ΙΣΡΑΗΛ - ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ
Προς άλλο ένα αδιέξοδο;

Η εκλογή Αμπάς δε μοιάζει παράγων ικανός να αλλάξει στην ουσία της την πολιτική του Αριέλ Σαρόν, οι ένοπλες δυνάμεις του οποίου συνέχιζαν απερίσπαστες χτες τα «στοχευμένα φονικά» Παλαιστινίων

Τετάρτη 30 Απρίλη 2003

Associated Press

Ισραηλινοί στρατιώτες παίρνουν το σύντομο γεύμα τους, όσο οι μπουλντόζες γκρεμίζουν ένα σπίτι εκεί κοντά...
ΡΑΜΑΛΑ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Επανέναρξη του ισραηλινο-παλαιστινιακού διαλόγου υποτίθεται ότι «συνεπάγεται» η χτεσινή ψήφος εμπιστοσύνης (51 ψήφοι υπέρ, 18 κατά, 3 αποχές) στον πρωθυπουργό της Παλαιστινιακής Αρχής (ΠΑ), Μαχμούντ Αμπάς. Ο Ισραηλινός ομόλογός του Αριέλ Σαρόν φέρεται να επιστρέφει στην «ειρηνευτική διαδικασία» -- μετονομασμένη στο λεγόμενο «οδικό χάρτη» των Αμερικανών. Ωστόσο, η εξαθλίωση των Παλαιστινίων από τον ισραηλινό αποκλεισμό και τα συνεχιζόμενα φονικά «τρομοκρατών» πιστοποιούν την απαρέγκλιτη αδιαλλαξία της ισραηλινής πλευράς. Ο Σαρόν μοιάζει να πιστεύει στην κατά γράμμα εφαρμογή του ρηθέντος υπό της αξιοτίμου κας Γκόλντα Μέιρ (1969): «Πώς να επιστρέψουμε τα Κατεχόμενα; Δεν υπάρχει κανείς να του τα επιστρέψουμε».

Η «πολιτική διαδικασία» που υποτίθεται ότι ξαναρχίζει με την εκλογή (και με τη μουδιασμένη, αλλά πάντως «ευλογία» του Γιάσερ Αραφάτ στον «αδελφό του», όπως τον αποκάλεσε) Αμπάς - που είναι γνωστός και ως Αμπού Μάζεν - στην πρωθυπουργία και τη δημοσιοποίηση του περιθρύλητου «οδικού χάρτη» του Αμερικανού Προέδρου Μπους, θα συναντήσει πολλές νάρκες. Παλαιστίνιοι αναλυτές διαβλέπουν ήδη, με μια δόση κυνισμού, ή ίσως ρεαλισμού, ότι κάθε προσπάθεια του Αμπάς για «έντιμο συμβιβασμό» θα προσκρούσει στον τοίχο που υψώνει η αδιαλλαξία των ιθυνόντων νόων του Λικούντ, που προβάλλει όλο και πιο απίθανες αξιώσεις, σε βαθμό ενόχλησης των... Αμερικανών (τα «συμμαχικά» αλληλομαχαιρώματα έχουν πληθύνει).

Πέρα από αυτό, ο Αμπού Μάζεν θα κληθεί να διαχειριστεί τα συντρίμμια των 30 μηνών καταστροφής από την ισραηλινή στρατιωτική μηχανή και την αυξανόμενη οργή των παλαιστινιακών αντιστασιακών οργανώσεων γι' αυτό που αποκαλούν (ήδη) διάθεση «ενδοτισμού στις αξιώσεις των Σιωνιστών». Ανάμεσα στις οποίες (αξιώσεις) πρώτη και κύρια είναι η «καταπολέμηση της τρομοκρατίας» στην οποία δεσμεύτηκε ο Αμπού Μάζεν, αλλά όπως την εννοεί το Τελ Αβίβ: διά του αφοπλισμού των παλαιστινιακών οργανώσεων. Η «τρομοκρατική δραστηριότητα», είπε στις προγραμματικές του δηλώσεις ο καθ' όλες τις ενδείξεις νέος πρωθυπουργός της ΠΑ, «καταστρέφει τον παλαιστινιακό σκοπό, δεν τον υπηρετεί». Σε μια προσπάθεια να τηρήσει ισορροπίες, ο Αμπάς υποστήριξε ότι «δε θα δεχτεί τροποποιήσεις στον "οδικό χάρτη" και το Ισραήλ θα πρέπει να αποσυρθεί από όλα τα κατεχόμενα εδάφη». Λεπτομέρεια: ο «οδικός χάρτης» δεν έχει δει το φως της δημοσιότητας και ο Λευκός Οίκος βρίσκεται σε φρενιτιώδη διαπραγμάτευση με την ισραηλινή πλευρά (και το λόμπι της) για το τι θα περιέχει.

Από πλευράς Λευκού Οίκου, έγινε σαφές πως ο Μπους «επιθυμεί να εργαστεί με την Παλαιστινιακή Αρχή, τον παλαιστινιακό λαό, την ισραηλινή κυβέρνηση, τον ισραηλινό λαό, για την προώθηση του ζητήματος της ειρήνης στη Μέση Ανατολή», κατά δήλωση του εκπροσώπου του, Αρι Φλάισερ. Κατά την πάγια τακτική του, το υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ ανακοίνωσε ότι «η νέα κυβέρνηση Αμπάς αποτελεί μία καλή αρχή, όμως θα κριθεί από το Ισραήλ στις πράξεις της».

Αντιδράσεις και φονικά

Η «Χαμάς» έκανε χτες σαφές ότι δεν πρόκειται να σταματήσει τις επιθέσεις της εναντίον ισραηλινών στόχων, παρά τη νέα κατάσταση στο παλαιστινιακό πολιτικό σκηνικό. Ανάλογη στάση τηρούσαν και άλλες οργανώσεις.

Η ισραηλινή πλευρά δεν έμενε στα λόγια. Χτες ελικόπτερο εκτόξευσε πυραύλους εναντίον αυτοκινήτου που κινιόταν στη Λωρίδα της Γάζας, σκοτώνοντας τον Νιντάλ Σαλάμα - ανώτερο στέλεχος της οργάνωσης Λαϊκό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PFLP) - και έναν αθώο διαβάτη δίπλα στο αυτοκίνητο. Δύο ακόμη Παλαιστίνιοι τραυματίστηκαν.

Αλλοι δύο Παλαιστίνιοι, μέλη των «Ταξιαρχιών του Αλ Ακσα», έπεσαν νεκροί από πυρά Ισραηλινών στη Δυτική Οχθη.

Ο Αραφάτ χαρακτήρισε τις συνεχιζόμενες επιθέσεις «κλιμάκωση, η οποία στοχεύει να προκαλέσει το παλαιστινιακό νομοθετικό σώμα», μιλώντας σε δημοσιογράφους στα γραφεία του μισοκατεστραμμένου ακόμη κτιρίου των γραφείων του στη Ραμάλα.