ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ
Απαράδεκτη κατάσταση στα Μουσικά Σύνολα της ΕΡΤ
Τετάρτη 7 Μάη 2003

Μια απαράδεκτη κατάσταση - λ.χ. «αποικιοκρατικές» συμβάσεις έργου, συσσωρευμένη αδικία χρόνων, μη ανάπτυξη προς όφελος του ελληνικού λαού ενός σημαντικού πολιτιστικού «εργαλείου» - βιώνουν οι εργαζόμενοι καλλιτέχνες στα Μουσικά Σύνολα της ΕΡΤ. Το σοβαρότατο πρόβλημα των Μουσικών Συνόλων της ΕΡΤ υπογραμμίζεται στην Επίκαιρη Ερώτηση της βουλευτή του ΚΚΕ, Λιάνας Κανέλλη, στον υπουργό Τύπου και ΜΜΕ.

«Τα Μουσικά Σύνολα της ΕΡΤ», αναφέρεται στην Επίκαιρη Ερώτηση, «είναι κομμάτι πολιτισμού στη χώρα μας, το οποίο αρχίζει να υπάρχει από το 1938, οπότε και ιδρύθηκε η Ελληνική Συμφωνική Ορχήστρα. Το 1954 ιδρύεται η Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής και το 1978 η Χορωδία από τον Μάνο Χατζιδάκι, με μαέστρο τον μέχρι τώρα οργανωτή της Αντώνη Κοντογεωργίου. Παρά την προσφορά τους, όμως, η Ελληνική Πολιτεία δείχνει να μην τιμά τους ανθρώπους της. Αρκεί να υπολογίσει κανείς ότι οι τελευταίες προσλήψεις μουσικών με συμβάσεις αορίστου χρόνου έγιναν το 1987. Από τότε οι οργανικές θέσεις που σταδιακά έμειναν ελεύθερες λόγω συνταξιοδότησης των παλαιοτέρων, στην πραγματικότητα καταργήθηκαν, αφού ουδέποτε προκηρύχτηκαν μια και στη θέση τους προσλαμβάνονταν νέοι μουσικοί με συμβάσεις έργου. Σήμερα υπάρχουν ελάχιστοι μόνιμοι και οι πιο πολλοί απασχολούνται με συμβάσεις έργου, διάρκειας ενός έως έντεκα μηνών, οι οποίες ανανεώνονται εδώ και 25 χρόνια. Από το 2001 όποιος αποχωρεί δεν αντικαθίσταται και η θέση παραμένει κενή».

Επίσης, επισημαίνεται «ότι παρά το υψηλό ποιοτικό επίπεδο της προσφοράς και της δουλιάς των Μουσικών Συνόλων της ΕΡΤ, αυτή δεν προβάλλεται και άρα δε γίνεται κτήμα του κοινωνικού συνόλου, με ανοιχτές πολιτιστικές και καλλιτεχνικές δραστηριότητες, φορέας των οποίων θα μπορούσε - έπρεπε - να είναι η ΕΡΤ, το υπουργείο Τύπου και ΜΜΕ, η κυβέρνηση, σε συνεργασία με την ΤΑ κλπ.».

Η βουλευτής ρωτά τον υπουργό ποια μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση και πότε, «ώστε να αντιμετωπιστεί αυτή η απαράδεκτη κατάσταση, να αξιοποιηθούν τα Μουσικά Σύνολα της ΕΡΤ και οι άνθρωποί τους, λ.χ. στην Πολιτιστική Ολυμπιάδα και σε άλλες πολιτιστικές δραστηριότητες;».