ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Διαδήλωση κατά της αμερικανικής κατοχής
Τετάρτη 7 Μάη 2003

Associated Press

ΚΑΜΠΟΥΛ.--

Εκατοντάδες Αφγανοί συμμετείχαν σε διαδήλωση εναντίον της αμερικανικής και βρετανικής κατοχής της χώρας τους, χτες στην πρωτεύουσα Καμπούλ (απ' όπου και η φωτογραφία) - παραδόξως, οι δυνάμεις του Χαμίντ Καρζάι συγκρατήθηκαν και δε σκότωσαν κανέναν.

Οι διαδηλώσεις είναι μάλλον ασυνήθιστο φαινόμενο στην πρωτεύουσα του Αφγανιστάν - που πέρασε από τα χέρια ενός από τα καταπιεστικότερα καθεστώτα του κόσμου, αυτό των Ταλιμπάν, σε έναν άνθρωπο των Αμερικανών ο οποίος βασίζεται στην πολυεθνική δύναμη για να διατηρεί την εξουσία του. Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Αφγανικός Ισλαμικός Τύπος (AIP), οι διαδηλωτές αξίωσαν την αποχώρηση των συμμαχικών δυνάμεων από το Αφγανιστάν. Ηλθε η ώρα, είπαν ορισμένοι εξ αυτών να πολεμήσουν οι Αφγανοί την «αμερικανική εισβολή» όπως είχαν κάνει στο παρελθόν «με τους Βρετανούς και τους Σοβιετικούς».

«Δε θέλουμε τους Βρετανούς και τους Αμερικανούς. Θέλουμε να κυβερνάει το Ισλάμ. Θέλουμε ασφάλεια. Αυτοί απέτυχαν να μας τα εξασφαλίσουν και θέλουμε να φύγουν», δήλωσε φοιτητής του πανεπιστημίου της Καμπούλ, που συμμετείχε στη διαδήλωση. Ενας δεύτερος διαδηλωτής φώναζε «θάνατος στην Αμερική και στον Μπους».

Ο Μοχάμεντ Σιντίκ, από τους επικεφαλής των διαδηλωτών, επέκρινε την κυβέρνηση Καρζάι η οποία στελεχώθηκε από «Αμερικανούς με παχυλούς μισθούς».