«Παράπλευρη απώλεια» στη Γερουσία των ΗΠΑ!
Κυριακή 6 Απρίλη 2003

Παπαγεωργίου Βασίλης

Μια «παράπλευρη απώλεια» υπέστη ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζ. Μπους και μάλιστα μέσα στην αμερικάνικη Γερουσία. Με τις ψήφους των Δημοκρατικών και αρκετών Ρεπουμπλικανών γερουσιαστών καταψηφίστηκε το φορολογικό πρόγραμμα της κυβέρνησης και ειδικά το πρόγραμμα «μείωσης της φορολογίας». Ωστόσο, η «ήττα» του Μπους στη Γερουσία φαίνεται να αντανακλά τις σοβαρές αντιθέσεις στο εσωτερικό των ΗΠΑ στο περιβάλλον μιας βαθιάς και παρατεταμένης οικονομικής ύφεσης, αλλά και των συνεπειών από τον πόλεμο στο Ιράκ.

Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι το πρόγραμμα «μείωσης της φορολογίας» είναι η «καρδιά» του οικονομικού προγράμματος της κυβέρνηση Μπους. Εξάλλου, το επιτελείο του Αμερικανού Προέδρου στηρίζει πολλές ελπίδες για την επανεκλογή του στο πρόγραμμα αυτό. Ο τίτλος «πρόγραμμα μείωσης της φορολογίας», είναι τελείως παραπλανητικός, αφού οι φοροαπαλλαγές που περιλαμβάνει, αφορούν κατά 85% στους μεγαλοκεφαλαιούχους και μόνο κατά 15% τα υπόλοιπα φυσικά πρόσωπα (εργαζόμενους, αγρότες, επαγγελματίες, μικρομεσαίους).

Είναι χαρακτηριστική η δήλωση ενός γερουσιαστή του Δημοκρατικού Κόμματος, ο οποίος τόνισε: «Με τη μείωση της φορολογίας που προτείνει ο Μπους, κάθε εκατομμυριούχος Αμερικανός θα αγοράσει ένα νέο αυτοκίνητο πολυτελείας "Λέξους". Οι Αμερικανοί που κερδίζουν 50.000 δολάρια το χρόνο θα αγοράσουν, με τη μείωση της φορολογίας τους μια... εξάτμιση αυτοκινήτου»!

Η κυβέρνηση Μπους παρουσίασε στη Γερουσία ένα «πρόγραμμα μείωσης της φορολογίας» κατά 726 δισ. δολάρια τα επόμενα δέκα χρόνια. Στην τελική ψηφοφορία, το πρόγραμμα ψηφίστηκε από 47 γερουσιαστές και καταψηφίστηκε από 52. Τελικά, η κυβέρνηση υποχρεώθηκε να περικόψει το πρόγραμμα κατά 360 δισ. δολάρια.

«Βρισκόμαστε στα πρόθυρα μιας δημοσιονομικής κατάρρευσης. Αν συνεχίσουμε την πορεία που ακολουθούμε σήμερα και ενώ δε γνωρίζουμε ακόμη τις ακριβείς οικονομικές επιπτώσεις του πολέμου, τα ελλείμματα του προϋπολογισμού θα φθάσουν σε δυσθεώρητα ύψη», δήλωσε ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Τζορτζ Βοΐνοβιτς. Εξ οικείων τα βέλη...

Το «χαστούκι» της Γερουσίας στο Μπους ήρθε την ίδια μέρα που ο Αμερικανός Πρόεδρος έστειλε στο Κογκρέσο τον προϋπολογισμό του πολέμου, τον οποίο κοστολόγησε στα 75 δισεκ. δολάρια. Αυτό σημαίνει ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα των ΗΠΑ θα αυξηθεί εφέτος στα 400 δισεκ. δολάρια. Και δεν είναι λίγοι οι οικονομολόγοι που θεωρούν ότι οι στρατιωτικές δαπάνες θα ξεπεράσουν αρκετά τις προϋπολογισθείσες.

Εν τω μεταξύ, η πορεία των βασικών οικονομικών δεικτών αποδεικνύει το μέγεθος της κρίσης στην οικονομία των ΗΠΑ. Την περασμένη Τρίτη, ανακοινώθηκε από το Ινστιτούτο Υπεύθυνων Προμηθειών ότι η αμερικανική παραγωγή στο βιομηχανικό τομέα συρρικνώθηκε το Μάρτη για πρώτη φορά τους τελευταίους πέντε μήνες. Ο σχετικός δείκτης έπεσε τον περασμένο μήνα στο 46,2% από το 50,5% το Φλεβάρη, στο χαμηλότερο σημείο από το Νοέμβρη του 2001. Σημειώνεται ότι το επίπεδο των 50 μονάδων αποτελεί τη διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στη συρρίκνωση και την ανάπτυξη.