ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ
Επιτακτική ανάγκη η στέγη της ΕΛΣ
Σάββατο 12 Απρίλη 2003

Από παλιά κατάληψη των χορευτών του Μπαλέτου της ΕΛΣ, των οποίων η τέχνη για να ανθίσει χρειάζεται νέο κτίριο
Η Αθήνα είναι η μοναδική πρωτεύουσα της Ευρώπης που δε διαθέτει κτίριο όπερας. Οι παραστάσεις της Λυρικής Σκηνής, πολιτιστικού οργανισμού με 100 και πλέον χρόνων ιστορία και ανεκτίμητη καλλιτεχνική προσφορά, συνεχίζουν να πραγματοποιούνται σε ενοικιαζόμενη αίθουσα, η οποία δεν πληροί καμία από τις προϋποθέσεις ενός θεάτρου όπερας. Τη στιγμή που οι πρωθυπουργικές «κορόνες» περί «ευρωπαϊκής σύγκλισης» δίνουν και παίρνουν, η χώρα μας συνεχίζει να στερείται ουσιαστικών πολιτιστικών υποδομών, όπως είναι η ανέγερση ενός σύγχρονου κτιρίου όπερας. Και είναι πλέον σκανδαλώδης η στάση της κυβέρνησης απέναντι σε αυτό το χρόνιο αίτημα, που το έχει αντιμετωπίσει με περισσή αδιαφορία, αλλά και υποσχεσιολογία - πάντα ενόψει εκλογών.

Το θέμα της ανέγερσης νέου κτιρίου της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και λειτουργίας Μουσικής Ακαδημίας είναι το αντικείμενο της Ερώτησης των βουλευτών του ΚΚΕ, Γιώργου Χουρμουζιάδη, Παναγιώτη Κοσιώνη και Αντώνη Σκυλλάκου προς τους υπουργούς Πολιτισμού και Παιδείας. «Γενικότερη είναι η διαπίστωση των καλλιτεχνών και πνευματικών ανθρώπων της χώρας μας», αναφέρεται στην Ερώτηση, «ότι είναι πλέον επιτακτική ανάγκη η ανέγερση νέου κτιρίου της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, που δε θα είναι μόνο λειτουργικό για τις παραστάσεις όπερας και μπαλέτου, αλλά και για τη λειτουργία Μουσικής Ακαδημίας που ακόμα δεν υπάρχει στη χώρα μας, με έδρες διδασκαλίας (μαέστρων, σκηνοθεσίας όπερας, σκηνογραφίας, σχολής μπαλέτου κλπ). Παρά τις κυβερνητικές υποσχέσεις για την υλοποίηση αυτού του στόχου, ελάχιστα έχουν γίνει μέχρι τώρα και δικαιολογημένα δημιουργούνται ερωτηματικά όσον αφορά τις προθέσεις της κυβέρνησης».

Οι βουλευτές του ΚΚΕ ρωτούν τους υπουργούς τι συγκεκριμένα μέτρα προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση για τη δημιουργία του νέου κτιρίου της ΕΛΣ και τη δημιουργία Μουσικής Ακαδημίας; Επίσης, ποια χρονοδιαγράμματα έχουν τεθεί και ποιοι πόροι έχουν προβλεφτεί για να προχωρήσει αυτό το έργο;