Ταξιδιώτες ζωγράφοι στην Κύπρο
Κυριακή 20 Απρίλη 2003

John Godrington «Αγιος Νικόλαος» 1923 - υδατογραφία
Μια άγνωστη σχεδόν πτυχή των εικαστικών τεχνών που αφορά στην Κύπρο, αναδεικνύει η έκθεση «Ταξιδιώτες Ζωγράφοι στην Κύπρο 1700 - 1960», η οποία φιλοξενείται έως και την 1η Ιούνη στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο της Αθήνας. Η έκθεση αποτυπώνει τις αντιλήψεις και εντυπώσεις που αποκόμισαν από το νησί 120 περίπου περιηγητές - καλλιτέχνες κατά την περίοδο τριών περίπου αιώνων. Περιλαμβάνει 350 σπάνια έργα και αντικείμενα τέχνης που προέρχονται από τη συλλογή των Κώστα και Ρίτας Σεβέρη. Τα έργα είναι ελαιογραφίες, υδατογραφίες, σχέδια με μολύβι, πενάκι και μελάνη, παστέλ και αριθμός χαρακτικών, τα περισσότερα των οποίων παρουσιάζονται για πρώτη φορά εκτός του νησιού. Η σημασία της έκθεσης ξεπερνά τα όρια της ιστορίας της τέχνης. Δε φέρνει μόνο στο φως λιγότερο γνωστά έργα της ευρωπαϊκής τέχνης, συχνά μεγάλης αισθητικής αξίας, αλλά τα παρουσιάζει μέσα από τον πολιτικό, ιστορικό και κοινωνικό τους περίγυρο.

Τα θέματα των παρουσιαζόμενων έργων αποτυπώνουν μνημεία από την Αρχαία, Βυζαντινή, Μεσαιωνική, Οθωμανική και Βρετανική περίοδο του νησιού, διάσπαρτα σε βουνά, πεδιάδες και ακτές, σκηνές καθημερινής ζωής, καθώς επίσης και την εξέλιξη της αρχιτεκτονικής και της ενδυμασίας στο νησί. Εκτίθενται έργα ζωγράφων, οι περισσότεροι εκ των οποίων ήταν δεινοί σχεδιαστές καθώς και έργα επαγγελματιών καλλιτεχνών των περιόδων αυτών, μεταξύ των οποίων: L. Myer (Ιταλός), Louis Francois Cassas (Γάλλος), Teistran Ellis και David Bomberg (Αγγλοι) κλπ. Εκτός όμως από τα έργα που δίνουν ένα πανόραμα της ιστορίας της Κύπρου αλλά και μια πλούσια εικόνα της τοπιογραφίας της, ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει σπάνιες εκδόσεις, παλιά αντικείμενα καθώς και κοστούμια εποχής σημαντικών ιστορικών προσώπων. Ταξιδιώτες ζωγράφοι συνεχίζουν να αποτυπώνουν στον καμβά τις αναμνήσεις τους, που αντιπροσωπεύουν την ψυχή και το πνεύμα της Κύπρου, δημιουργώντας έτσι το πολιτιστικό ψηφιδωτό που συνδέει την Κύπρο με την Ανατολή και τη Δύση.



Luigi Mayer «Αγκυροβόλιο στο νησί της Κύπρου με τις οχυρώσεις της Αμαθούντας και την πόλη της Λεμεσού», 1792 - υδατογραφία