ΣΟΒΑΡΟ ΟΞΥ ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΟ ΣΥΝΔΡΟΜΟ
Νέα μέτρα για δραστική αντιμετώπιση του συνδρόμου στην Κίνα

Πλειάδα νέων πολιτικών, οικονομικών και υγειονομικών μέτρων εφαρμόζει τις τελευταίες μέρες η σινική ηγεσία, σε μία προσπάθεια περιορισμού της επιδημίας, που εκδηλώνεται τόσο σε πολυπληθή αστικά κέντρα όσο και απομακρυσμένες επαρχίες της χώρας

Τρίτη 22 Απρίλη 2003

Associated Press

ΠΕΚΙΝΟ - ΣΙΓΚΑΠΟΥΡΗ.--

Μπροστά στον κίνδυνο η επιδημία του σοβαρού οξέως αναπνευστικού συνδρόμου να πάρει ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις, η ηγεσία και η ΚΕ του Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας εφαρμόζουν νέα δραστικότερη πολιτική για την αντιμετώπιση του συνδρόμου.

Η προχτεσινή απόφαση της ΚΕ του ΚΚΚ να καθαιρέσει το δήμαρχο του Πεκίνου, Μενγκ Ζουενόνγκ, και τον υπουργό Υγείας, Ζανγκ Ουενκάνγκ, από τα όργανα του κόμματος και η χτεσινή αποπομπή του πρώτου από τα δημαρχιακά του καθήκοντα είναι ενδεικτική. Επιπλέον μέτρα αφορούν στην έκτακτη χρηματοδότηση του δημόσιου συστήματος υγείας (ιδιαίτερα όσον αφορά στις φτωχότερες σινικές επαρχίες) με ποσό περίπου 110 εκατομμυρίων δολαρίων, καθώς ανώτεροι αξιωματούχοι της χώρας παραδέχονται πως οι υπηρεσίες υγείας σε υποβαθμισμένες περιοχές είναι ανεπαρκείς και ως εκ τούτου χρειάζονται άμεση ενίσχυση για περιορισμό της εκεί πιθανής έξαρσης της επιδημίας... Επιπροσθέτως, ανακοινώθηκε ο περιορισμός των φετινών εορτασμών για την εργατική Πρωτομαγιά, που προ του συνδρόμου διαρκούσαν μία βδομάδα. Αλλο μέτρο αφορά την αναστολή των μαθημάτων σε σχολές των μεγαλύτερων πανεπιστημίων του Πεκίνου, μετά την εκεί εκδήλωση κρουσμάτων του σοβαρού αναπνευστικού συνδρόμου.

Η αλματώδης αύξηση των θυμάτων του συνδρόμου στη σινική ενδοχώρα μετρά ήδη 86 νεκρούς, ενώ ο συνολικός αριθμός των ασθενών ανέρχεται σε 1.960. Αξίζει δε να επισημανθεί πως μόνον μέσα στο περασμένο 24ωρο, στο Πεκίνο εντοπίστηκαν 132 νέα κρούσματα...

Στο Χονγκ Κονγκ, χτες αναφέρθηκαν ακόμη έξι θάνατοι με το συνολικό αριθμό να ανέρχεται σε 94 και ο αριθμός των κρουσμάτων να ξεπερνά τους 1.400.

Στη Σιγκαπούρη, όπου και οι νεκροί ανέρχονται σε 16 (με σύνολο κρουσμάτων 176), τέθηκαν χτες σε 10ήμερη καραντίνα οι 2.400 εργαζόμενοι της κεντρικής λαχαναγοράς μετά την ασθένεια ενός εκ των εργαζομένων...

Η ΛΔ Κορέας ανακοίνωσε πως δε θα απαγορεύει την άφιξη στο έδαφός της ξένων ταξιδιωτών που προέρχονται από άλλες χώρες της ΝΑ Ασίας ή φέρουν συμπτώματα του συνδρόμου.

Στην Ιαπωνία, όπου και εκεί έχουν αναφερθεί ορισμένα κρούσματα του συνδρόμου, η ανησυχία εστιάζεται ως επί το πλείστον στις ευρύτερες αρνητικές οικονομικές συνέπειες του συνδρόμου, καθώς πλήττονται άμεσα μεταξύ άλλων αεροπορικές εταιρίες, τουριστικές επιχειρήσεις κλπ.

Σε 24 χώρες της υφηλίου (με πρώτες Κίνα, Σιγκαπούρη, Καναδά, Βιετνάμ) έχουν αναφερθεί πάνω από 4.000 κρούσματα του οξέως αναπνευστικού συνδρόμου, εκ των οποίων τα 218 (έως χτες το απόγευμα) ήταν θανατηφόρα. Ωστόσο, αξίζει να επισημανθεί πως το ποσοστό θνησιμότητας των κρουσμάτων του συνδρόμου αγγίζει μόλις το 4%, καθώς η πλειοψηφία των ατόμων που ασθενούν ανταποκρίνονται σε συνδυασμό ιολογικών φαρμάκων, υπό την προϋπόθεση πως δεν είναι μεγάλης ηλικίας, δεν πάσχουν από χρόνιες ασθένειες και δεν έχουν (από άλλες αιτίες) καταπονημένη υγεία... Εως σήμερα έχει εντοπιστεί πως το σύνδρομο προκαλείται από μετάλλαξη ιού της «οικογένειας» corona. Από τα μέσα της περασμένης βδομάδας, υπάρχουν έτοιμα γενετικά τεστ που διαπιστώνουν τη μόλυνση ή όχι του ανθρώπου από το συγκεκριμένο σύνδρομο, αλλά όχι κάποιο εμβόλιο ή αποτελεσματική φαρμακευτική αγωγή για τους βαριά πάσχοντες. Το σύνδρομο μεταδίδεται με τα ανθρώπινα σωματικά υγρά, δεν έχει εντούτοις αποκλειστεί το ενδεχόμενο μετάδοσης του ιού με τον αέρα. Χτες, αξιωματούχοι του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας εξετάζοντας την περίπτωση κρούσματος στον Καναδά δεν απέκλεισαν το ενδεχόμενο μετάδοσης του ιού ακόμη και από έμμεση επαφή του ανθρώπου με σωματικά υγρά ασθενών (πχ χρήση ανελκυστήρων σε δημόσιους χώρους όπου έχει εντοπιστεί κρούσμα του συνδρόμου).