ΣΥΡΙΑ
Οξύνονται οι αμερικανικές απειλές, πληθαίνουν οι αντιδράσεις
Τρίτη 15 Απρίλη 2003

Associated Press

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΛΟΝΔΙΝΟ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΑΓΚΥΡΑ.--

«Οι ΗΠΑ μελετούν την επιβολή διπλωματικών, οικονομικών ή άλλων κυρώσεων κατά της Συρίας εξαιτίας της συμπεριφοράς της στην ιρακινή κρίση» δήλωσε, χθες, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ. Ο Κόλιν Πάουελ συμπλήρωσε ότι «η Συρία θα πρέπει να κατανοήσει τις υποχρεώσεις της μπροστά στις νέες συνθήκες που διαμορφώνονται», κάτι που επανέλαβε, λίγο αργότερα, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, που χαρακτήρισε τη Συρία «κράτος - παρία». Ο Αρι Φλάισερ, μάλιστα, έσπευσε να επαναλάβει στους δημοσιογράφους το απόσπασμα από την ετήσια έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, όπου υποστηρίζεται ότι η Δαμασκός «έχει προχωρήσει στην απόκτηση απαγορευμένων χημικών όπλων, όπως είναι το αέριο νεύρων».

Οι δηλώσεις αυτές είναι απλώς το επιστέγασμα σειράς απειλών, έμμεσων ή άμεσων, που εκτόξευσαν κατά της Συρίας Αμερικανοί αξιωματούχοι, τα τελευταία 24ωρα, συμπεριλαμβανομένου του Αμερικανού Προέδρου. Ο Τζορτζ Μπους δήλωσε ότι πιστεύει πως «η Συρία διαθέτει χημικά όπλα» και ότι «παρέχει καταφύγιο σε καταζητούμενους Ιρακινούς αξιωματούχους, τους οποίους οφείλει να παραδώσει». Ο Αμερικανός Πρόεδρος απέφυγε να απαντήσει ξεκάθαρα για το τι σκοπεύει να κάνει για το θέμα και αρκέστηκε να τονίσει ότι «η κάθε κατάσταση χρειάζεται διαφορετική αντιμετώπιση. Προς το παρόν, είμαστε στο Ιράκ. Το κάθε θέμα λύνεται με τη σειρά του».

Κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, ο Κόλιν Πάουελ είχε αναφερθεί και πάλι στη Συρία, υποστηρίζοντας ότι θα πρέπει πλέον όχι μόνο να πάψει να δίνει καταφύγιο σε Ιρακινούς αξιωματούχους, αλλά οφείλει «να τερματίσει την υποστήριξή της προς διάφορες τρομοκρατικές δραστηριότητες». Από την εκτόξευση απειλών δε θα μπορούσε να λείπει και ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, επαναλαμβάνοντας τον ισχυρισμό ότι η συριακή ηγεσία «υποστήριξε το ιρακινό καθεστώς, έδωσε καταφύγιο σε καταζητούμενους Ιρακινούς αξιωματικούς, πολλοί πολίτες της πολέμησαν εναντίον της συμμαχίας και αρκετοί εξ αυτών είτε έχουν σκοτωθεί είτε βρίσκονται στα χέρια μας». Ο Ράμσφελντ κατέληξε ότι η «Συρία διαπράττει πολλά και σοβαρά λάθη, προχωρεί σε λάθος εκτιμήσεις». Το «λιθαράκι» του έβαλε και ο στρατηγός Τόμι Φρανκς, δηλώνοντας ότι οι αμερικανικές δυνάμεις «έχουν εντοπίσει και κρατούν μεγάλο αριθμό Σύρων μισθοφόρων στο Ιράκ».

Βρετανικές αποστάσεις
και ισραηλινές παρεμβάσεις


Associated Press

«Δεν υπάρχει σχέδιο εισβολής στη Συρία» επαναλάμβανε ο Βρετανός πρωθυπουργός. Ο Τόνι Μπλερ δήλωσε ότι επικοινώνησε, τηλεφωνικώς, με το Σύρο Πρόεδρο ο οποίος τον διαβεβαίωσε ότι δεν πρόκειται να επιτρέψει την είσοδο στη Συρία Ιρακινών αξιωματούχων. «Δεν είναι η Συρία, επόμενη στη λίστα στρατιωτικών στόχων» δήλωνε και ο Βρετανός ΥΠΕΞ, ο οποίος πραγματοποιεί περιοδεία σε Μπαχρέιν, Κουβέιτ, Κατάρ και Σ. Αραβία. Ο Τζακ Στρο υπογράμμισε ότι υπάρχουν αποδείξεις για τη συνεργασία της Δαμασκού, τους τελευταίους μήνες, με το ιρακινό καθεστώς, και κάλεσε τη Συρία «να συνεργαστεί για την προσαγωγή Ιρακινών αξιωματούχων στη Δικαιοσύνη». Ο Στρο δήλωσε ότι δε γνωρίζει αν η Συρία διαθέτει χημικά όπλα και κατέληξε ότι «σίγουρα υπάρχουν ερωτήσεις που η συριακή ηγεσία οφείλει να απαντήσει».

«Η Συρία, είναι γνωστό, ότι διαδραματίζει σημαντικότατο ρόλο σε τρομοκρατικές δραστηριότητες, που δεν έχει τερματίσει» δήλωνε ο Ισραηλινός ΥΠΕΞ, Σιλβάν Σαλόμ, μετά από συνάντησή του με τον Τούρκο ομόλογό του στην Αγκυρα. Νωρίτερα, είχαν δοθεί στις δημοσιότητες δηλώσεις ανώτερου ανώνυμου Ισραηλινού αξιωματούχου, ο οποίος προειδοποιούσε τη Συρία «να πάψει να απειλεί το Ισραήλ με το όπλο της τρομοκρατίας γιατί παίζει με τη φωτιά. Το Ισραήλ δεν επιθυμεί κλιμάκωση, αλλά αν η Συρία μάς επιτεθεί, τότε θα είναι η μεγαλύτερη τρέλα» κατέληξε.

Σε έντονους τόνους...

«Η Συρία δε διαθέτει χημικά όπλα» δήλωσε, χτες, η εκπρόσωπος του συριακού ΥΠΕΞ, Μπουτέινα Σάμπαν, υπενθυμίζοντας ότι «απαγορευμένα όπλα όλων των ειδών διαθέτει μόνο το Ισραήλ, που απειλεί τους γείτονές του και κατέχει παράνομα τα εδάφη τους». Η Σάμπαν διέψευσε, για πολλοστή φορά, ότι υπήρξε η οποιαδήποτε συνεργασία ανάμεσα στη Δαμασκό και το ιρακινό καθεστώς και επανέλαβε ότι το συριακό ενδιαφέρον αφορά μόνο τον ιρακινό λαό.

Είχαν προηγηθεί οι δηλώσεις του Σύρου ΥΠΕΞ, Φαρούκ αλ Σάραα, ο οποίος προειδοποίησε το Ισραήλ ότι «θα πληρώσει βαρύ τίμημα αν δεν πείσει την Ουάσιγκτον να σταματήσει τον πόλεμο στο Ιράκ». Οι δηλώσεις αυτές έγιναν μετά τη συνάντηση του αλ Σάραα με το Γάλλο ΥΠΕΞ, το Σάββατο. Ο Ντομινίκ ντε Βιλπέν συναντήθηκε και με τον Πρόεδρο Μπάσαρ αλ Ασαντ, ο οποίος δεσμεύτηκε να εργαστεί με τη διεθνή κοινότητα και την ΕΕ για αποκατάσταση του ρόλου του ΟΗΕ, στο θέμα του Ιράκ, με στόχο την ελευθερία του ιρακινού λαού και την επίτευξη σταθερότητας στην περιοχή.

Ο Γάλλος ΥΠΕΞ εκτίμησε ότι η Συρία «έχει ένα ρόλο κλειδί, λόγω του κύρους της στην περιοχή, ένα ρόλο ευθύνης τόσο στο μέλλον του Ιράκ, όσο και στην ισραηλινο-αραβική διένεξη μέσα από συνολική λύση, συμπεριλαμβανομένων των υψωμάτων του Γκολάν». Ενα 24ωρο αργότερα, ο ντε Βιλπέν, από το Λίβανο, απαντούσε στις αμερικανικές απειλές τονίζοντας ότι «δεν είναι ώρα για πιέσεις προς τη Συρία, αλλά ώρα για διάλογο». Χθες, ο Μπάσαρ αλ Ασαντ συναντήθηκε με το Βρετανό υφυπουργό Εξωτερικών, Μάικ Ο Μπράιαν, που, επίσης, μετέβη στη Δαμασκό.

«Ακατανόητες» χαρακτήρισε τις αμερικανικές κατηγορίες κατά της Συρίας, ο ΓΓ του Αραβικού Συνδέσμου, Αμρ Μούσα, τονίζοντας ότι επιδεινώνουν μία, ήδη, εξαιρετικά επικίνδυνη κατάσταση. Ανάλογες δηλώσεις έκανε και ο Γερμανός ΥΠΕΞ ενώ «να χαμηλώσει τους τόνους απέναντι στη Συρία» συνέστησε στην Ουάσιγκτον ο Υπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική, Χαβιέ Σολάνα. Στο θέμα αναφέρθηκε και ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών, Αλεξάντερ Λοσιούκοφ, καλώντας τις ΗΠΑ «να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση» ενώ ο Τούρκος ΥΠΕΞ επέμεινε ότι «δεν πρέπει να υπάρξουν άλλες συγκρούσεις. Η Συρία και το Ιράν είναι γείτονες και επιδιώκουμε τις καλύτερες δυνατές σχέσεις».