαπιστώσουν και οι ίδιοι για μια ακόμα φορά και τούτη την Πρωτομαγιά».