Η διαμαρτυρία δολοφονείται εν ψυχρώ
Τετάρτη 16 Απρίλη 2003

Associated Press

Το πρόσωπο της κατοχής
ΜΟΣΟΥΛΗ.--

«Υπάρχουν περισσότεροι από 100 τραυματίες και 10-12 νεκροί», δήλωσε ο Dr. Αγιάντ αλ Ραμαντάνι, επικεφαλής του τμήματος επειγόντων περιστατικών του νοσοκομείου της Μοσούλης, κάνοντας τον τραγικό απολογισμό της δολοφονική συμπεριφοράς των αμερικανικών στρατευμάτων, που έβαλαν κατά του συγκεντρωμένου πλήθους στην κεντρική Πλατεία της Μοσούλης.

Οπως επισημαίνει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων AFP, αλλά και το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο ABC, τα αμερικανικά στρατεύματα που είχαν αναπτυχθεί στην περιοχή, άρχισαν να πυροβολούν όταν οι Ιρακινοί άρχισαν να επιδεικνύουν συνεχώς αυξανόμενες εχθρικές διαθέσεις προς το διορισμένο από τους Αμερικανούς νέο κυβερνήτη, Μασαάν αλ Τζουμπούρι, ο οποίος εκφωνούσε ομιλία υπέρ των Ηνωμένων Πολιτειών!

Βάσει των δηλώσεων αυτοπτών μαρτύρων και τραυματιών, τη στιγμή που ο Αλ Τζουμπούρι παρακίνησε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του τον «ιρακινό λαό να συνεργαστεί με τις αμερικανικές δυνάμεις», το πλήθος ανταπάντησε «ψεύτη, προδότη» και ενώ εκείνος προσπάθησε να συνεχίσει τονίζοντας ότι «οι Αμερικανοί θα φέρουν τη δημοκρατία, θα προσφέρουν νερό, φαγητό, δουλιά», τότε οι διαδηλωτές στράφηκαν εναντίον του, προσπάθησαν να εισέλθουν εντός του κυβερνητικού κτιρίου, ενώ παιδιά άρχισαν να πετούν πέτρες. Τότε Αμερικανοί στρατιώτες άνοιξαν πυρ και από στέγες γειτονικών κτιρίων αλλά και από τις θέσεις τους, αφού είχαν ακροβολιστεί περιφερειακά της πλατείας.

Δημοσιογράφος του AFP, μετέδωσε κατόπιν των επεισοδίων πως η έδρα της τοπικής κυβέρνησης ήταν εκκενωμένη, ένα αυτοκίνητο είχε καταστραφεί, ασθενοφόρα μετέφεραν τραυματίες στο νοσοκομείο ενόσω αμερικανικό αεροσκάφος υπερίπτατο της πόλης σε πολύ χαμηλό ύψος, ενώ υπήρξαν αναφορές, ότι άνθρωποι κείτονταν τραυματισμένοι ή νεκροί στο μέσον της πλατείας, οι αμερικανικές δυνάμεις για ώρα απαγόρευαν άλλους και τις οικογένειές τους, να πλησιάσουν. Παράλληλα, το Γαλλικό Πρακτορείο αναφέρει ότι λίγο αργότερα, στο νοσοκομείο της πόλης, όπου κατέφθασαν συγγενείς και φίλοι των νεκρών και των τραυματιών, φώναζαν συνθήματα κατά των Αμερικανών.

Οταν ρωτήθηκαν οι αμερικανικές αρχές της Μοσούλης για το πολύνεκρο επεισόδιο, δικαιολογήθηκαν ότι «απάντησαν σε πυρά», ενώ ο ταξίαρχος Βίνσεντ Μπρουκς, στο Κεντρικό Στρατηγείο των Αμερικανικών Δυνάμεων στο Κατάρ, ερωτώμενος κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης συνέντευξης Τύπου, δήλωσε ότι δεν έχει λάβει «καμία στρατιωτική αναφορά», συνεπώς δεν μπορούσε να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει το γεγονός...