ΜΟΝΑΔΕΣ ΜΕΡΙΜΝΑΣ ΑΝΗΛΙΚΩΝ
«Στρώνουν το δρόμο» στους ιδιώτες

Με το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης επιχειρείται η είσοδος επιχειρηματικών συμφερόντων στο χώρο της μέριμνας και φροντίδας των ανήλικων παραβατών

Πέμπτη 8 Μάη 2003

Από την πλούσια δραστηριότητα του Κέντρου Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων
Τη δυνατότητα για την ανάπτυξη επιχειρηματικής δραστηριότητας στο χώρο της μέριμνας για τους ανήλικους παραβάτες δίνει νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης, που φέρει τον τίτλο «Μονάδες Μέριμνας Νέων» και ανοίγει πλέον την πόρτα στους ιδιώτες για τον ευαίσθητο αυτό χώρο. Το νομοσχέδιο, που έδωσε χτες στη δημοσιότητα ο υπουργός Δικαιοσύνης, Φ. Πετσάλνικος, αφορά στη φροντίδα και ποινική αντιμετώπιση των ανήλικων παραβατών και αναφέρεται στην οργάνωση και λειτουργία των Μονάδων Μέριμνας Νέων. Ως τέτοιες προσδιορίζονται οι στέγες φιλοξενίας, οι θεραπευτικές μονάδες, τα ειδικά καταστήματα κράτησης νέων, οι μονάδες κοινωνικής αποκατάστασης και οι μονάδες απεξάρτησης ανηλίκων.

Στο άρθρο 43 του νομοσχεδίου αναφέρεται: «Με απόφαση του υπουργού Δικαιοσύνης νομικά και φυσικά πρόσωπα λαμβάνουν άδεια ίδρυσης και λειτουργίας Μονάδων Μέριμνας Νέων». Επίσης, μέσα σε ένα έτος από τη δημοσίευση του νόμου, οι υφιστάμενοι ιδιωτικοί φορείς θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση για χορήγηση άδειας ίδρυσης και λειτουργίας τέτοιων μονάδων, σε διαφορετική περίπτωση διατάσσεται η διακοπή της λειτουργίας τους με απόφαση του υπουργού Δικαιοσύνης.

Σε σχετική ερώτηση των δημοσιογράφων ο υπουργός Δικαιοσύνης είπε ότι οι μονάδες αυτές θα πρέπει να λειτουργούν σύμφωνα με τα κριτήρια που θα καθορίζει ο νόμος, ενώ θα γίνεται αξιολόγηση αυτών των ιδρυμάτων κάθε χρόνο.

Το νομοσχέδιο παρουσιάζεται ως προσπάθεια να καθοριστεί το νομικό πλαίσιο για την παραβατικότητα των ανηλίκων και έρχεται ως συμπλήρωμα σε προηγούμενο που δόθηκε στη δημοσιότητα τον περασμένο Απρίλη και αφορούσε στην ποινική αντιμετώπιση των ανήλικων δραστών.

Αυτό όμως που εισάγει είναι η εισδοχή ιδιωτών σ' ένα χώρο που μέχρι τώρα ουσιαστικά δεν υπήρχε. Βέβαια, και σήμερα λειτουργούν μονάδες (όπως «Ο Αγιος Ονήσιμος», ο Σύλλογος Μέριμνας Ανηλίκων κλπ.), αλλά με το νομοσχέδιο ανοίγει παραπέρα ο δρόμος για τη λειτουργία τέτοιων ιδρυμάτων και από ιδιώτες, κάτι που είναι αποκλειστική υποχρέωση της πολιτείας.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, τη λειτουργία αυτών των ιδρυμάτων θα παρακολουθεί το Κεντρικό Συμβούλιο Μονάδων (ΚΕΣΜ), το οποίο ορίζεται από τον υπουργό Δικαιοσύνης, θα είναι επταμελές με επικεφαλής δικαστικό λειτουργό ανηλίκων και με μέλη το διευθυντή και έναν κοινωνικό λειτουργό της μονάδας.

Σε κάθε μονάδα θα λειτουργεί και Τριμελές Επιστημονικό Συμβούλιο, το οποίο θα αποτελείται από έναν δικαστικό λειτουργό ανηλίκων που υπηρετεί στο Πρωτοδικείο της περιφέρειας όπου βρίσκεται η μονάδα. Το Συμβούλιο αυτό, μεταξύ άλλων, παρακολουθεί την εφαρμογή των μέτρων στους ανηλίκους, υποβάλλει πρόταση στο αρμόδιο δικαστήριο για παράταση, μεταβολή, άρση των αναμορφωτικών μέτρων, χορηγεί άδειες κλπ.