ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Φασιστική αντικομμουνιστική απειλή
Σάββατο 11 Μάρτη 2000

Associated Press

Οι τραμπούκοι μιλούν στους δημοσιογράφους μετά τη σύλληψή τους
ΜΟΣΧΑ (Ανταπόκριση Βλ. ΜΑΣΙΝ).-

Οι 11 αντικομμουνιστές τραμπούκοι, που είχαν καταλάβει τα κεντρικά γραφεία του ΚΚ Ουκρανίας στο Κίεβο, παραδόθηκαν χτες στις αρχές και οδηγήθηκαν στα τοπικά αστυνομικά τμήματα. Ο εισαγγελέας του Κιέβου, Γιούρι Γκεϊσίνσκι, δήλωσε ότι η ποινή τους μπορεί να είναι μέχρι 7 χρόνια φυλακή. Αυτοί όμως έφυγαν σαν ήρωες και όχι χωρίς λόγο. Η κατάληψη της έδρας της ΚΕ του ΚΚ Ουκρανίας έγινε την Πέμπτη, 9 Μάρτη, το μεσημέρι, από μέλη της άγνωστης οργάνωσης «Ανεξάρτητη Ουκρανία». Οι εξτρεμιστές, οπλισμένοι με πιστόλια, γκαζάκια, λοστούς και μπιντόνια με βενζίνη, κατόρθωσαν να ακινητοποιήσουν τη φρουρά του κτιρίου, εισέβαλαν στα γραφεία του κόμματος, προκαλώντας ζημιές. Τα στελέχη που προσπάθησαν να προβάλουν αντίσταση, τα περιέλουσαν με βενζίνη, απειλώντας να τα πυρπολήσουν. Κατόρθωσαν να εγκαταλείψουν το κτίριο από τα παράθυρα του πρώτου ορόφου. Οι καταληψίες ανάρτησαν πανό στο οποίο αναγραφόταν «Ανεξάρτητη Ουκρανία από τα Καρπάθια ως τον Καύκασο» και πέταξαν προκηρύξεις με τα αιτήματά τους: απαγόρευση νομοθετικά της δραστηριότητας των κομμάτων και άλλων οργανώσεων κομμουνιστικής, μαρξιστικής, τροτσκιστικής και άλλης ιδεολογίας, «απορωσικοποίηση» της Ουκρανίας, αποχώρηση από την ΚΑΚ κ.ά. Δε δέχονταν να διαπραγματευτούν με τα όργανα της τάξης και απειλούσαν να πυρπολήσουν το κτίριο. Μόλις προς το βράδυ οι καταληψίες δέχτηκαν να συνομιλήσουν με τον ιδεολογικό σύμμαχό τους, ηγέτη του εθνικιστικού κόμματος «Λαϊκό ΡΟΥΧ» Γκενάντι Ουντοβένκο, ο οποίος υποσχέθηκε να μεταφέρει στη διοίκηση του προέδρου Λεονίντ Κούτσμα τα αιτήματά τους. Τέλος, όπως μετέδωσε το τηλεοπτικό κανάλι «Ιντερ», αργά το βράδυ στις 9 Μάρτη, δυο μέλη της οργάνωσης «Ανεξάρτητη Ουκρανία» πήγαν σε ακρόαση στον πρωθυπουργό Βίκτορ Γιουστσένκο με σκοπό να πειστούν ότι τα αιτήματα της οργάνωσής τους περιλήφθηκαν στο κυβερνητικό πρόγραμμα. Υστερα απ' αυτό στις 2 η ώρα τη νύχτα οι καταληψίες παραδόθηκαν.

Associated Press

Για τα μάτια του κόσμου, είχαν ετοιμαστεί και οι... ειδικές δυνάμεις
Σε έκτακτο τηλεγράφημά του προς τον Πρόεδρο Λεονίντ Κούτσμα, ο ηγέτης του ΚΚ Ουκρανίας Πιοτρ Σιμονένκο, όχι μόνο εκφράζει την αγανάκτησή του για την αυθάδη τρομοκρατική πράξη των τραμπούκων της οργάνωσης «Ανεξάρτητη Ουκρανία», αλλά υπογράμμισε ότι «το ΚΚ Ουκρανίας έχει προειδοποιήσει επανειλημμένα για την απειλή εγκαθίδρυσης δικτατορίας στη χώρα, ότι η ερωτοτροπία της εξουσίας με τους εθνικιστές και τους τρομοκράτες θα καταλήξει ακριβώς σ' αυτή».

Την έντονη διαμαρτυρία και την καταδίκη της ληστρικής επίθεσης στο κτίριο της ΚΕ του ΚΚ Ουκρανίας, που αποτελεί αντανάκλαση της αντικομμουνιστικής υστερίας στην Ουκρανία, εξέφρασε το Προεδρείο της ΚΕ του ΚΚΡΟ.

Εκκληση του ΚΚ Ουκρανίας

Το ΚΚ Ουκρανίας έκανε έκκληση σε όλα τα αδελφά κόμματα, να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους σ' αυτό, να χρησιμοποιήσουν όλα τα μέσα για την αποκάλυψη της επίθεσης του φασισμού στην Ουκρανία και τη διαμαρτυρία τους κατά της απειλής απαγόρευσης του ΚΚ Ουκρανίας. Στην έκκληση αναφέρεται:

«Προς τα αδελφά Κόμματα!

Η αντικομμουνιστική υστερία, που άρχισε με τις προεδρικές εκλογές, εντείνεται. Πιέσεις, διώξεις ακόμα και περιπτώσεις σωματικής βίας δέχτηκαν πολλοί κομμουνιστές. Ενα δεύτερο εύνασμα έδωσε σ' αυτή, το αντισυνταγματικό πραξικόπημα στο Κοινοβούλιο της Ουκρανίας.

Βήμα προς βήμα περιορίζεται η δραστηριότητα του Κομμουνιστικού Κόμματος Ουκρανίας. Στην αρχή τα υποκινούμενα εθνικιστικά όργανα της τοπικής διοίκησης τριών δυτικών περιοχών της Ουκρανίας, παίρνουν αντισυνταγματικές αποφάσεις για την απαγόρευση της δράσης των οργανώσεων του ΚΚ Ουκρανίας στο έδαφος αυτών των περιοχών.

Η εξουσία σιωπά. Μετά κατατίθεται για εξέταση στο Κοινοβούλιο της Ουκρανίας αντισυνταγματικό νομοσχέδιο για την απαγόρευση της δραστηριότητας του ΚΚ Ουκρανίας, αν και αυτό αποτελεί δικαιοδοσία του δικαστηρίου. Η εξουσία σιωπά. Και τέλος ένα χτύπημα.

Σήμερα, 9 Μάρτη 2000, οι αντικομμουνιστές κατέφυγαν σε μια πρωτοφανή προβοκάτσια. Στις 12 η ώρα το μεσημέρι εισέβαλε στα κεντρικά γραφεία της ΚΕ του ΚΚ Ουκρανίας στο Κίεβο, μια ομάδα μπράβων, οπλισμένοι με πιστόλια και γκαζάκια. Ξηλοκόπησαν κι έδιωξαν από το κτίριο τα στελέχη που βρίσκονταν εκείνη την ώρα εκεί, έσπασαν με λοστούς οργανοτεχνικά μέσα και τα έπιπλα και έχυσαν βενζίνη στις αίθουσες. Στο κτίριο της ΚΕ του ΚΚ Ουκρανίας είχαν αναρτήσει το πανό:

"Ανεξάρτητη Ουκρανία από τα Καρπάθια ως τον Καύκασο".

Μεταξύ των αιτημάτων των τρομοκρατών: απαγόρευση του ΚΚ Ουκρανίας και των άλλων "υπονομευτικών κομμάτων", άμεση αποχώρηση της Ουκρανίας από την ΚΑΚ, επανεξέταση των σχέσεων με τη Ρωσία, καθώς και με τη Λευκορωσία, εκδίωξη από τη δουλιά όλα (ακόμα και τα πρώην) μέλη του ΚΚ Ουκρανίας και του ΚΚΣΕ, απαγόρευση της χρήσης της ρωσικής γλώσσας. Προφορικά διατύπωσαν επίσης το αίτημα για άμεση ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ. Σε περίπτωση μη εκπλήρωσης αυτών των αίτημάτων οι καταληψίες απειλούν να πυρπολήσουν το κτίριο. Ζητήστε μέσω των Κοινοβουλίων και των πρεσβειών των χωρών σας, να προβούν σε ανάλογες δηλώσεις προς τον Πρόεδρο, την κυβέρνηση και το Κοινοβούλιο της Ουκρανίας. Ζήτω η αντιφασιστική αλληλεγγύη».