Η δημοκρατία των «Τόμαχοκ»
Κυριακή 13 Απρίλη 2003

Η απελευθέρωση του Ιράκ είναι γεγονός, είπαν στον ιρακινό λαό τα κτήνη - ηγέτες της σφαγής του, Μπους και Μπλερ! Αλλά προτού να φτύσουν το λαό του Ιράκ οι ίδιοι, με το τηλεοπτικό μήνυμα που του πέταξαν στο πρόσωπο μέσω του νέου σταθμού «Ελευθερία» (!), τους πρόλαβε ο Γερμανός καγκελάριος Σρέντερ, ο ...ειρηνοποιός! Χαιρέτισε τη νίκη των Αμερικανοβρετανών, χαιρέτισε τις νέες μέρες που πρόβαλαν για το Ιράκ!

Εκείνοι που βομβαρδίζουν το Ιράκ συνεχώς επί 12 χρόνια! Εκείνοι που καταδίκασαν εκατομμύρια ανθρώπους - ιδιαίτερα τα παιδιά - να πεθαίνουν από τις βόμβες, τις ασθένειες, την πείνα! Εκείνοι που στήριξαν και εξόπλισαν τον Χουσεΐν, ενώ τώρα, που δεν τους έκανε πια, σκότωσαν χιλιάδες αμάχους για να τον ξεκάνουν, εκείνοι, λοιπόν, ήρθαν να ελευθερώσουν το λαό του Ιράκ!!! Και του λένε, επιπλέον, ότι του ανήκουν τα πετρέλαια, ενώ έχουν ετοιμάσει εδώ και μήνες τα συμβόλαια με τις εταιρίες που θα τα ληστέψουν!

Για τη «δημοκρατία» που έρχεται στο Ιράκ, πανηγυρίζουν και τα εδώ φερέφωνα της ιμπεριαλιστικής πολιτικής. Θρασύτατος σχολιαστής, από εκείνους που τους «ξεφυτρώνουν» ομαδόν σε όλες τις ανάλογες περιπτώσεις, δήλωσε καταφρονητικά για το λαό του Ιράκ: «Δεν έχουν μάθει να ζουν σε δημοκρατικές δομές»! Οπως αυτές, είπε, που έχει μάθει να ζει ο λαός των ΗΠΑ! Οπως τις δομές των ευρωπαϊκών χωρών! Οπου η δημοκρατία θριαμβεύει. Και θριαμβεύει, στηρίζοντας όλα τα αιματοβαμμένα και τα πιο διεφθαρμένα καθεστώτα, όπου Γης. Από τον Πινοσέτ και τους Ταλιμπάν παλιότερα, μέχρι εκείνα σήμερα της «Βόρειας Συμμαχίας», των αλητών σεΐχηδων, του Πακιστάν και δεκάδων άλλων σε Ασία, Αφρική και Λατινική Αμερική.

Η δημοκρατία, λοιπόν, θριαμβεύει. Με τη διαφορά ότι πίσω από τις θριαμβολογίες των ιμπεριαλιστών βρίσκεται ο φόβος τους, για το τι μέλλει γενέσθαι με τον ιρακινό λαό, που έδειξε σθένος και ηρωισμό, ανεξάρτητα από το ότι δεν είχε τιμόνι. Φόβο και για τα λαϊκά κινήματα, μήπως πλατύνει η ριζοσπαστικοποίησή τους. Φόβο, για το πώς θ' αντιμετωπίσουν την κατάσταση, ενόψει των νέων πολεμικών επιθέσεων που ετοιμάζουν. Εχουν καλά αντιληφθεί ότι η συμπάθεια και η αγωνιστική αλληλεγγύη στον ιρακινό λαό ήταν σαφώς διαχωρισμένη από την αιματοβαμμένη ηγεσία του Ιράκ.

Σε όλη τη διάρκεια του ιμπεριαλιστικού πολέμου, μαζί με το πρόσχημα του εκδημοκρατισμού του Ιράκ, ακουγόταν ολημερίς κι ολονυχτίς ένα όνομα: Στάλιν! Νεοδημοκράτες και ΠΑΣΟΚτζήδες πολιτικοί, Πρετεντέρηδες, «αριστεροί» και «αναλυτές» της ΕΡΤ, καθώς και ένα σωρό απίθανοι τύποι, κοιμούνταν και ξυπνούσαν με ένα όνομα: Στάλιν! Ενώ ο Ράμσφελντ των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι ο Χουσεΐν πήγε δίπλα στους Χίτλερ, Λένιν και Στάλιν!!

Και θα μπορούσαν πολλοί ν' αναρωτηθούν, κατ' αρχήν: «Καλά, τι σχέση έχουν με τον Στάλιν αυτά που διαδραματίζονται μπροστά μας; Τι σχέση έχουν μ' έναν ηγέτη που έφυγε από τη ζωή εδώ και 50 χρόνια;».

Εχουν! Γιατί η αναφορά (και η λάσπη που την ακολουθεί) κατά του Στάλιν δεν αναφέρεται μόνο στο πρόσωπο, αλλά στον ηγέτη ενός κόμματος και της πρώτης σοσιαλιστικής χώρας. Αναφέρεται στο κόμμα που ίδρυσε ο Λένιν. Αναφέρεται στο κόμμα των Μπολσεβίκων, στην Οχτωβριανή Επανάσταση και μετά, ιδιαίτερα στην περίοδο που αυτό το κόμμα, έχοντας τον συγκεκριμένο ηγέτη, εκβιομηχάνισε και κολεκτιβοποίησε τη Σοβιετική Ενωση, και την έκανε ικανή, τσακίζοντας την πέμπτη φάλαγγα στο εσωτερικό, να γίνει πανίσχυρη για να τσακίσει στη συνέχεια το φασισμό και να κάνει τη Σοβιετική Ενωση φάρο ελπίδας όλων των αγωνιζόμενων λαών. Ισχυρό αντίπαλο του καπιταλισμού. Κι αυτά ακριβώς η αστική τάξη δεν πρόκειται να τα ξεχάσει στον αιώνα τον άπαντα! Λύσσα τής προκαλούν και σήμερα!

Γιατί τής προκαλούν λύσσα και σήμερα; Για τον απλούστατο λόγο, ότι τη διακατέχει ο φόβος της ανατροπής της σε μια πορεία, σε μια ή περισσότερες χώρες. Φοβάται ότι είναι δυνατόν οι ταξικές αντιθέσεις να της φέρουν ανεπιθύμητες καταστάσεις. Γιατί τα επιτελεία της γνωρίζουν καλά ότι το σύνθημα «ο σοσιαλισμός είναι επίκαιρος και αναγκαίος» είναι αληθινό. Και βάζει εμπόδια στην πραγματοποίηση κάθε προετοιμασίας, που θα κάνει το σύνθημα πράξη. Και ένα βασικό ιδεολογικό εμπόδιο είναι η καταδίκη του Στάλιν, μέσω της σταλινολογίας. Αλλά καταδίκη του Στάλιν σημαίνει και καταδίκη του Λένιν! Σημαίνει απόρριψη της επαναστατικής πολιτικής! Δηλαδή, απόρριψη και ό,τι πιο ανιδιοτελούς, ό,τι πιο αποφασιστικού, ό,τι πιο γρανιτένια σταθερού γέννησε το κομμουνιστικό κίνημα. Και μόνον ότι ο Ράμσφελντ και οι Μπους, Μπλερ και λοιποί καθυβρίζουν τον Στάλιν, είναι αρκετό για να αντιληφθεί ο κάθε εργαζόμενος, τι πραγματικά αντιπροσωπεύει ο Στάλιν.

Παράλληλα με τα αισχρά και ανιστόρητα για τον Στάλιν, μέσω των ΤV και εντύπων γινόταν και γίνεται η ακόλουθη προσπάθεια: Προκειμένου να συγκαλυφθεί ότι τους πολέμους τους γεννάει ο καπιταλισμός, απέδωσαν την πολιτική των ΗΠΑ κατά του Ιράκ: Στον ...παραλογισμό κάποιων!! Στο γεγονός ότι ο Μπους είναι θρησκόληπτος ακροδεξιός! (και ο Μπλερ;) Στο ότι κυριαρχούν στην εξουσία των ΗΠΑ κάποιοι πολεμοκάπηλοι, σαν τον Γούλφοβιτς και τον Περλ! Και, βέβαια, ότι η μεγάλη διαφορά Μπους και Χουσεΐν είναι ότι ο πρώτος κυβερνάει μια δημοκρατία, ενώ ο δεύτερος είναι δικτάτορας!

Ομως, και ο Χίτλερ με τη λαϊκή ψήφο ήρθε στην εξουσία!

Ομως, και ο Κλίντον (τον οποίο ο ΣΥΝ νοστάλγησε!) την ίδια ιμπεριαλιστική πολιτική ακολούθησε!

Ομως, και οι της ΕΕ την ίδια πολιτική έχουν, στο μοίρασμα τα χάλασαν με τις ΗΠΑ!

Και το ερώτημα είναι: Πόσο δημοκρατική μπορεί να είναι στο εσωτερικό της μια χώρα, η οποία στο εξωτερικό αλλάζει σύνορα, σφάζει λαούς, μοιράζει σφαίρες επιρροής και οργανώνει προβοκάτσιες;

Ορισμένα παραδείγματα δημοκρατικής συμπεριφοράς:

Προκλητικός και ο ισχυρισμός ότι στο Ιράκ θα φέρουν δημοκρατία, τη στιγμή που:

Δεν υπάρχει μεγαλύτερη υποκρισία στην υπερασπιστική τακτική των ιδεολογικοπολιτικών υποστηρικτών της αστικής δημοκρατίας από εκείνη που λέει: «Στη δημοκρατία έχουν όλοι το δικαίωμα να εκφράζουν ελεύθερα τη γνώμη τους»!

Ψευδέστατο:


Του
Μάκη ΜΑΪΛΗ