ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Πολιορκία... ενόψει Πάσχα
Πέμπτη 17 Απρίλη 2003

Associated Press

ΛΩΡΙΔΑ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΔΥΤΙΚΗ ΟΧΘΗ.-- Συνεχίστηκαν και χτες οι επιχειρήσεις του ισραηλινού στρατού στα παλαιστινιακά εδάφη, με αποτέλεσμα το θάνατο ενός Παλαιστινίου. Παράλληλα η ισραηλινή κυβέρνηση αποφάσισε να απαγορεύσει από χτες την είσοδο των Παλαιστινίων στο Ισραήλ ενόψει της γιορτής του Πάσχα.

Στο χωριό Γιάτα, κοντά στη Χεβρόν στη Δυτική Οχθη, σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια ανταλλαγής πυροβολισμών με τον ισραηλινό στρατό ο 35χρονος Χασάν Μανάσρα, φερόμενος ως μέλος της Χαμάς. Το επεισόδιο προκάλεσε εισβολή του ισραηλινού στρατού στο χωριό, με στόχο να συλλάβει τον 35χρονο Παλαιστίνιο.

Το Ισραήλ απέκλεισε εξάλλου από χτες τη Δυτική Οχθη και τη Λωρίδα της Γάζας, προκειμένου όπως υποστηρίζουν να αποτρέψουν πιθανές επιθέσεις αυτοκτονίας κατά τη διάρκεια της γιορτής του Πάσχα. Σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, υπήρξαν «απειλές» ότι θα πραγματοποιηθούν επιθέσεις κατά ισραηλινών στόχων, αφού συμπληρώνεται ένας χρόνος από την περσινή επίθεση αυτοκτονίας στην πόλη της Νετάνια, κατά την οποία 29 άτομα έχασαν τη ζωή τους.

Επιπλέον, σύμφωνα με τα μέτρα, ο ακτές της Γάζας θα «κλείσουν» για τους ψαράδες της περιοχής, όπως θα κλείσουν επίσης και τα περάσματα μεταξύ Δυτικής Οχθης και Ιορδανίας και Γάζας -Αιγύπτου. Παράλληλα θα αυξηθούν σε βαθμό συναγερμού τα μέτρα ασφάλειας σε δημόσιους χώρους (σταθμούς λεωφορείων, συναγωγές, εμπορικά κέντρα). Στα πλαίσια αυτής της εκστρατείας, ο ισραηλινός στρατός πάντως ήδη προχώρησε στη σύλληψη 24 Παλαιστινίων «καταζητούμενων» στη Δυτική Οχθη, προτού τεθεί η απαγόρευση σε εφαρμογή.

Φυσικά, οι ενέργειες αυτές του ισραηλινού στρατού καταδικάστηκαν από Παλαιστίνιους αξιωματούχους που μιλούν για «συλλογική τιμωρία του παλαιστινιακού λαού». Τα μέτρα απαγόρευσης της μετακίνησης των Παλαιστινίων θα διαρκέσουν μέχρι την Κυριακή (!) αφού τότε τελειώνει το εβραϊκό Πάσχα.


Associated Press

Πάντως τη Δευτέρα 4 Παλαιστίνιοι καταδικάστηκαν από ισραηλινό στρατοδικείο σε ισόβια κάθειρξη για συμμετοχή στην προετοιμασία της περσινής επίθεσης στη Νετάνια. Πρόκειται για τους Φατί Κατίμπ, Νάσερ Ουατίμι, Μοχάμεντ Σρεΐμ και Μούαμαρ αλ-Σικχ.