ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ
Παρασκήνιο σε βάρος της δημόσιας υγείας και του περιβάλλοντος
Παρασκευή 2 Μάη 2003

Eurokinissi

«Πριν αλέκτορα φωνήσαι τρις», κυβέρνηση, δήμαρχος Ανω Λιοσίων και ...Ντόρα Μπακογιάννη έσπευσαν να επιβεβαιώσουν πλήρως το ρεπορτάζ του «Ρ», σύμφωνα με το οποίο το παιχνίδι που παίζεται τις τελευταίες μέρες στις πλάτες της υγείας του λαού του Λεκανοπεδίου με τα σκουπίδια είναι σικέ.

Συγκεκριμένα, αποδεικνύεται ότι με την απόφαση του Δήμου Ανω Λιοσίων - και που κατά πάσα πιθανότητα σήμερα πρόκειται να αρθεί - να δέχεται η χωματερή που βρίσκεται στα όριά του μόνον 500 τόνους σκουπίδια ημερησίως, από 5.500 που δεχόταν, επιχειρείται ένα τεχνητό αδιέξοδο με τρεις στόχους:

Είναι χαρακτηριστικό ότι η υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Β. Παπανδρέου, κάλεσε την περασμένη Τετάρτη εκτάκτως τον δήμαρχο Α. Λιοσίων στο γραφείο της και ύστερα από τη συνάντηση αυτή δήλωσε ότι μέσα στο Μάη θα προχωρήσει σε νομοθετική ρύθμιση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται να χωροθετηθούν δύο Χώροι Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (ΧΥΤΑ) στην Ανατολική Αττική, στους οποίους όμως θα διοχετεύονται κατά βάση μόνον τα απορρίμματα που παράγονται γύρω από τις ευρύτερες αυτές περιοχές και ένας χώρος στη Δυτική Αττική, όπου θα διοχετεύονται όλα τα απορρίμματα της υπόλοιπης Αττικής. Επίσης, στη νομοθετική αυτή ρύθμιση (από το ΥΠΕΧΩΔΕ διαρρέουν ότι θα κατατεθεί στις 20 του Μάη), θα προβλέπεται η λειτουργία άλλων πέντε κεντρικών σταθμών μεταφόρτωσης (Σχιστό, Ελαιώνας, Μεταμόρφωση, Ελληνικό, Βύρωνας) και 18 τοπικών παρόμοιων σταθμών. Στο ίδιο μήκος κύματος ο δήμαρχος Α. Λιοσίων μετά τη συνάντηση χαρακτήρισε «σοβαρές» τις προτάσεις της υπουργού...

Στη σημερινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ανω Λιοσίων, ο δήμαρχος, Ν. Παπαδήμας, αναμένεται να εισηγηθεί την αναστολή των περιοριστικών όρων λειτουργίας της χωματερής που εφαρμόζει από την περασμένη Δευτέρα.

Κινητοποιήσεις στη Δυτ. Αττική

Το αίτημα για τη χωροθέτηση των νέων ΧΥΤΑ, παράλληλα με το κλείσιμο της υπάρχουσας χωματερής στα Ανω Λιόσια, θα διατυπώσει εκ νέου η «Διαδημοτική Επιτροπή για την απομάκρυνση της χωματερής», σε συγκέντρωση που διοργανώνει μεθαύριο Κυριακή 4 του Μάη, στις 11 π.μ., στην πλατεία Δημαρχείου Α. Λιοσίων. Αμέσως μετά θα γίνει πορεία και θα αποκλειστεί η λεωφόρος Φυλής.

Επίσης, η «Επιτροπή Αγώνα εναντίον της χωροθέτησης νέων ΧΥΤΑ στη Δυτική Αττική», την Πέμπτη 8 του Μάη θα επισκεφτεί την υπουργό ΠΕΧΩΔΕ, ενώ την Παρασκευή 9 του Μάη ενδεχομένως να προχωρήσει σε αποκλεισμούς δρόμων και περικύκλωση της χωματερής.

Τέλος, το ΔΣ της Τοπικής Επιτροπής Δήμων και Κοινοτήτων Νομού Αττικής, με επιστολή του στον δήμαρχο και στο Δημοτικό Συμβούλιο Ανω Λιοσίων, ζητά την αναστολή, προς το παρόν, των μέτρων που εφαρμόζονται, «γιατί όπως γνωρίζετε δημιουργείται τεράστιο πρόβλημα με την αποκομιδή των απορριμμάτων σε όλη την Αττική».

«Πλάτη» από Μπακογιάννη στην καρκινογόνο καύση

Με «κορόνες» κατά της κυβέρνησης και του ΕΣΔΚΝΑ, μπαίνει στο παρασκηνιακό παιχνίδι - που παίζουν στις πλάτες και σε βάρος της δημόσιας υγείας κυβέρνηση και Δήμος Ανω Λιοσίων - και η δήμαρχος Αθηναίων, Ντ. Μπακογιάννη.

Συγκεκριμένα, με δηλώσεις της και με επιστολή προς τον πρωθυπουργό, Κ. Σημίτη, και τους αρχηγούς των κομμάτων της Βουλής προτείνει - εμμέσως πλην σαφώς - να υλοποιηθεί η μέθοδος της καρκινογόνου καύσης των απορριμμάτων, μια επιλογή που, ως γνωστόν, προωθούν μεγάλα οικονομικά συμφέροντα.

Συγκεκριμένα, στην επιστολή της η Ντ. Μπακογιάννη ισχυρίζεται ότι η πολιτική της δημιουργίας των απαραίτητων ΧΥΤΑ «θεωρείται τεχνολογικά ξεπερασμένη» και ότι «υπάρχουν σύγχρονες τεχνολογίες που επιτρέπουν την αξιοποίηση των σκουπιδιών και όχι το θάψιμό τους», τεχνολογίες «που συνδυάζουν την ανακύκλωση με την παραγωγή ενέργειας». Μάλιστα, ως πρόσχημα για την πρότασή της χρησιμοποιεί σε άλλο σημείο της επιστολής της και τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004.

Η Ντ. Μπακογιάννη αναφέρει επίσης ότι στα τελευταία 4 χρόνια ο Δήμος Αθηναίων έχει πληρώσει στον ΕΣΔΚΝΑ περίπου 15 δισ. δραχμές, ενώ το 2003 θα πληρώσει 12 εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι ο Δήμος Αθηναίων προσέφυγε στην αρμόδια «Επιτροπή του άρθρου 7» της Περιφέρειας (πρώην «Επιτροπή του άρθρου 18») κατά της απόφασης του Δήμου Ανω Λιοσίων, η οποία είναι αρμόδια να κρίνει το παράνομο ή όχι της απόφασης.