«Η ζωή του Ντέιβιντ Γκέιλ»

Η θανατική ποινή είναι το θέμα στην ταινία του Αλαν Πάρκερ, που όμως δεν παίρνει θέση...

Σάββατο 12 Απρίλη 2003

Η ταινία ακολουθεί τη ζωή του καθηγητή Πανεπιστημίου του Τέξας Ντέιβιντ Γκέιλ, υπέρμαχου της κατάργησης της θανατικής ποινής, ο οποίος κατηγορείται αδίκως για τη δολοφονία μιας συναδέλφου του και καταδικάζεται από το δικαστήριο του Τέξας σε θάνατο.

Προτού η ποινή του εκτελεστεί θα ζητήσει να δώσει συνέντευξη σε μια δημοσιογράφο κι έτσι μέσω μιας σειράς από φλας μπακ θα ανακαλύψουμε τα πραγματικά γεγονότα. Η αφήγηση αυτή θα οδηγήσει την δημοσιογράφο στην αμφισβήτηση της ενοχής του Γκέιλ, αλλά τελικά θα κλονιστεί η πίστη της στην αξιοπιστία του δικαστικού συστήματος.

Η δομή της ταινίας ακολουθεί τα καθιερωμένα αμερικανικά πρότυπα. Αρκετός χαμός για το τίποτα. Είναι της μόδας να καταπιάνεσαι με θέματα που καίνε όπως θανατική ποινή και αν θα πρέπει να υπάρχει και για τον πιο στυγνό εγκληματία, αλλά δεν αρκεί μόνο να «καταπιάνεσαι», πρέπει να έχεις και το θάρρος να πάρεις θέση πάνω σ' αυτά και η ταινία του Αλαν Πάρκερ δεν έχει καμιά τέτοια διάθεση, ούτε να βάλει ερωτήματα, ούτε να θίξει νόμους και καταστάσεις.

Φαμφάρες και μεγάλα λόγια και ένα σενάριο που χάνεται μέσα στην ευκολία του σε συνδυασμό με μέτριες ερμηνείες «Η ζωή του Ντέιβιντ Γκέιλ» γίνεται βαρετή και αναμενόμενη.

«The life of David Gale»

Κοινωνική περιπέτεια, αμερικανικής παραγωγής 2002. Σκηνοθεσία: Αλαν Πάρκερ. Με τους: Κέβιν Σπέισι, Κέιτ Γουίνσλετ, Λόρα Λίνεϊ.