Ρήγμα στο δικομματισμό τα μάχιμα και ενωτικά ψηφοδέλτια του ΚΚΕ
Τετάρτη 15 Μάρτη 2000

Μέσα σε κλίμα ενθουσιασμού και αισιοδοξίας έγινε χτες το απόγευμα στην Αθήνα στο ξενοδοχείο «Εσπέρια» η σύσκεψη των υποψήφιων βουλευτών του ΚΚΕ στην Αθήνα, τον Πειραιά και το υπόλοιπο Αττικής, καθώς και των υποψήφιων Επικρατείας. Ταυτόχρονα ανακοινώθηκε ότι το ψηφοδέλτιο Επικρατείας συμπληρώνεται με τους Ιορδάνη Παυλόσογλου , από την «Κομμουνιστική Ανανέωση» και Νίκο Βαρδιάμπαση, γιατρό δημοσιογράφο και συγγραφέα.

Η ΓΓ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα στην ομιλία της επισήμανε τη θετική ανταπόκριση που έχουν τα ψηφοδέλτια του ΚΚΕ και απέδωσε το θετικό κλίμα στη διεύρυνση που έγινε στα ψηφοδέλτια, η οποία όπως τόνισε δεν είναι μια ευκαιριακή συνάντηση. Αυτό - είπε - που πρέπει να προκύψει από την κάλπη είναι οι κρατούντες να αισθάνονται φόβο και ανησυχία από το εκλογικό αποτέλεσμα. Να έχει υποστεί ένα σημαντικό ρήγμα ο κλασικός δικομματισμός. Αυτό το ρήγμα, τόνισε, μπορεί να φέρει το ΚΚΕ με τα μάχιμα και ενωτικά ψηφοδέλτια του.

Η Αλ. Παπαρήγα, με αφορμή το αποτέλεσμα των εκλογών στην Ισπανία, αναφέρθηκε στη διεθνή σημασία που αναμένεται να έχει και το αποτέλεσμα των ελληνικών εκλογών. Η σοσιαλδημοκρατία, είπε, και οι κεντροαριστερές συνεργασίες δεν είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν αυτή την άγρια νεοφιλελεύθερη πολιτική που στηρίζεται και από τα κλασικά συντηρητικά κόμματα και τη σοσιαλδημοκρατία. Δε συνιστούν εναλλακτική λύση και δεν μπορεί να συνιστά εναλλακτική λύση και άλλο δρόμο μια πολιτική που παλεύει εντός των τειχών της ΟΝΕ, εντός των τειχών της «νέας τάξης πραγμάτων». Νομίζω πρέπει να φιλοδοξήσουμε όλοι από τις ελληνικές εκλογές να δοθεί ένα μήνυμα ότι αρχίζει η αντίστροφη μέτρηση της πραγματικής αντίστασης των λαών, που δεν έχει καμία σχέση με τις λογικές «να αυξήσουμε τα ποσοστά μας» για να μπορέσουμε να διαπραγματευτούμε με τις κυβερνήσεις που πολιτεύονται εντός των τειχών της ΟΝΕ και της «νέας τάξης πραγμάτων».

Παίρνοντας αφορμή από τις τελευταίες εξελίξεις στο Χρηματιστήριο, επισήμανε ότι αυτός είναι ο λαϊκός καπιταλισμός. «Οταν πηγαίνει καλά το Χρηματιστήριο, θα τα μαζεύουν οι λίγοι, αλλά και όταν έχει κρίση πάλι θα τα μαζεύουν οι λίγοι», είπε.

Η Αλ. Παπαρήγα απηύθυνε κάλεσμα, στη μάχη για τον απεγκλωβισμό από το δικομματισμό, των ριζοσπαστικών λαϊκών δυνάμεων και αναφερόμενη στο ζήτημα της απογοήτευσης που πάνε να περάσουν στο λαό, τόνισε την ανάγκη μέσα και από την εκλογική μάχη «να εμπνεύσουμε στο λαό και ιδιαίτερα τις πιο ριζοσπαστικές δυνάμεις ένα αίσθημα μαχητικό και εμπιστοσύνης στις δυνάμεις του».