1η Συνέλευση της Μεσογειακής Σκακιστικής Ενωσης

Στον Ομιλο Κρήτης, για το Διασυλλογικό Β΄ Εθνικής, η Σκακιστική Ακαδημία Χανίων αναδείχτηκε πρωταθλήτρια

Κυριακή 20 Απρίλη 2003

Αποψη από το 59ο Συνέδριο της Παγκόσμιας Σκακιστικής Ομοσπονδίας. Στο προεδρείο (στη μέση) ο τότε - 1988 - πρόεδρος της FIDE, Φλ. Καμπομάνες, ενώ πρώτος από αριστερά διακρίνεται ο μόνιμος πρόεδρος της ΕΣΟ και αντιπρόεδρος της FIDE, Γιώργος Μακρόπουλος
Στα πλαίσια του 1ου Μεσογειακού Πρωταθλήματος Νέων και Νεανίδων, που έγινε πρόσφατα στη Λιβύη, έγινε παράλληλα και η 1η Γενική Συνέλευση της Μεσογειακής Σκακιστικής Ενωσης (ΜΣΕ), που ιδρύθηκε με απόφαση στην περσινή Ολυμπιάδα της Σλοβενίας. Από τις 22 χώρες-μέλη της νέας Σκακιστικής Ενωσης, συμμετείχαν με εκπροσώπους 7 χώρες, Αλγερία, Αίγυπτος, Ελλάδα, Λιβύη, Μάλτα, Σλοβενία και Τουρκία, ενώ με εξουσιοδοτήσεις εκπροσωπήθηκαν άλλες έξι χώρες (Κύπρος, Λίβανος, Μαρόκο, Σερβία, Συρία και Τυνησία), οι οποίες εξέλεξαν ομόφωνα 5μελές Διοικητικό Συμβούλιο με τετραετή θητεία.

Τη χώρα μας εκπροσώπησαν ο πρόεδρος της ΕΣΟ και αντιπρόεδρος της FIDE, Γιώργος Μακρόπουλος, ο αντιπρόεδρος της ΕΣΟ, Σάκης Κουβάτσος, και το μέλος του ΔΣ της ΕΣΟ Ευδοκία Μακαντάνη.

Στο 5μελές Διοικητικό Συμβούλιο της νεοσύστατης Σκακιστικής Ενωσης εκλέχτηκε πρόεδρος ο Μοχάμεντ Αλ Καντάφι (γιος του Προέδρου της Λιβύης), αναπληρωτής πρόεδρος ο Τούρκος Αλί Νιχάτ Γιαζίκι, αντιπρόεδρος ο Αμάρ Χάουρι (Λίβανος), ταμίας ο αντιπρόεδρος της Ελληνικής Σκακιστικής Ομοσπονδίας, Σάκης Κουβάτσος, και γενικός γραμματέας ο Μαλτέζος Τζέφρι Μποργκ.

Οι υπόλοιπες χώρες-μέλη της ΜΣΕ είναι οι Αλβανία, Βοσνία, Κροατία, Γαλλία, Ιταλία, Μονακό, Παλαιστίνη, Αγ. Μαρίνος, Ισπανία, οι οποίες ελπίζουμε στην επόμενη Γενική Συνέλευση, που θα γίνει στα τέλη του 2006 στο Τορίνο της Ιταλίας, να συμμετάσχουν και αυτές προκειμένου η λειτουργία και οι αποφάσεις της Ενωσης να είναι θετικές για την ανάπτυξη και διάδοση του πνευματικού αθλήματος.

* Στους περιφερειακούς αγώνες της Β΄ Εθνικής Κατηγορίας, η Σκακιστική Ακαδημία Χανίων αναδείχτηκε πρωταθλήτρια Κρήτης και θα διεκδικήσει σε αγώνες μπαράζ την άνοδό της στην Α΄ Εθνική.

Η ομάδα της ΣΔ Χανίων, με τους Τσαρουχά Κ., Μπεγνή Ν., Δαρμαράκη Μ. στις 3 πρώτες σκακιέρες, ισοβάθμησε (στο μεταξύ τους αγώνα έφερναν ισοπαλία 4-4) με τον ΟΦ Ηρακλείου - Λυριντζάκη Τ., Πορφυριάδη Σ., Γρατσέα Σ. - αλλά λόγω καλύτερων κριτηρίων πήρε την πρώτη θέση. Ας δούμε την τελική βαθμολογία: 1-2. Σ.Α. Χανίων 7 βαθ. 21 πόντοι, ΟΦ Ηρακλείου 7 βαθ. 20,5 π. 3. ΑΟ ΛΑΤΩ Αγ. Νικολάου 3 β. 4. ΣΟ Ηρακλείου 2 β. 5. ΟΤΕ Χανίων 1 β. και υποβιβασμός στη Γ΄ Εθνική.

Στη Γ΄ Εθνική πρωταθλητής αναδείχτηκε ο Ομιλος Φίλων Σκακιού Χανίων και πανηγυρίζει την άνοδό του στη Β΄ Εθνική. 1. ΟΦΣ Χανίων, 8 β., 2. ΣΚΑ-ΚΙσσάμου 6 β. 3. ΣΟ Ρεθύμνου 4 β. 4. ΟΦ Ηρακλ. 2000 2 β 5. ΚΑΪΣΣΑ Ρεθύμνου.

* Η ανερχόμενη σκακιστικά - και όχι μόνον - Κίνα, με τέσσερις ισχυρές σκακίστριές της (Ξιε Ζουν, Ζου Τσεν, Ξον Γιουχούα, Ζάο Ξανέ), θα αντιμετωπίσει στο Πεκίνο - 22 του Μάη μέχρι 7 του Ιούνη - τους πανίσχυρους Γκραντ Μάστερς Αλεξάντερ Χάιφμαν (Ρωσία), Νάιτζες Σορτ (Αγγλία), Γιάσερ Σεϊράβαν (ΗΠΑ) και Γιε Γιανγκ Χουάν (Κίνα).