Ανακοινώσεις των Κομμουνιστικών Κομμάτων της Ρωσίας

Αναγκαία η ενότητα των εργαζομένων για την ταξική απόκρουση της απάνθρωπης δράσης της αστικής τάξης

Τετάρτη 30 Απρίλη 2003

Associated Press

Ανακοινώσεις για τη μέρα της Εργατικής Πρωτομαγιάς εξέδωσαν τα δύο μεγαλύτερα ΚΚ της Ρωσίας, τα οποία καλούν σε μαζικές διαδηλώσεις σε όλη τη Ρωσία την 1η Μάη.

Ανακοίνωση του Κομμουνιστικού Κόμματος Ρωσικής Ομοσπονδίας

Στην Ανακοίνωση του Προεδρείου της ΚΕ του ΚΚΡΟ σημειώνεται πως: «Στις συνθήκες της παλινόρθωσης του καπιταλισμού στη Ρωσία, της μαζικής εξαθλίωσης και της αδικίας σε βάρος του μεγαλύτερου τμήματος των πολιτών της χώρας, της αύξησης της βίας και της διαφθοράς, αυτή η μέρα παίρνει ιδιαίτερη σημασία. Η συσπείρωση για την υπεράσπιση των κοινών συμφερόντων και ιδανικών, της αλληλεγγύης στη δράση για την επίτευξη των στόχων γίνεται στρατηγική και τακτική του αγώνα όλων εκείνων στους οποίους δεν είναι αδιάφορη η τύχη της Πατρίδας και του λαού, το μέλλον των παιδιών τους και των εγγονών τους.

Το επόμενο στάδιο της φιλελεύθερης "μεταρρύθμισης" της χώρας φέρνει στο λαό μια ατελείωτη αύξηση των τιμών στα εμπορεύματα και τα προϊόντα, την απότομη αύξηση των εξόδων της κατοικίας και των δημοτικών τελών, οδηγεί στον ακόμη βαθύτερο διαχωρισμό της κοινωνίας σε πλούσιους και φτωχούς, προκαλεί δικαιολογημένη οργή κι αγανάκτηση σε όλους εκείνους για τους οποίους οι παραπάνω ενέργειες αποτελούν ένα "στραγγαλισμό" που στερεί από τον άνθρωπο και τις τελευταίες δυνατότητες για αξιοπρεπή εργασία και ξεκούραση».


Στην ανακοίνωση του Προεδρείου της ΚΕ του ΚΚΡΟ επισημαίνεται επίσης ότι: «Ως αποτέλεσμα της διάλυσης της Σοβιετικής Ενωσης απότομα έχει δραστηριοποιηθεί η αμερικανική στρατιωτική μηχανή. Οι ενέργειες των ΗΠΑ, της Μ. Βρετανίας και των δορυφόρων τους ενάντια στο Ιράκ αποτελούν επίθεση ενάντια σε ένα κυρίαρχο κράτος. Χθες ήταν η Γιουγκοσλαβία και το Αφγανιστάν, σήμερα το Ιράκ. Είναι δικαιολογημένο το ερώτημα: Ποιος αύριο;

Σ' αυτές τις συνθήκες το Κομμουνιστικό Κόμμα της Ρωσικής Ομοσπονδίας (ΚΚΡΟ), που με συνέπεια αγωνίζεται για την υπεράσπιση των συμφερόντων του εργαζόμενου λαού, καλεί τους πολίτες της χώρας σε ενότητα και συσπείρωση στον αγώνα για τα δικαιώματά τους. Σ' αυτήν την κρίσιμη στιγμή εκφράζουμε την υποστήριξη κι αλληλεγγύη μας στον ιρακινό λαό.

Σήμερα οι κομμουνιστές μαζί με τους άλλους εκπροσώπους των λαϊκο-πατριωτικών δυνάμεων επιδεικνύουν τη θέληση κι αποφασιστικότητά τους για τη νίκη της ειρήνης και του σοσιαλισμού, τάσσονται υπέρ της άμεσης παραίτησης της χρεοκοπημένης κυβέρνησης Πούτιν - Κασιάνοφ, για τη ριζική αλλαγή της οικονομικής πολιτικής, την επιστροφή των εσόδων από τη χρησιμοποίηση του φυσικού πλούτου στο λαό, ενάντια στην αγοραπωλησία της γης, κατά της αύξησης των τιμών στα έξοδα των σπιτιών, απαιτούμε να σταματήσει η καταβολή μισθών, συντάξεων, επιδομάτων φτώχειας, αγωνιζόμαστε ενάντια στην εμπορευματοποίηση της εκπαίδευσης και της υγειονομικής περίθαλψης, ζητάμε την αποκατάσταση των παροχών στους βετεράνους του στρατού.

Οι κομμουνιστές μαζί με τους εκπροσώπους της λαϊκο-πατριωτικής αντιπολίτευσης προτείνουν στην κοινωνία ένα πρόγραμμα έκτακτων μέτρων για την έξοδο της χώρας από την οικονομική κρίση και είναι έτοιμοι να συγκροτήσουν μια κυβέρνηση εθνικών συμφερόντων για την υλοποίηση αυτού του προγράμματος».

Ανακοίνωση της ΚΕ του Κομμουνιστικού Εργατικού Κόμματος Ρωσίας - Κόμματος των Κομμουνιστών της Ρωσίας (ΚΕΚΡ-ΚΚΡ)

Στην ανακοίνωση της ΚΕ του ΚΕΚΡ-ΚΚΡ σημειώνεται πως: «Οι εργαζόμενοι σε όλον τον κόσμο τιμούν την Πρωτομαγιά του 2003 σε μια κατάσταση όπου εκτυλίσσεται η επίθεση της αντιδραστικής ιμπεριαλιστικής συμμαχίας, με επικεφαλής τις ΗΠΑ. Αυτή η επίθεση γίνεται τόσο στο εσωτερικό της κάθε χώρας, σε βάρος των εργασιακών δικαιωμάτων και των κοινωνικών κατακτήσεων, όσο και σε διεθνές επίπεδο σε βάρος της ελευθερίας και της ανεξαρτησίας της κάθε χώρας. Οπως σε βάρος του λαού του Ιράκ, έτσι και σε βάρος όλης της ανθρωπότητας σε οποιοδήποτε σημείο του πλανήτη κρέμεται πλέον η απειλή της ωμής ιμπεριαλιστικής βίας και της χρήσης όπλων τελευταίας τεχνολογίας.

Ο ιμπεριαλισμός καταπατά το διεθνές δίκαιο και κουρελιάζει το σύστημα της συλλογικής ασφάλειας. Ολα αυτά γίνονται για τα υπερκέρδη των πολυεθνικών μονοπωλίων και την ικανοποίηση των αναγκών μιας ελίτ, σε βάρος της υγείας, της ασφάλειας και της ίδιας της ζωής των ανθρώπων της δουλιάς».

Η ανακοίνωση της ΚΕ του ΚΕΚΡ-ΚΚΡ υπογραμμίζει επίσης: «Σ' αυτές τις συνθήκες είναι αναγκαία η ενότητα των εργαζομένων για την ταξική απόκρουση της απάνθρωπης δράσης της αστικής τάξης. Η ΚΕ του ΚΕΚΡ-ΚΚΡ στις παραμονές της διεθνούς μέρας της εργατικής αλληλεγγύης στέλνει αγωνιστικούς, συντροφικούς χαιρετισμούς σε όλους αγωνιστές, που υπερασπίζονται την υπόθεση των εργαζομένων σε όλο τον κόσμο και καλεί όλες τις προοδευτικές δυνάμεις να συσπειρωθούν γύρω από τα μαρξιστικο-λενινιστικά κομμουνιστικά κι εργατικά κόμματα για το συντονισμό της δράσης και την αύξηση της αποτελεσματικότητας του κοινού αγώνα. Προλετάριοι όλων των χωρών, ενωθείτε! Στον αγώνα θα νικήσουμε!», καταλήγει η ανακοίνωση του ΚΕΚΡ-ΚΚΡ.