Η Ελλάδα στη ... ΝΑΤΟική «πρωτοπορία»
Τρίτη 6 Μάη 2003

Eurokinissi

Από τη συνάντηση Παπαντωνίου - Τζόουνς
Η παραπέρα προσαρμογή των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στις νέες ΝΑΤΟικές απαιτήσεις, ήταν το αντικείμενο της χθεσινής συνάντησης του υπουργού Εθνικής Αμυνας Γ. Παπαντωνίου με τον ανώτατο στρατιωτικό διοικητή του ΝΑΤΟ στρατηγό Τζ. Τζόουνς, ο οποίος πραγματοποίησε επίσκεψη στην Αθήνα.

Ο Γ. Παπαντωνίου, σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, συνέδεσε τις «αλλαγές που επιχειρούνται στο ΝΑΤΟ για να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις της νέας εποχής» με τις αλλαγές που πραγματοποιούνται στις Ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις, όπως η διακλαδικότητα, η αναδιοργάνωση, η εισαγωγή του επαγγελματικού στρατού. «Ολα αυτά, είπε, προάγουν τη μαχητική ισχύ των Ενόπλων Δυνάμεων και την προσαρμόζουν στις νέες αυτές προκλήσεις». Για να προσθέσει: «Θα έλεγα ότι έχει εντυπωσιαστεί το ΝΑΤΟ από την ταχύτητα και την αποτελεσματικότητα με την οποία οι Ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις έχουν πραγματοποιήσει τις τεράστιες αυτές αλλαγές σε εξαιρετικά σύντομο χρονικό διάστημα».

Σχετικά με το θέμα που αφορά την αλλαγή στη δομή διοίκησης του ΝΑΤΟ και την κατανομή των νέων Στρατηγείων, στα πλαίσια της οποίας συζητείται η κατάργηση του ΝΑΤΟικού στρατηγείου της Λάρισας, ο υπουργός Αμυνας είπε ότι «η Ελλάδα απαιτεί να έχει μία σημαντική παρουσία και στη νέα δομή διοίκησης, η οποία να αντανακλά τη σημασία της χώρας μας, τη γεωπολιτική της αξία και ασφαλώς να αντανακλά την ισχύ των σημερινών Ενόπλων Δυνάμεων». Και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα, με βάση το γεγονός ότι διαθέτει για στρατιωτικές δαπάνες το πολύ υψηλό ποσοστό του 5% του ΑΕΠ, «έχει μία εύλογη απαίτηση να έχει μία ανάλογη ισχυρή παρουσία στη νέα τάξη πραγμάτων, η οποία διαμορφώνεται στο ΝΑΤΟ».