ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ - ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗ
«Οχι» στην εγκατάσταση του ΚΥΤ

Επίκαιρη Ερώτηση για το θέμα κατέθεσε στη Βουλή το ΚΚΕ

Τετάρτη 7 Μάη 2003

Eurokinissi

Στιγμιότυπο από τη χτεσινή κινητοποίηση στο χώρο όπου πρόκειται να κατασκευαστεί το ΚΥΤ
Συγκέντρωση έξω από το χώρο όπου γίνονται οι εργασίες της ΔΕΗ για την αναβάθμιση του υποσταθμού ζεύξης ανάμεσα στους δήμους Ηλιούπολης και Αργυρούπολης, πραγματοποίησαν χτες το πρωί οι κάτοικοι των δύο περιοχών. Από νωρίς το πρωί κάτοικοι, μαθητές, εκπρόσωποι συλλόγων γονέων, εργαζόμενοι, δάσκαλοι συγκεντρώθηκαν απαιτώντας να σταματήσουν άμεσα οι εργασίες της ΔΕΗ, να φύγουν οι ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις που έχουν «εγκατασταθεί» στην περιοχή, καθώς και να ανακληθούν όλες οι αποφάσεις που αφορούν στην εγκαθίδρυση του ΚΥΤ στην περιοχή.

Μετά τη συγκέντρωση, οι διαδηλωτές πορεύτηκαν μέχρι το Δημαρχείο της Ηλιούπολης, ενώ οι εργαζόμενοι του Δήμου, «περικύκλωσαν» συμβολικά με τα απορριμματοφόρα τα ΜΑΤ που βρίσκονται στο χώρο. Την Παρασκευή το πρωί οι κάτοικοι των δύο περιοχών προγραμματίζουν νέα εκδήλωση διαμαρτυρίας έξω από το ΣτΕ, στο κέντρο της Αθήνας, όπου πρόκειται να συζητηθούν οι προσφυγές που έχουν καταθέσει (θα υπάρχουν πούλμαν που θα ξεκινήσουν στις 8.30 το πρωί από τα Δημαρχεία Ηλιούπολης και Αργυρούπολης).

Την προσπάθεια τρομοκράτησης των κατοίκων της Ηλιούπολης, Αργυρούπολης αλλά και των Βριλησσίων, που βρίσκεται σε εξέλιξη τις τελευταίες μέρες, καταδικάζει με ανακοίνωσή της η «Δημοκρατική Συσπείρωση για τις Λαϊκές Ελευθερίες και την Αλληλεγγύη». Καλεί την κυβέρνηση και τους εμπλεκόμενους στην υπόθεση υπουργούς Δημόσιας Τάξης και Ανάπτυξης, αναλογιζόμενη τις ευθύνες τους να σταματήσουν τις ουσιαστικά παράνομες εργασίες της ΔΕΗ ΑΕ, να αποσύρουν τις κατασταλτικές δυνάμεις από την περιοχή και να σταματήσουν να τρομοκρατούν τους πολίτες.

Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ

Επίκαιρη Ερώτηση κατέθεσε χτες στη Βουλή για τους υπουργούς Δημόσιας Τάξης και Ανάπτυξης για το παραπάνω θέμα, ο βουλευτής του ΚΚΕ Αντώνης Σκυλλάκος. Σ' αυτή επισημαίνει ότι «εδώ και πολλές ημέρες αστυνομικές δυνάμεις, δεκάδες διμοιρίες των ΜΑΤ, έχουν ζώσει την περιοχή της πρώην Ναυτικής Βάσης στα Βριλήσσια και περιοχή της Β' Ζώνης Υμηττού στα όρια των Δήμων Ηλιούπολης και Αργυρούπολης. Οι δυνάμεις αυτές επιτέθηκαν μάλιστα στους διαμαρτυρόμενους κατοίκους που αγωνίζονται να μην εγκατασταθεί το Κέντρο Υπερυψηλής Τάσης (ΚΥΤ) της ΔΕΗ ΑΕ δίπλα στα σπίτια, στα σχολεία και στα νηπιαγωγεία, γεγονός που θα έχει εξαιρετικά αρνητικές συνέπειες στην υγεία των κατοίκων».

Με δεδομένο το γεγονός ότι οι αστυνομικές δυνάμεις δημιουργούν ασφυκτικό κλίμα τρομοκράτησης και εκφοβισμού και ότι προστατεύουν τις παράνομες ουσιαστικά εργασίες της ΔΕΗ, ο βουλευτής του ΚΚΕ ρωτά τους υπουργούς Δημόσιας Τάξης και Ανάπτυξης τι μέτρα προτίθεται να λάβει η κυβέρνηση, προκειμένου να τερματιστεί η απαράδεκτη αυτή κατάσταση αστυνομοκρατίας που θυμίζει άλλες εποχές. Επίσης, ρωτά τι μέτρα προτίθεται να λάβει, προκειμένου να μην εγκατασταθούν τα ΚΥΤ στις εν λόγω περιοχές.