Κατοχική «ομαλοποίηση» έφερε ο Φρανκς στη Βαγδάτη
Πέμπτη 17 Απρίλη 2003

Associated Press

ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Στην ιρακινή πρωτεύουσα μετέβη, χτες, σύμφωνα με Αμερικανούς επιτελείς, στην Ντόχα του Κατάρ, ο στρατηγός Τόμι Φρανκς, για πρώτη φορά, προκειμένου να συναντηθεί με τους εκεί επικεφαλής των αμερικανικών δυνάμεων. Αν και δεν έγιναν γνωστές περισσότερες λεπτομέρειες, μετά από εντολή του Φρανκς, φαίνεται ότι εκδόθηκε ανακοίνωση από τις αμερικανικές δυνάμεις, με την οποία ενημερώνονται οι κάτοικοι της ιρακινής πρωτεύουσας για τα πρώτα μέτρα «ανασυγκρότησης της πόλης», τα οποία θέτουν σε εφαρμογή οι δυνάμεις κατοχής.

Συγκεκριμένα, στην ανακοίνωση, που κυκλοφόρησε τόσο στα αγγλικά όσο και στα αραβικά, αναφέρεται ότι δημιουργείται ένα επίσημο πολιτικο-στρατιωτικό κέντρο επιχειρήσεων και ότι καταρτίστηκε, ήδη, ένα πρώτο σχέδιο δράσης για την αποκατάσταση της ομαλής ζωής στην πόλη το οποίο αφορά 4 τομείς: την υδροδότηση, την ηλεκτροδότηση, την αποκατάσταση της ασφάλειας και των ιατρικών υπηρεσιών. Αμερικανοί επιτελείς δήλωναν ότι γίνεται προσπάθεια, εντός των επομένων 72 ωρών, να αποκατασταθεί η υδροδότηση του μεγαλύτερου μέρους της πόλης και να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία των περισσοτέρων νοσοκομείων της χώρας. Βέβαια, στην ανακοίνωση καλούνται όλοι οι κάτοικοι της Βαγδάτης να «μην εξέρχονται από τα σπίτια τους από τη βραδινή τελευταία προσευχή μέχρι και την πρώτη πρωινή προσευχή, προκειμένου να διευκολυνθούν τα συμμαχικά στρατεύματα για να τους ξεχωρίζουν από τα εγκληματικά στοιχεία».


Associated Press

Χτες, η βασίλισσα της Ιορδανίας, με ανοιχτή επιστολή στη βρετανική εφημερίδα «Τάιμς», ζήτησε την επείγουσα εξασφάλιση της διέλευσης ανθρωπιστικής βοήθειας ενώ, όπως έγινε γνωστό, στη Βαγδάτη έφθασαν, χθες, οι πρώτες ανθρωπιστικές αποστολές των «Γιατρών του Κόσμου» και των «Γιατρών της Καρδιάς» από την Ελλάδα. Εκπρόσωποι του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού επαναλάμβαναν ότι τόσο στη Βαγδάτη όσο και στη Βασόρα, είναι κατεπείγουσα η ανάγκη αποκατάστασης των ζημιών του υδροδοτικού δικτύου, ότι η πλειοψηφία των Ιρακινών δεν έχει ακόμη πρόσβαση σε πόσιμο νερό και ότι τα νοσοκομεία υπολειτουργούν ή είναι διαλυμένα.

Παράλληλα, χτες, καθ' όλη τη διάρκεια της μέρας, Αμερικανοί στρατιώτες πραγματοποιούσαν εφόδους σε σπίτια στη Βαγδάτη με στόχο, όπως υποστήριζαν, να εντοπίσουν καταζητούμενους Ιρακινούς αξιωματούχους. Προτεραιότητά τους, σύμφωνα με τους επιτελείς στην Ντόχα, είναι η σύλληψη Ιρακινών επιστημόνων που σχετίζονται με το ιρακινό απαγορευμένο οπλοστάσιο. Πρώτες στη λίστα των καταζητουμένων φέρονται να είναι η Σούντα Σαλίχ Μαχντί Αμάς και η Ριχάμπ Τάχα.

Από την Ντόχα, επίσης, έγινε γνωστό ότι άλλος ένας πεζοναύτης σκοτώθηκε, κατά την προηγούμενη νύχτα, από «φίλια πυρά στη Βαγδάτη κατά λάθος». Χτες, ο συνολικός απολογισμός των αμερικανικών απωλειών, επισήμως, έφθασε τους 123 νεκρούς και τους 495 τραυματίες, αν και δε διευκρινίζεται πώς αυξήθηκε κατά 6 άτομα ο αριθμός των νεκρών όταν, σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις, μόνο 3 ήταν οι απώλειες του τελευταίου 24ώρου.

Επιστροφή μετά από χρόνια

Στην πόλη αλ Κουτ επέστρεψε, χτες, από το Ιράν μετά από 23 χρόνια, ο Αμπντελαζίζ Χακίμ, νούμερο 2 της σιιτικής οργάνωσης «Ανώτατο Συμβούλιο για την Ισλαμική Επανάσταση στο Ιράκ», το οποίο έχει αρκετά ισχυρό λαϊκό έρεισμα στο νότιο Ιράκ και διαθέτει 15.000 πολύ καλά εξοπλισμένους και εκπαιδευμένους ενόπλους. Η οργάνωση του Χακίμ, ο οποίος έγινε δεκτός με ιδιαίτερο ενθουσιασμό, δε συμμετείχε στη σύσκεψη της ιρακινής αντιπολίτευσης στη Νασιρίγια, διαφωνώντας με την αμερικανική κηδεμονία. Ο Χακίμ μετέφερε και μήνυμα του ηγέτη της οργάνωσης, Αγιατολάχ Μοχάμαντ Μπακρ αλ Χακίμ, ο οποίος κάλεσε όλους τους Ιρακινούς σιίτες να συναντηθούν στις 23 Απριλίου στην Καρμπάλα, για να τιμήσουν την επέτειο του θανάτου του Ιμάμη Χουσεΐν, εγγονού του Προφήτη Μωάμεθ και σημαδιακή προσωπικότητα για το σιιτικό κίνημα.

Χτες, όμως, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, έγινε και μια άλλη επιστροφή. Ο ηγέτης του αντιπολιτευτικού Ιρακινού Εθνικού Κογκρέσου, Αχμάντ Τσαλαμπί, φέρεται να μετέβη για πρώτη φορά μετά από 30 και πλέον χρόνων, στην ιρακινή πρωτεύουσα. Δεν έγινε γνωστό αν ο Τσαλαμπί θα παρέμενε στη Βαγδάτη ή αν θα αναχωρούσε μαζί με τον στρατηγό Φρανκς, καθώς πολλοί υπέθεσαν ότι μόνο υπό την προστασία του Αμερικανού στρατηγού θα τολμούσε να εμφανιστεί εκεί.