Ταινίες - «γείτονες»
Τρίτη 6 Μάη 2003

«Η γη της επαγγελίας» του Αντρέι Βάιντα
«Καλώς ήρθες γείτονα» τιτλοφορούνται οι κινηματογραφικές προβολές που θα πραγματοποιηθούν (9-15/5) στο «Τριανόν», με ταινίες από Εσθονία, Λετονία, Λιθουανία, Πολωνία, Τσεχία, Βουλγαρία, Σλοβακία, Σλοβενία, Κύπρο και Ουγγαρία.

Είναι μια πρωτοβουλία του ελληνικού γραφείου του ευρωπαϊκού προγράμματος MEDIA, το οποίο στο εξής θα χρηματοδοτεί και θα στηρίζει τα οπτικοακουστικά προϊόντα και των παραπάνω χωρών. Η συμβολή μερικών από αυτές τις χώρες - Πολωνία, Τσεχία, Ουγγαρία - στην ιστορία του ευρωπαϊκού και του παγκόσμιου κινηματογράφου είναι ανεκτίμητη. Δίνεται, λοιπόν, ευκαιρία στους Ελληνες κινηματογραφιστές και κινηματογραφόφιλους να γνωρίσουν το σημερινό κινηματογράφο χωρών, με τις οποίες μελλοντικά θα συνεργαστούν στο πλαίσιο ευρωπαϊκών συμπαραγωγών.

Συγκεκριμένα θα προβληθούν παλιές και νέες ταινίες, καθώς και ειδικά προγράμματα με ταινίες μικρού μήκους και κινουμένων σχεδίων, στα οποία οι χώρες αυτές έχουν πλούσια παράδοση. Υπάρχουν, όμως, και ταινίες που ξεχωρίζουν:

Η ανανεωμένη έκδοση της κλασικής ταινίας «Η γη της επαγγελίας» (1974) του Πολωνού σκηνοθέτη Αντρέι Βάιντα. Η τελευταία ταινία του Τσέχου σκηνοθέτη Σβανκμάγερ «Otesanek», στην οποία συνυπάρχουν άνθρωποι και κινούμενα σχέδια. Οι παλιότερες ταινίες «Ηθική αρχή» (1960) του Τσέχου Γίρι Κρέτσικ και «Μάρτυρας» του Ούγγρου Πέτερ Μπάσκο, που θα μας ταξιδέψει στην Ουγγαρία της δεκαετίας του '50. Τέλος, ένα αφιέρωμα με σπουδαστικές ταινίες μικρού μήκους από την περίφημη Κινηματογραφική Σχολή του Λοτζ της Πολωνίας, στην οποία φοίτησαν σκηνοθέτες όπως οι Πολάνσκι, Κισλόφσκι, Ζανούσι, Βάιντα κ.ά.

Συνολικά θα προβληθούν δεκαπέντε ταινίες μεγάλου μήκους: «Αγγελος ελέους» του Μίροσλαβ Λούθερ (Σλοβακία), «Γεια σου Τερέσκα» του Ρόμπερτ Γκλίνσκι (Πολωνία), «Γυάλινοι βόλοι» του Ιβάν Τσερκέλοφ (Βουλγαρία), «Η ενοικίαση» του Κριστιγιόνας Βιλντγιούνας (Λιθουανία), «Κάθομαι στο κλαδί και χαίρομαι» του Γιούρατς Γιακουμπίσκο (Σλοβακία), «Μπαρ» της Αλίκης Δανέζη - Κνούτσεν (Κύπρος), «Νέα εποχή στο σταυροδρόμι» του Ιβαρς Σελέκις (Λετονία), «Ο Νες και η Νέσι» κινούμενα σχέδια των Ροζέ Στιέμπρα - Ανσις Μπερζίνς (Λετονία), «Παράσιτα» του Αντρέι Κόζακ (Σλοβενία), «Πλατεία Μόσχας» του Φέρεντς Τόροκ (Ουγγαρία) και «Η χρυσοχέρα» του Πέτερ Σιμ (Εσθονία).

Είσοδος ελεύθερη.